Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme




Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Biologie


Index » educatie » Biologie
» ANATOMIA MAXILARULUI


ANATOMIA MAXILARULUI


ANATOMIA MAXILARULUI

Zonele de importanta majora in implantologia orala de pe suprafata vestibulara a crestei alv. Sunt:

Spina nazala anterioara

Stalpul canin



Stalpul zigomatic

Reg. tuberozitara.

Fortele masticatorii se transmit de la niv. Crestelor alveolare ale max. la baza oaselor maxilare si la bolta palatine de unde vor fi preluate de cei 3 stalpi de rezistenta:canin,zigomatic,pterigoidian.; de unde vor fi dispersate apoi in oasele craniene.

1.reg. incisivilor centrali si laterlai superiori:

incisivii sup sunt plasati sub planseul cavitatii nazale,intr-o structura osoasa spongioasa si cu coricala vestibulara subtire,si cu suprafata vestibulara a crestei alv . in general concava

functie de inaltimea crestei alv.raportul ac. Dinti cu planseul fosei nazale poate merge pana la ≥1 cm.

un palat coborat are creasta alv. Cu o dimens. V-p favorabila;in timp ce un palat inalt are creste alveolare inalte dar cu o dimens.v-p mica.

incisivii sup au portiunea ant ale alveolelor in contact direct cu corticala osului vestibular .

pot exista urmatoarele situatii clinice:

Apexul aproape de planseul fosei nazale cand dupa extractie creasta alv se poate micsora in inaltime mai mult(dupa extractie in procesul de vindecare niv. Osului alv. Scade cu 2 mm=>utliz implantelor imediat post extractional impune insertia lor cu 2 mm in profunzime de la niv cortical)

Zona apicala a incisivilor sup f. aproape de corticala vestibulara.

-Resorbtia osoasa a crestelor poate avea cause diferite,si are caracter centripet=>in edentatii vechi centrele crestelor alveolare care va marca pozitia reg corticale a implantului,si pozitia viitorului bont protetic, e intr-o pozitie mai palatinizata.

pt stabilirea tipului si dimensiunile implantelor inserate trebuie studiate:inaltimea(de la creasta pana la niv. Planseul foselor nazale),grosimea si inclinatia crestei,in caz contrar riscand un esec chirurgical,si trebuie acordata atentie structurilor invecinate ca sinusul maxilar,planseul foselor nazale si canalul nazopalatin,toate aceste elemente trebuie analizate incat sa permita dc e posibil inserarea un implant pt fiecare dinte lipsa care sa aibe o suprafata egala cu radacinile dintelui pierdut.

2.reg. cainilor superiori:

in general nu are contact apical cu sinusul maxilar sau planseul foselor nazale,foarte rar poate avea contact in zona disto-palatine cu sinusul max. si in zona mezio-palatina cu fosele nazale; aici exista un grad diferit de oblicitate a axului de insertie a dintelui si crestei alv edentate in raport cu planul orizontal,si exista o abundenta mare de os spongios cea ce permite insertia implantelor de lungimi si diameter mari.

3.reg PM 1 SUP :

de regula nu e in contact cu podeaua sinusului maxilar,e in imediata apropiere a stalpului canin,radacina vestibulara in contact direct cu corticala vestib a crestei alv.

creasta edentate in aceasta regiune e sub planseul sinusului in prorprtie de 30%.

4.reg PM 2 SUP: rap apexului cu sinusul max e mai stict,planseul cavit sinusale complet sau aproape cmplet acopera radacina pm2 => exista 3 variante:

Sinusul putin voluminous si exista tes osos bine reprezentat intre apex si planseul sinusului;=>dupa extractie dimens vericala e favorabila implantelor endoosoase.

Planseul sinusului acopera apexul=>exista numai corticala podelei sinusale;=>dimens vericala dupa extractie nu e favorabila

Apexul e intrasinusal deci e acoperit doar de membrane schneideriana;=>dimensiunea verticala nefavorabila nici aplicarii implantelor subperiostale.

5.reg M SUP:

sinusul aproape intodeauna e acoperisul apexurilor,frecvent vf rad M1 SI 2    e intrasinusal.

cea mai buna reg. in care folosim un vol. osos convenabil e spre palatinalin dreptul rad MV.

dupa extractie inaltimea crestei devine foarte mica cea ce ingreuneaza aplicarea implantelor endoosoase.

6.reg tuberozitatilor: e mai mult sau mai putin voluminoasa v-p si in sens vertical





Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate