Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme




Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Biologie


Index » educatie » Biologie
» MUSCHII PELVISULUI


MUSCHII PELVISULUI


MUSCHII PELVISULUI

In raport cu pozitia fata de articulatia coxofemurala si fata de pelvis, se impart in doua categorii:

1.1 MUSCHII ANTERIORI

1.2. MUSCHII POSTERIORI

1.1 MUSCHII ANTERIORI

1.1.1 MUSCHIUL ILIOPSOAS

1.1.2 MUSCHIUL PSOAS MIC

1.1.1 MUSCHIUL ILIOPSOAS

Este alcatuit din 2 componente:

1.1.1.1 MUSCHIUL PSOAS MARE



1.1.1.2 MUSCHIUL ILIAC

MUSCHIUL PSOAS MARE

n     Este un muschi lung care trece anterior de de articulatia coxofemurala si de marginea anterioara a osului coxal.

n     Insertii: isi are originea prin doua fascicule:

n     1. fasciculul profund, situat medial, cu originea pe fata laterala a corpului vertebrelor T12, L1, L2, L3, L4,

n     2. fasciculul superficial, situat lateral, cu originea pe procesele costiforme ale vertebrelor L1, L2, L3, L4, si pe discurile intervertebrale.

n     Intre cele doua fascicule de origine se afla plexul lombar. Cele doua fascicule musculare se unesc, avand un traiect oblic descendent in sens mediolateral, stabatand regiunea lombara si regiunea pelvina. Fasciculrlr musculare ale muschiului psoas mare se unesc cu cele ale muschiului iliac formand complexul muscular iliopsoas. Paraseste pelvisul prin lacuna musculara, ajungand in regiunea anterioara a coapsei,

si se insera pe trohanterul mic al femurului.    MUSCHIUL ILIAC

n     Este un muschi lat, de forma triunghiulara, ce isi are originea pe suprafata fosei iliace a osului coxal. Fasciculele musculare au un traiect descendent si se alatura fasciculelor musculare ale muschiului psoas mare, formand comlexul muscular iliopsoas.

n     Raporturi: in functie de regiunile topografice pe care le stabate, muschiul iliopsoas realizeaza urmatoarele raporturi:

n     a. in regiunea cavitatii abdominale si a cavitatii pelvine este situat profund. Prin fata superficiala este in raport cu muschiul psoas mic, rinichiul, ureterul, artera si vena renala, artera si vena spermatica, colonul ascendent si cecul, respectiv colonul descendent si colonul sigmoidian. Fata profunda este in raport cu muschiul patratul lombelor, cu proceselele costiforme ale vertebrelor lombare. Muschiul psoas mare realizeaza raporturi cu plexul lombar si ramurile sale colaterale si terminale.

n     b. corespunzator ligamentului inghinal muschiul iloiopsoas, se afla situat in lacuna musculara, impreuna cu nervul femural.

n     c. in regiunea femurala, prin fata sa anterioara participa la formarea peretelui inferior al triunghiului femurul a lui Scarpa. Fata profunda este in raport cu articulatia coxofemurala.

n     Actiune: muschiul ilioiopsoas actioneaza asupra articulatiei coxofemurale.

n     Avand punct fix pe pelvis si coloana vertebrala, este flexor al coapsei pe pelvis, participand la dinamica locomotiei. Muschiul psoas actioneaza prin componenta de inaltime, ca muschi de amploare si de viteza. Muschiul iliac actioneaza prin componenta de forta. Avand punct fix pe tohanterul mic, este flexor al pelvisului pe coapsa, avand rol in ortostatism. In pozitia de decubit dorsal, determina ridicarea trunchiului, pe care il flecteaza pe coapsa. In mod secundar, este rotator lateral lateral al coapsei.

n     Inervatia: este realizata de ramuri din nervul femural, si ramuri colaterale din plexul lombar.

MUSCHIUL PSOAS MIC

n     Este un muschi mic, prezent in proportie de 50℅, ce este situat anterior de muschiul psoas mare.

n     Insertii: isi are originea pe corpului vertebrelor T12, L1, si pe discurile intervertebrale. Fasciculele musculare au un traiect descendent, si se insera printr-un tendon pe eminenta iliopubiana si pe bandeleta iliopectinee..

n     Actiune: avand punct fix pe insertia vertebrala, tractioneaza fascia iliaca si bandeleta iloipectinee si consecutiv mentine deschisa lacuna musculara.

n     Inervatia: este realizata de ramuri din nervul femural.

1.2. MUSCHII POSTERIORI

1.2.1 MUSCHIUL GLUTEU MARE

1.2.2. MUSCHIUL GLUTEU MIJLOCIU

1.2.3. MUSCHIUL GLUTEU MIC

1.2.4. MUSCHIUL TENSOR AL FASCIEI LATA

1.2.5 MUSCHIUL PIRIFORM

MUSCHIUL OBTURATOR INTERN

MUSCHIUL GEMEN SUPERIOR

MUSCHIUL GEMEN INFERIOR

MUSCHIUL PATRAT FEMURAL

MUSCHIUL OBTURATOR EXTERN

MUSCHIUL GLUTEU MARE

n     Este un muschi puternic, voluminos, de forma romboidala, situat superficial.

n     Insertii: isi are originea, prin intermediul a trei fascicule, astfel:

n     1. pe suprafata gluteala a aripii osului iliac, posterior de linia gluteala posterioara, si pe portiunea corespunzatoare a marginii superioare si a marginii posterioare a osului iliac.

n     2. pe ligamentul sacrotuberal.

n     3. pe fata laterala a sacrului.

n     4. pe fascia toracolombara.

n     Cele patru fascicule musculare au traiect obic descendent, in sens mediolateral, si se insera pe:

n     1. pe tuberozitatea gluteala a humerusului,

n     2. pe tractul iliotibial,

n     3. pe fascia lata.

n     Raporturi: fata superficiala este in raport tesutul celular subcutanat, foarte abundent, si cu tegumentul. Fata profunda este in raport cu osul coxal, cu muschii pelvitrohanterieni, cu marea scobitura ischiadica, cu marele nerv sciatic si portiunea superioara a muschilor ischiocrurali.

n     Actiune: avand punct fix la nivelul insertiei pelvine este cel mai puternic extensor al coapsei. Este rotator adductor si abductor al coapsei.

n     Inervatia: este realizata de nervul gluteu mare, ramura din plexul sacral.

1.2.2. MUSCHIUL GLUTEU MIJLOCIU

n     Este un muschi de forma triunghilara, situat profund, in raport cu muschiul glute mare.

n     Insertii: isi are originea pe suprafata gluteala a osului iliac, delimitata intre linia gluteala anterioara si linia gluteala posterioara, precum si pe marginea superioara a osului coxal. Fasciculele musculare, anterioare, mijlocii respectiv posterioare, converg intr-un corp muscular, care se insera pe trohanterul mare al femurului.

n     Raporturi: prin fata superficiala este in raport cu fata profunda a muschiului gluteu mare si cu fascia gluteala. Fata profunda este in raport cu suprafata gluteala a osului iliac si cu fata superficiala a muschiului gluteu mic.

n     Actiune: avand punct fix la nivelul insertiei pelvine este extensor al coapsei. Este rotator    si abductor al coapsei. Muschiul gluteu mijlociu prezinta o actiune asemanatoare cu cea a muschiului gluteu mic. Astfel, prin actiunea comuna a fasciculelor anterioare a celor doi muschi se realizeaza rotatia mediala a femurului in articulatia coxofemurala. Fasciculele mijlocii determina abductia coapsei. Fasciculele posterioare, care au directie asemanatoare cu cele ale muschiului gluteu mare, determina extensia si rotatia laterala a coapsei. Actiunea principala a celor doi muschi glutei, mijlociu respectiv mic, este cea de abductie a coapsei, fiind antagonisti muschilor adductori.

n     Inervatia: este realizata de nervul gluteu superior, ramura din plexul sacral

1.2.3. MUSCHIUL GLUTEU MIC

n     Este situat profund, in raport cu muschii gluteu mare si gluteu mijlociu.

n     Insertii: isi are originea pe suprafata osoasa a fetei gluteale a osului coxal, delimitata intre linia gluteala anterioara si linia gluteala inferioara. Fasciculele musculare, anterioare, mijlocii, respectiv posterioare, se unesc si se insera, printr-un tendon, pe trohanterul mare al femurului.

n     Raporturi: fata superficiala este in raport cu fata profunda a muschiului gluteu mijlociu. Fata profunda este in raport cu articulatia coxofemurala, cu suprafata gluteala a osului coxal si cu tendonul reflectat al muschiului drept femural.

n     Actiune: muschiul gluteu mic prezinta o actiune asemanatoare cu cea a muschiului gluteu mijlociu. Astfel, prin actiunea comuna a fasciculelor anterioare a celor doi muschi se realizeaza rotatia mediala a femurului in articulatia coxofemurala. Fasciculele mijlocii determina abductia coapsei. Fasciculele posterioare, care au directie asemanatoare cu cele ale muschiului gluteu mare, determina extensia si rotatia laterala a coapsei. Actiunea principala a celor doi muschi glutei, mijlociu respectiv mic, este cea de abductie a coapsei, fiind antagonisti muschilor adductori.

n     Inervatia: este realizata de nervul gluteul superior, ramura a plexul sacrat.

1.2.4. MUSCHIUL TENSOR AL FASCIEI LATA

n     Este un muschi de forma patrulatera, fiind considerat o dependinta a muschiului gluteu mijlociu. Topografic, este situat la unirea regiunii anterioare a coapsei cu portiunea laterala a regiunii gluteale.

n     Insertii: isi are originea pe spina iliaca anterosuperioara a osului coxal. Fasciculele musculare, cuprinse intr-o dedublare a fasciei femurale, coboara, trec peste trohanterul mare al osului femur, si se continua cu un tendon ce se insera pe tractul iliotibial.

n     Raporturi: prin fata superficiala este in raport cu tesutul celular subcutanat si cu tegumentul. Fata profunda este in raport cu fata superficiala a muschiului gluteu mijlociu. Anterior, este in raport cu muschiul croitor si cu muschiul drept femural.

n     Actiune: avand punct fix pe spina iliaca anterosuperioara tractioneaza tractul iliotibial si consecutiv complexul aponevrotic si fascial al coapsei, determinand punerea in tensiune a tractului iliotibial    care exercita o presiune asupra muschilor gluteu mijlociu, gluteu mic, vastul lateral, precum si asupra trohanterului mare al humerusului care este fixat in cavitatea acetabulului. Este flexor si abductor al coapsei. Avand punct fix pe tractul iliotibial flecteaza si fixeaza, impreuna cu muschiul gluteu mare, pelvisul.

n     Inervatia: este realizata de nervul gluteu superior.

1.2.5 MUSCHIUL PIRIFORM

n     Este un muschi de forma triunghiulara, aplatizat, dispus transversal cu baza la nivelul pevisului si varful la nivelul femurului.

n     Insertii: isi are originea pe fata anterioara , pelvina, a osului sacru, in vecinatatea gaurilor sacrale 2, 3, 4. Paraseste pelvisul prin marea incizura ischiadica si se insera pe marginea superioara a trohanterului mare al humerusului.

n     Raporturi: topografic muschiul piriform prezinta trei portiuni:

n     1. in portiunea intrapelvina, este in raport anterior cu fata posterioara a rectului si cu plexul nervos sacral. Posterior este in raport cu fata anterioara, endopelvina, a sacrului.

n     2. in portiunea gluteala este situat profund, in raport cu muschiul gluteu mare, inferior de muschiul gluteu mijlociu, respectiv superior de muschiul gemenul superior.

n     3. in portiunea marii incizurii ischiadice, intre muschiul piriform si marea incizura ischiadica se delimiteaza doua spatii:

n     a. spatiul suprapiriform, este delimitat intre marginea marii incizuri ischiadice si marginea superioara a muschiului piriform. Prin acest spatiu trece manunchiul vasculonervos gluteal superior.

n     b. spatiul infrapiriform, este delimitat intre marginea inferioara a muschiului piriform si spina ischiadica si ligamentul sacrospinal. Prin acest spatiu trec urmatoarele elemente: marele nerv sciatic, manunchiul vasculonervos pudental intern, manunchiul vasculonervos gluteal inferior, nervul cutanat posterior al coapsei.

n     Actiune: avand punct fix pe insertia pelvina, este extensor, abductor si rotator lateral al coapsei.

n     Inervatia: este realizata de ramuri din plexul sacral.

