Biologie | Chimie | Didactica | Fizica | Geografie | Informatica | |
Istorie | Literatura | Matematica | Psihologie |
GENUL CLOSTRIDIUM
Genul clostridium a primit denumirea dupa forma determinata de spor care avand diametrul mai mare decat diametrul transversal al celulei, o deformeaza. Larg raspanditi in special in sol, (germeni telurici) se pot gasi in intestinul omului si al animalelor, in fecale, balegar, praf, apa, vegetale, lapte etc
Caractere generale:
sunt bacili mari;
cu spori centrali, terminali sau subterminali, mai largi decat formele vegetative;
sunt ciliati peritrichi (mobili);
nu au capsula, cu exceptia B. perfringens care este aciliat si capsulat;
sunt gram pozitivi;
Speciile cu importanta medicala:
Cl. Tetani
Cl. Botulinum
Germenii gangrenei gazoase
Toxiinfectia tetanica
Tetanosul este o toxiinfectie, caracterizata prin simptome nervoase cu contractii tonico-clonice si paralizii, data de toxina bacilului tetanic care difuzeaza in organism si actioneaza asupra sistemului nervos. Infectia apare in urma unor plagi (adanci si zdrobite sau numai in urma unei intepaturi) murdarite de impuritati.
Diagnosticul direct
In tetanos se folosesc numai metodele de diagnostic direct. Deoarece acesta este dificil de realizat, diagnosticul in tetanos se bazeaza in mare masura pe observatia clinica cu simptomatologia specifica. Administrarea terapeutica a serului antitetanic se face de aceea pe baza suspiciunii clinice, fara a astepta rezultatul examenului de laborator. Trebuie sa retina atentia profilaxia plagilor tetanigene.
Recoltarea produselor patologice
Se recolteaza urmatoarele produse patologice: puroi si tesuturi din plaga, catgut, pansamente, medicamente etc.
Examenul microscopic direct
Adesea nu da rezultate pentru ca b. tetanici pot fi putini la numar, sau se pot confunda usor cu alti germeni asemanatori (tetanomorfi).
Izolarea se face pe mediile speciale pentru anaerob.
Identificarea
. Caractere morfo-tinctoriale: pe frotiul colorat Gram, se vad bacili lungi si subtiri, drepti, cu capatul taiat drept, unii avand un spor terminal, mare, rotund, care-i dau un aspect de bat de tobosar sau ac cu gamalie.
. Caractere de cultura: B. tetanic se dezvolta pe medii simple in anaerobioza stricta. Bulionul este tulburat slab, omogen, cu limpezire ulterioara datorita sedimentarii sporilor. Degaja un miros de corn ars. Dezvoltarea pe suprafata: pe geloza apar colonii rotunde, cenusii-galbui, marginile rau delimitate. Dezvoltarea in profunzime (mediul Veillon): formele ciliate dau colonii pufoase, difuze (D), cele neciliate colonii lenticulare (L). Produc gaze abundente, coloana mediului este rupta si dislocata in 2-3 locuri.
. Caractere biochimice: nu fermenteaza nici un zahar, slab proteolitic.
. Caractere antigenice: deoarece toate tipurile produc aceeasi toxina, determinarea tipului antigenic nu este folosita in practica.
. Caractere de patogenitate: se inoculeaza o suspensie din produsul patologic sau cultura in bulion, subcutanat (la baza cozii) la soarecele alb sau cobai.
Toxiinfectia botulinica
Botulismul este o toxiinfectie alimentara foarte grava, produsa de botulinum, cu mortalitate ridicata, caracterizata prin fenomene gastro-intestinale si nervoase. Botulismul apare in urma ingerarii unor alimente conservate necorespunzator, de origine animala (carne, sunca, mezeluri, peste) sau vegetala (diverse conserve) in care s-a dezvoltat bacilul botulinic si a eliberat toxina sa.
Diagnosticul de botulism este direct si necesita maxima urgenta.
Recoltarea produselor patologice. Se recolteaza urmatoarele produse patologice: alimentul incriminat (obligator), varsaturi (mai rar), fecale, urina, organe de necropsie, sange (prezenta toxinei).
Examenul microscopic direct: lipsit de importanta practica.
Izolarea se face pe medii pentru anaerobi.
Identificarea:
Caractere morfologice: bacili sporulati, cu numerosi spori liberi, au 4-8 cili peritrichi, nu au capsula, sunt gram pozitivi.
Caractere de cultura: dezvoltare optima la 25 ° C. In bulion dezvoltarea este abundenta, cu un depozit granular format din spori, cultura are miros ranced. Dezvoltarea in suprafata: colonii mari, neregulate, cu centru opac, proeminent, mergini filamentoase, cu tendinta de a se intinde. Dezvoltarea in profunzime: in geloza Veillon dau colonii sferice sau biconvexe, cu centrul mai opac, degajarea de gaze produce rupturi multiple in coloana mediului.
Caractere biochimice: fermenteaza o serie de zaharuri, produce H2S, unele tulpini au caractere proteolitice.
Caractere antigenice: sunt 6 tipuri antigenice, dar numai tipurile A,B,E si F sunt patogene pentru om, C si D numai pentru animale. Nu dau imunitate incrucisata, fiecare tip producand o toxina proprie. De aceea pentru administrarea serului antibotulinic corespunzator, trebuie identificat tipul.
Determinarea tipului se face prin reactia de neutralizare in vivo.
Caractere de patogenitate: toxina botulinica omoara animalul sensibil cu simptome caracteristice. La soarece produce paralizia trenului posterior, la cobai paralizia muschilor abdominali, la pisica (animalul cel mai sensibil) paralizia muschilor acomodarii si diaree.
Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate