Biologie | Chimie | Didactica | Fizica | Geografie | Informatica | |
Istorie | Literatura | Matematica | Psihologie |
Familia DiphyUobothridae
Diphyllobothrium latum (botriocefalul)
Botriocefaloza este o boala parazitara datorata prezentei in tubul digestiv al omului a botriocefalului adult.
Morfologia parazitului. Este cel mai mare cestod al omului, masurand in medie, 5-10 m, putand ajunge uneori la 15 m.
Scolexul este ovalar, de 2-3 mm marime, lipsit de rostru, de ventuze si de carlige. Prezinta doua santuri longitudinale numite botridii, cu ajutorul carora botriocefalul seva prinde de mucoasa intestinala (fig. 47,1). Gatul lung si subtire, este urmat de strobila.
Strobila este formata dintr-un numar foarte mare de proglote (3000 - 4000). Proglotele de botriocefal sunt mult mai late decat lungi (fig. 48). Pe linia mediana se afla uterul plin cu oua. Uterul prezinta un orificiu care comunica cu lumenul intestinal al gazdei si prin care sunt eliminate in mod continuu ouale, pe masura ce acestea se formeaza. Din acest motiv, proglotele batrane de botriocefal nu sunt pline cu oua, ca alzTaenieisanginatasauTaenieisolium.
Oul este mare, 74 x 45 u, si prezinta la unul din poli un mic capacel numit opercul (fig. 49,2). Spre deosebire de ouale celorlalte cestode studiate, nu sunt embrionate in momentul eliminarii lor. in ou se observa o masa vitelina (nutritiva) granulara 3.
Ciclul biologic. Pentru ca embrionarea oualor sa aiba loc, acestea trebuie sa ajunga in mediul acvatic. Embrionarea lor are loc in interval de 3-5 saptamani, in functie de temperatura apei. Odata format, embrionul paraseste oul impingand operculul si ajunge liber in apa. Aceasta prima forma larvara, care este un embrion hexacant numit coracidium sau oncosfera ciliata, prezinta la exterior o membrana ciliata cu ajutorul careia poate inota liber in apa. inghitita de un crustaceu mic - Cyclops strenuus sau Diaptomus gracilis - isi pierde cilii, strabate peretele tubului digestiv al cmstaceului, ajunge in cavitatea lui generala si incepe sa creasca. Se transforma in doua-trei saptamani intr-o larva procercoida. Daca crustaceul este inghitit de un peste rapitor: stiuca, biban sau mihalt, procercoidul traverseaza peretele tubului digestiv al pestelui si se fixeaza in musculatura sau in organe, in special in ovare (icre), unde se transforma in larva plerocercoida de 1-2 cm lungime. Aceasta larva are un aspect vermiforai, la care se schiteaza botridiile. Larva plerocercoida este ingerata de om sau de animale, odata cu carnea sau icrele de peste. Larva plerocercoida se fixeaza pe peretele intestinal si se. transforma in botriocefal adult, inchizandu-se in felul acesta ciclul de evolutie al viermelui.
Rolul patogen. Ca si la teniaze, simptomatologia botriocefalozei poate imbraca aspecte multiple, ca de exemplu:
- tulburari digestive cu modificari ale apetitului, tulburari dispeptice, ca greata, varsaturi, dureri abdominale;
- tulburari nervoase, ca cefalee, ameteli, iritabilitate, scaderea puterii de munca.
Epidemiologie. Izvorul de infectie il constituie omul si animalele domestice (cainele, pisica, porcul) sau salbatice (vulpea, ursul). Focarele de botriocefaloza sunt raspandite in jurul bazinelor mari de apa, unde populatia este o mare consumatoare de peste. Omul se infecteaza prin ingerarea pestelui, care nu a fost bine prelucrat termic, sau prin icre insuficient prelucrate (plerocercoizii mor in solutii foarte sarate sau acide).
Diagnosticul de laborator este usor de stabilit prin evidentierea oualor in fecale, deoarece parazitul elimina ouale direct in intestin.
Tratamentul teniazelor si al botriocefalozei se face cu Niclosamid sau Praziquantel, numai sub supraveghere medicala.
Copyright © 2025 - Toate drepturile rezervate