MUSCHIUL OBTURATOR INTERN

n     Este un muschi aplatizat situat intre gaura obturata a osului coxal si trohanterul mare al osului femur. Topografic, prezinta doua portiuni: portiunea intrapelvina si portiunea extrapelvina.

n     Insertii: isi are originea pe fata mediala a membranei obturaratoare si pe circumferinta gaurii obturate. Corpul muscular are un traiect in sens posterolateral, strabate mica incizura ischiadica, in raport cu marginea posterioara a osului coxal, ajunge in regiunea gluteala, isi schimba directia si se insera pe fata mediala a trohanterului mare al osului humerus. Intre marginea posterioara a osului coxal si fata profunda a muschiului obturator intern se interpune bursa sinoviala ischiadica a muschiului obturator intern.

n     Raporturi:

n     a. in portiunea intrapelvina, prin fata profunda este in raport cu membrana obturatoare si cu circumferinta giurii obturate. Fata superficiala, este in raport cu fascia obturatorului, pe care se insera muschiul ridicator anal. La acest nivel fascia se ingroasa, deveniind fibroasa, numindu-se arcul tendinos al ridicatorului anal.

n     b. in portiunea extrapelvina, este insotit de cei doi muschi gemeni, cu care acopera, prin fata profunda, capsula articulatiei coxofemurale. Fata superficiala este in raport cu fata profunda a muschiului gluteu mare, cu manunchiul vasculonervos gluteal inferior, cu nervul mare sciatic.

n     Actiune: avand punct fix pe insertia pelvina, este rotator lateral al coapsei.

n     Inervatia: este realizata de nervul obturator intern, ramura a plexului sacral.

MUSCHIUL GEMEN SUPERIOR

MUSCHIUL GEMEN INFERIOR

n     Sunt doi muschi subtiti, aplatizati, situati superior, respectiv inferior de muschiul obturator intern, cu care formeaza o unitate morfofunctionala.

n     Insertii: -muschiul gemen superior se insera pe spina ischiadica.

-muschiul gemen inferior se insera pe tuberozitatea ischiadica.

n     Cei doi muschi gemeni, au un traiect in sens mediolateral, impreuna cu tendonul muschiului obturator intern, pe care se insera.

n     Raporturi: cei doi muschi gemeni realizeaza acelasi raporturi ca si portiunea extrapelvina a muschiului obturator intern.

n     Actiune: avand punct fix pe insertia pelvina, sunt rotatori laterali al coapsei.

n     Inervatia: este realizata de ramuri cu originea in plexul sacral.

MUSCHIUL PATRAT FEMURAL

n     Este un muschi de forma patrulatera, dispus transversal, situat posterior de articulatia coxofemurala.

n     Insertia: isi are originea la nivelul tuberozitatii ischiadice a osului coxal, iar insertia la nivelul crestei intertrohanterice.

n     Raporturi: prin fata anterioara este in raport cu capsula articulatiei coxofemurale. Fata posterioara este in raport cu marele nerv sciatic si cu muschiul gluteu mare.

n     Actiune: este rotator lateral al coapsei.

n     Inervatia: este realizata de ramuri ale plexului sacral.

MUSCHIUL OBTURATOR EXTERN

n     Este situat profund, fiind acoperit de muschiul patrat femural si de muschiul gluteu mare.

n     Insertii: isi are originea pe fata laterala a circumferintei gaurii obturate si pe membrana obturata. Fasciculele musculare trec inferior de colul anatomic al epifizei superioare a femurului, apoi posterior de articulatia coxofemurala si se insera, prin intermediul unui tendon, in fosa de la nivelul trohanterului mare al humerusului.

n     Raporturi: anterior este in raport cu muschiul iliopsoas, cu muschiul pectineu si cu muschii adductori. Posterior este in raport cu muschiul patrat femural.

n     Actiune: este rotator lateral al coapsei. Formeaza impreuna cu ligamentul ischiofemural o ansa musculoligamentara, care trece inferior de colul femural, avand un rol activ in mentinerea capului femural in cavitatea acetabulului.

n     Inervatia: este realizata de ramuri ale nervului obturator.





Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate