Biologie | Chimie | Didactica | Fizica | Geografie | Informatica | |
Istorie | Literatura | Matematica | Psihologie |
MADUVA SPINARII
Din punct de vedere filogenetic, maduva spinarii (Medulla spinalis) reprezinta cea mai veche componenta a SNC si cea mai simpla din punct de vedere functional. Ea este sediul unor reflexe somatice si vegetative si este structurata dintr-o serie de componente (segmente medulare) denumite mielomere. Fiecare mielomer este corelat cu un teritoriu cutanat precis delimitat denumit dermatom, precum si cu un anumit teritoriu somatic numit miotom.
Ansamblul reprezentat de un mielomer impreuna cu dermatomul si miotomul corespunzator reprezinta metamerul. Maduva are deci o structura metamerica, net conturata la nivelul trunchiului si care apare usor deformata la nivelul membrelor.
1. TOPOGRAFIE Sl LIMITE
Maduva spinarii este situata in canalul vertebral, limita ei superioara aflandu-se la nivelul unui plan orizontal care trece prin arcul orizontal al atlasului (C1), corespunzator extremitatii inferioare a decusatiei piramidale, iar limita inferioara a MS fiind corespunzatoare vertebrei a 2-a lombara (12). La copil aceasta limita inferioara coboara pana la marginea superioara a vertebrei a 3-a lombara (L3).
Superior se continua cu bulbul (Medulla oblongata), iar inferior, prin intermediul conului terminal (Conus medullaris), se continua cu Filum terminale, care descinde pana la nivelul coccigelui, atasandu-se pe fata lui posterioara.
Maduva spinarii este invelita de cele trei foite ale meningelui spinal: duramater, arahnoida si piamater, si impreuna cu ele ocupa doar 3/5 din canalul vertebral, restul de 2/5 revenind spatiului epidural.
Existenta acestui spatiu si a lichidului cefalorahidian permit mobilitatea maduvei spinarii.
2. MORFOGENEZA MADUVEI SPINARII
Maduva spinarii provine din tubul neural, respectiv din portiunile lui mijlocie si inferioara.
in perioada de neurulatie se produce transformarea placii neurale in sant neural si a acestuia in tub neural (figura 1).
|
-- Tub neural
Canal ependimar
Substanta cenusie
Substanta alba-zona marginala
In momentul inchiderii tubului neural, din placa neurala se detaseaza, de o parte si de alta, grupuri celulare care formeaza crestele neurale sau ganglionare, din care se vor dezvolta ganglionii senzitivi ai nervilor cranieni, ganglionii spinali si ganglionii vegetativi.
Tubul neural nu are acelasi calibru pe toata intinderea sa: in regiunea cefalica el este mai voluminos si va da nastere encefalului, in rest el are un calibru uniform si va da nastere maduvei. in centrul acesteia ramane canalul ependimar, care se va continua in bulb cu ventriculul IV. Prin dezvoltarea peretilor laterali ai tubului neural, canalul ependimar se ingusteaza, luand forma de lance. Prin proliferarea celulelor stratului ependimar se dezvolta placile (lamele) bazate sau fundamentale si placile (lamele) alare, separate de catre lama intermediara (figura 2).
in lamele bazate se diferentiaza neuroni motori, ai caror axoni ies din maduva si formeaza radacinile anterioare motorii ale nervilor spinali (in saptamana a 5-a). in lamele atare (care se dezvolta mai tarziu) se formeaza neuronii senzitivi la care ajung axonii neuronilor din ganglionii spinali. Axonii neuronilor senzitivi din lamele alare formeaza in maduva - tracturi ascendente care apartin substantei albe a maduvei. in saptamana a 6-a se formeaza fasciculul oval, viitorul fascicul cuneatus sau al lui BURDACH2, iar in saptamana a 7-a se schiteaza fasciculul gracilis sau al lui GOLL3 (figura 3).
Sept median posterior
Cordon posterior (substanta alba) Corn posterior ' (substanta cenusie)
Cordon lateral (substanta alba)
Com lateral (substanta cenusie)
Corn anterior (substanta cenusie)
Cordon anterior (substanta alba)
Figura Formarea neuronilor motori si senzitivi.
O data cu dezvoltarea membrelor, se dezvolta in regiunile corespunzatoare ale maduvei intumescentele cervicala si lombara. Initial, maduva ocupa toata lungimea canalului vertebral, din luna a 3-a apare un decalaj de crestere intre canalul vertebral si aceasta. Ca urmare, maduva sufera o falsa ascensiune, la nastere ajungand la nivelul corpului vertebrei a doua lombare Segmentul distal al tubului neural se diferentiaza in filum terminale in consecinta, radacinile nervilor spinali se oblicizeaza dinspre cranial spre caudal, iar cele situate inferior de L2 dau nastere impreuna cu filum terminale formatiunii numita coada de cal (figura 4).
CONFIGURATIE EXTERNA
Forma. Clasic se prezinta ca un cilindru usor turtit anteroposterior.
Culoare. Alba-mata.
Consistenta. Maduva spinarii este moale, friabila, comparabila cu cea a tesutului nervos in general, ceea ce explica fragilitatea ei in cadrul diverselor traumatisme, deplasarile corpurilor vertebrale putand produce leziuni definitive ale maduvei prin sectionare.
Greutate. Aproximativ 30 g.
Lungime. Maduva are urmatoarele valori medii: 45 cm la barbat si 42 -43 cm la femeie. Acestei lungimi i se adauga inca 25 cm,r corespunzand lui filum terminale.
Diametrul. Este in medie de 1 cm, atingand valori mai mari la nivel cervical si lombar datorita existentei a doua ingrosari fuziforme (umflaturi sau intumescente), una cervicala si alta lombara.
Suprafata maduvei este strabatuta de sase santuri longitudinale: unul anterior, unul posterior, doua anterolaterale si doua posterolaterale (figura
Cordon posterior Sant posterior
Sant lateral posterior |
Cordon lateral
Sant lateral anterior |
Cordon anterior
Sant anterior
Figura 5. Santurile maduvei spinarii.
1. SEGMENTELE MEDULARE
In raport cu regiunile coloanei vertebrale, maduvei spinarii i se descriu urmatoarele segmente (Segmenta medullae spinalis) sau parti:
cervicala (Pars cervicalis) -cuprinde mielomerele C 1 -C8
toracica
(toracala) (Pars thoracica) - cuprinde mielomerele T1 -
T12;
lombara (Pars lumbaris} - cuprinde mielomerele L1 - L5
sacrala (Pars sacralis) - cuprinde mielomerele S1 - S5
coccigiana (Pars coccygea) - cuprinde mielomerele C1 - C
2. NERVII SPINALI
De pe fetele laterale ale maduvei spinarii iau naftere, conform unei structuri metamerice, cele 31 perechi de nervi spinali (Nervi spinales) astfel:
8 perechi de nervi spinali cervicali (Nervi cervicales);
12 perechi de nervi spinali toracici ( Nervi thoracici);
5 perechi de nervi spinali lombari (Nervi lumbares sau lumbales);
5 perechi de nervi spinali sacrali (. Nervi sacrales);
1 pereche de nervi coccigieni (Nervus coccygeus).
Fiecare nerv spinal prezinta doua radacini una anterioara sau ventrala si alta posterioara sau dorsala), un trunchi si ramuri anterioara, comunicanta alba si cenusie, posterioara meningeana (Figura 6).
Radacina anterioara (Radix anterior-motoria) provine din substanta cenusie a cornului anterior al maduvei si o paraseste la nivelul santului lateral anterior. Ea contine fibre nervoase sornatomotorii si visceromotorii.
Radacina posterioara (Radix posterior-sensoria) isi are originea in neuronii ganglionului spinal (Ganglion spinale sensorium) si patrunde in maduva la nivelul santului lateral posterior. Ea contine fibre somatgsenzitive si viscerosenzitive.
Fiecare radacina este atasata de maduva printr-o serie de filete ('radacinute') (Fila radicularia) care cuprind pe toata lungimea lor mielomerul corespunzator. Radacinile nervului spinal parasesc maduva si se indreapta spre gaura intervertebrala corespunzatoare, unindu-se apoi pentru a forma trunchiul nervului spinal (Truncus nervi spinalis).
Radacina posterioara a nervului spinal Dura mater
Ganglion spinal
t Gaura de conjugare
-Trunchiul nervului spinal
Radacina anterioara a nervului spinal
Figura 6. Nerv spinal (norma anterioara a maduvei spinarii).
Pe parcursul morfogenezei apare o discrepanta intre ritmul de crestere
in lungime a canalului vertebral (continatorul) si al
maduvei (continutul). Ca
urmare a acestui. fapt, maduva sufera o falsa ascensiune in
canalul vertebral,
vestigiul intinderii sale distale fiind marcat de filum terminale, iar
lungimea si
traiectul radacinilor nervilor spinali care parasesc
maduva vor fi si ele diferite:
in regiunea cervicala proximala radacinile nervilor spinali
cervicali sunt mai
scurte si au un traiect aproape orizontal, pentru ca ulterior lungimea lor
sa
creasca si traiectul sa devina din ce in ce mai oblic.
Radacinile nervilor spinali
lombari si
sacrati vor parcurge un traseu mai lung si vertical in interiorul ca
nalului vertebral, pana la
parasirea lui. Aceste radacini ale nervilor spinali lom
bari si sacrati, acompaniind filum terminale, dau nastere
formatiunii denumite
coada de cal (Cauda equina).La nivelul radacinilor nervilor spinali se
pot pro
duce, in anumite conditii, compresiuni de catre diverse
formatiuni: vertebre,
discuri intervertebrale sau meninge, rezultand fenomenul de compresiune ra-
diculara..
4. STRUCTURA MADUVEI SPINARII
Structura maduvei spinarii se evidentiaza pe sectiune transversala astfel:
in centru - substanta cenusie - in forma de litera 'H' sau de fluture
la periferie - substanta alba - ca un invelis.
4.l SUBSTANTA CENUSIE
Se prezinta sub forma a doua bare longitudinale semilunare cu directie anteroposterioara, unite intre ele printr-o bara transversala.
Fiecare bara longitudinala sagitala de substanta cenusie (Substantia grisea) prezinta urmatoarea dispozitie in coloane (Columnae griseae):
o coloana anterioara (Columna anterior), careia pe sectiune
transversala ii corespunde cornul anterior (Cornu anterius);
o coloana posterioara (Columna
posterior), careia pe sectiune
transversala ii corespunde cornul posterior (Comu posterius)',
b coloana laterala (Columna lateralis),
careia pe sectiune transversala ii corespunde cornul lateral (Cornu
laterale). Aceasta coloana
apare numai la maduva toracica, in rest coloanele anterioara si posterioara fiind unite intre ele prin substanta
cenusie
intermediolaterali.
Alaturi de aceste coloane, tot de barele longitudinale apartine si un mozaic de substanta cenusie situata intre cornul lateral si cel posterior, spre substanta alba a cordonului lateral. Aceasta constituie formatia reticulata (Formatio reticularis; substanta reticulata).
Bara transversala este reprezentata de comisura cenusie care conecteaza intre ele barele longitudinale sagitale. Ea este strabatuta de un canal central sau ependimar (Canalis centralis), inconjurat de substanta gelatinoasa centrala a lui STILLING4 (Substantia gelatinosa centralis). Portiunea din comisura cenusie situata anterior de canalul central se numeste comisura cenusie anterioara (Comissura grisea anterior), iar cea situata posterior de canalul central comisura cenusie posterioara (Comissura grisea posterior). Comisura cenusie este inconjurata de zona intermediolaterala, cu origine in Sulcus limitans si cu functie vegetativa.
Substanta cenusie a maduvei poate fi
divizata dupa criteriul functional in
doua componente majore ('zonarea functionala' a
maduvei spinarii, dupa
DEJERINE5) (figura 8): .
componenta motorie este
situata anterior de o linie orizontala trasata la nivelul
canalului ependimar. Aceasta componenta este
formata din neuroni motori somatici si neuroni motori vegetativi,
care grupandu-se, formeaza nudei. Axonii acestor neuroni vor
forma radacina anterioara (motorie) a nervului spinal;
componenta
senzitiva este situata posterior de linia orizontala trasata
prin canalul ependimar. Ea este formata din neuroni senzitivi
somatici
si neuroni senzitivi vegetativi, care se vor grupa de ase
menea in nuclei .
A. CORNUL ANTERIOR
Cornul anterior este mai scurt decat cel posterior. Deriva din lama fundamentala a tubului neural. Prezinta o baza spre zona intermediolaterala si un cap mare, cu aspect dantelat, care nu ajunge pana la santul lateral anterior.
B. CORNUL POSTERIOR
Cornul posterior este mai alungit si mai subtire decat cornul anterior,
o baza - spre zona intermediolaterala;
un col sau gat;
un cap - ajunge in apropierea circumferintei maduvei in zona santului lateral posterior, de care ramane separat printr-o banda de substanta alba, respectiv de tona marginala a lui LISSA UER7. Neuronii somatosenzitivi ai cornului posterior se grupeaza in urmatoarele zone:
stratul zonal al lui WALDEYER8;
substanta
gelatinoasa a lui ROLANDO9 (Substantiagelatinosa).
Aceste doua formatiuni se afla la extremitatea
posterioara a cornului
posterior. Ele contin deutoneuronii cailor sensibilitatii exteroceptive taetile^gro-siere sau protopatice. Axbriii acestor neuron! urca patru sau cinci segmente medulare, apoi se incruciseaza in comisura anterioara si formeaza tractul spi-notalamic anterior in cordonul (funiculul) anterior;
nucleul capului al lui WALDEYER;
Contine deutoneuronii cailor sensibilitatii exteroceptive termica si dureroasa (termoalgezica), ai caror axoni se incruciseaza in comisura cenusie posterioara si formeaza tractul spinotalamic lateral in cordonul.lateral. Acesti trei nuclei se prezinta sub forma unor coloane continui pe toata lungimea maduvei spinarii.
nucleul lui BECHTEREW10; '
nucleul din coloana veziculara a lui STILLING-.CLARKE11;
Acesti ultimi doi nuclei sunt situati la baza cornului posterior, primul nucleu avand o situatie laterala, iar cel de-al doilea o situatie mediala. Ei contin deutoneuronii cailor sensibilitatii prbprioceptive inconstiente, ai caror axoni 'patrund in cordonul * (funiculul) lateral de aceeasi parte, formand tractul spinocerebelos posterior (Tractus spinocerebellaris posterior) (direct, al lui FLECHSIG12) sau patrund in cordonul (funiculul) lateral de parte opusa, dupa incrucisarea la nivelul comisurii posterioare, formand tractul spinocerebelos anterior (Tractus spinocerebellaris anterior) (incrucisat, al lui GOWERS13).
Nucleul lui BECHTEREW este prezent ca o coloana continua in regiunea toracica a maduvei spinarii si discontinua in rest. Nucleul din coloana veziculara a lui STILLING-CLARKE este prezent ca o coloana continua doar la nivelul regiunii toracice.
C. ZONA INTERMEDIOLATERALA
Are rol vegetativ, contine centri vegetativi senzitivi si motori. Neuronii vegetativi motorii sunt grupati in coloane
.
coloana vegetativa intermediolaterala externa (Columna
intermediolateralis - autonomica); este intrerupta la nivelul
intumescentelor; >
. coloana vegetativa intermediolaterala interna; se intinde pe toata
lungimea maduvei
In substanta cenusie a maduvei in afara neuronilor motori si senzitivi, somatici si vegetativi, exista si o multitudine de neuroni intercalari sau de asociatie, unii dintre ei cu rol inhibitor.
Intre cele doua coloane se stabilesc legaturi care formeaza veritabile scari neuronale (scara interneuronala vegetativa). Zona intermediolaterala contine centri vegetativi simpatici si parasimpatici.
Centrii vegetativi simpatici ai maduvei sunt situati la nivelul coloanei laterale care va da nastere la nivel toracal cornului lateral (Comu laterale). Ei sunt:
centrul cjliospinal (iridodilatator) al lui BUDGE14
- situat la nivelul
segmentelor
C8-T3;
centrul
cardioaccelerator - situat la nivelul TI - T4 sau dupa alti
autori la nivel T3 - T5;
centrii bronhopulmonari T3 -T5;
centrii pilomotori, sudorali si vasomotori T2 - L2
centrii splanhnici abdominali T6 - L2;
centrii splanhnici pelvini L1 - L4.
Centrii vegetativi parasimpatici ai maduvei (Nudei parasimpatici sacrales) sunt situati doar la nivelul sacrat formand coloana in spirala a lui LARUELLE. Ei reprezinta parasimpaticul sacrat si cuprind:
centrul mictiunii;
centrul defecatiei;
centrii erectiei si ejacularii.
Axonii neuronilor vegetativi motori reprezinta fibrele preganglionare care se termina la nivelul ganglionilor vegetativi, facand sinapsa cu neuroni ai caror axoni reprezinta fibrele postganglionare care se distribuie organelor efectoare.
Neuronii vegetativi senzitivi sunt situati in jumatatea posterioara a zonei periependimare.
4.2. SUBSTANTA ALBA
Este situata la exteriorul substantei cenusii a maduvei spinarii pe care o inconjoara ca o anvelopa.
Aparitia progresiva si succesiva a diferitelor structuri encefalice necesita conectarea acestora cu diferitele nivele medulare. Aceasta legatura se realizeaza prin intermediul unor numeroase fibre grupate in tracturi sau fascicule, care in ansamblul lor formeaza substanta alba (Substantia alba). Ea apare ca fiind omogena, dar in realitate trebuie privita ca un veritabil mozaic de tracturi cu functii bine precizate. Substanta alba este organizata in cordoane (funicule), acestea la randul lor contin fibrele nervoase grupate dupa criterii functionale in tracturi sau fascicule.
Cordoanele de substanta alba ale maduvei sunt:
A. CORDONUL ANTERIOR (Funiculus anterior)
Este situat intre fisura mediana anterioara si cornul anterior, pe de-o parte si santul lateral anteriori pe de alta parte. Cele doua cordoane anterioare comunica prin intermediul comisurii albe (Comissura alba) situata intre profunzimea fisurii mediane anterioare si comisurii cenusii anterioare.
B. CORDONUL POSTERIOR (Funiculus posterior)
Este situat intre santul si septul median posterior, pe de-o parte, si cornul posterior si santul lateral posterior, pe de alta parte.
C. CORDONUL LATERAL (Funiculus lateralis)
Este situat intre cornul posterior si santul lateral posterior pe de o parte si cornul anterior si santul lateral anterior, pe de alta parte. Posterior, limita de separatie intre cordonul lateral si cel posterior este neta. Anterior, cordonul lateral comunica cu cordonul anterior, ceea ce face posibila descrierea lor (de catre unii autori) ca un singur cordon anterolateral.
Aceste cordoane de substanta alba contin fibrele lungi,
ascendente
(centripete sau encefalopete) si descendente (centrifuge sau
encefalofuge),
care realizeaza legatura maduvei cu segmentele encefalice ale
SNC: Alaturi
de acestea, in substanta alba se mai gasesc si fibre
scurte, de asociatie, care
realizeaza interconectarea mielqmerelor (fibre intersegmentare),
fara a parasi
maduva spinarii.
Fibrele de asociatie, mai vechi din punct de vedere filogenetic, se situeaza in imediata-vecinatate a substantei cenusii, in timp ce fibrele lungi au o dispozitie periferica. Fibrele de asociatie contribuie la realizarea functiei de centru reflex al maduvei.
FIBRELE DE ASOCIATIE (INTERSEGMENTARE) realizeaza .legatura dintre diferitele etaje medulare (mielomere) si nu parasesc maduva? spinarii. Ele se impart in trei categorii (figura 11):
homolaterale;
heterolaterale; .
bilaterale.
Fibrele homolaterale (tautomere) pornesc din substanta cenusie dintr-o parte, patrund in substanta alba de aceeasi parte si se indreapta apoi atat ascendent (superior), cat si descendent (inferior).
Fibrele heterolaterale
(heteromere) au ca punct de pornire substanta
cenusie dintr-o parte, patrund in substanta alba de
partea opusa si ca si precedentele, se distribuie atat
ascendent (spre mielomerele superioare) cat si
descendent (spre mielomerele inferioare).
Fibrele bilaterale (hecatomere) pleaca din substanta cenusie dintr-o parte trec in substanta alba de partea respectiva, dar si in cea de partea opusa, spre a se indrepta apoi atat .ascendent cat si descendent spre mielomerele supra- si subiacente.
Fibrele de asociatie heterolaterale sau heteromere
Fibrele de asociatie bilaterale sau hecatomere
Fibrele de asociatie homolaterale sau tautomere .
V
Figura 11. Fibrele de asociatie ale maduvei spinarii.
Fibrele de asociatie din toate cele trei categorii sunt atat fibre ascendente, cat si fibre descendente.
Fibrele de asociatie ascendente sunt grupate astfel:
fasciculul fundamental anterolateral (zona juxtacenusie) - inconjoara portiunea anterioara a comisurii cenusii, coarnele anterioare in totalitate si portiunea laterala a coarnelor posterioare
zona cornucomisurala a lui PIERRE MARIE (campul lui
WESTPHAL15) - se situeaza in imediata vecinatate a
substantei
cenusii, inconjurand portiunea posterioara a comisurii
cenusii si
partile mediale ale coarnelor posterioare;
fibrele de asociatie descendente sunt grupate intr-un singur fascicul care are localizari diferite si poarta denumiri diferite, in functie de diversele nivele medulare pe care le strabate: tractul in virgula al lui SCHULTZE16 - situat in portiunea mijlocie a cordonului posterior; apartine maduvei cervicale si portiunii superioare a maduvei toracale;
bandeleta dorsala sau periferica a lui HOCHE - dispusa la periferia cordonului posterior, in portiunea posterioara a acestuia, se gaseste in maduva toracala, cu exceptia portiunii sale superioare;
centrul oval al lui FLECHSIG - situat la nivelul portiunii mijlocii a septului median; apartine maduvei lombare
fasciculul triunghiular al lui GOMBAULT si PHILLIPPE - asezat mediodorsal, in imediata vecinatate a santului posterior al maduvei; este intalnit la maduva sacrata.
5. TOPOGRAFIA TRACTURILOR DE SUBSTANTA ALBA
Tracturile de substanta alba reprezinta caile de conducere ascendente si descendente; ele sunt grupate in cadrul cordoanelor de substanta alba.
A. Cordonul anterior al substantei albe a maduvei spinarii
(Funiculus anterior) contine urmatoarele tracturi ascendente si descendente:
tractul spinotalamic anterior (Tradus
spinothalamicus anterior) -
apartine tractului in semiluna al lui DEJERINE; ,
tractul corticospinal
anterior (Tractus cprticospinalis fpyramidalisj
anterior) (piramidal direct al lui TClRK si BARNES);
tractul tectospinal anterior (LOWENTHAL);
tractul reticulospinal anterior (Tractus reticulospinalis);
tractul vestibulospinal anterior (Tractus vestibulospinalis).
B. Cordonul
lateral al substantei albe a maduvei spinarii (Funiculus
lateralis) contine urmatoarele tracturi ascendente si
descendente:
tractul spinotalamic lateral (Tractus spinothalamicus) - apartine
tractului in semiluna al lui DEJERINE;
tractul spinocerebelos
anterior (Tractus spinocerebellaris anterior)
(incrucisat, al lui GOWERS);
tractul spinocerebelos
posterior (Tractus spinocerebellaris posterior)
(direct, al lui FLECHSIG);
tractul spinotectal (Tractus spinotectalis);
tractul spinoolivar (Tractus spinoolivaris);
tractul spinovestibular;
tractul corticospinal lateral (Tractus corticospinalisf pyramidalisj
lateralis) (piramidal, incrucisat);
tractul rubrospinal (Tractus
rubrospinalis) (al lui von MONAKOW17
sau peripiramidal al lui THOMAS); .
tractul tectospinal lateral (Tracfus tectospinalis)
(al lui LOWENTHAL);
1 0. tractul reticulospinal
posterior (Tractus reticulospinalis);
tractul vestibulospinal lateral (Tractus vestibulospinalis);
tractul olivospinal (Tractus olivospinalis) (al lui HELWEG18).
C. Cordonul posterior al substantei albe a maduvei spinarii
(Funiculus posterior) cuprinde urmatoarele fascicule ascendente: - fasciculele spinobulbare:
fasciculul gracilis (Fasciculus gracilis) (al lui GOLL);
fasciculul cuneat (Fasciculus cuneatus) (al lui BURDACH);
fasciculele proprii posterioare (Fascicul! propii posteriores):
. fasciculul septomarginal (Fasciculus
septomarginalis);
i . fasciculul interfascicular (semilunar) (Fasciculus 'iriterfas-
cicularis-semilunaris) (figura 12).
6. SISTEMATIZAREA FUNCTIONALA A TRACTURILOR DE SUBSTANTA ALBA
Tracturile de substanta alba a maduvei se grupeaza in ascendente si descendente, somatice si vegetative.
6.1. TRACTURI ASCENDENTE
A. TRACTURILE ASCENDENTE SOMATICE, situate pe caile sensibilitatilor exteroceptive si proprioceptive, sunt urmatoarele:
calea exteroceptiva
tactila protopatica sau nociceptiva (sensibili
tate grosiera difuza) utilizeaza tractul spinotalamic
anterior;
calea
sensibilitatii exteroceptive termoalgezica foloseste
tractul
spinotalamic lateral, avand o componenta anterioara pentru durere
si alta posterioara pentru temperatura;
calea
sensibilitatii exteroceptive tactile epicritice (fina, precisa,
discriminativa); utilizeaza aceleasi fracturi ca si
calea sensibilitatii
proprioceptive constiente, respectiv fasciculele spinobulbare (ale lui GOLL si BURDACH);
calea
sensibilitatii proprioceptive constiente comune impreuna cu
cea a sensibilitatii tactile epicritice este deservita de
fasciculele
spinobulbare (ale lui GOLL si BURDACH);
calea
sensibilitatii proprioceptive inconstiente este deservita,
de
tracturile spinocerebeloase posterior (direct, al lui FLECHSIG) si
anterior (incrucisat, al lui GOWERS).
B. TRACTURILE ASCENDENTE VEGETATIVE sunt situate pe caile sensibilitatii interoceptive. Informatiile primite de la interoceptori sunt transmise ascendent, utilizandu-se doua cai:
o prima cale este. reprezentata de substanta cenusie
periependimara
(DELMAS); aceasta constituie functia de condu
cere sau vehiculare a substantei
cenusii descrisa de LARUELLE,
fiind o cale multineuronala
si polisinaptica;
cea de-a doua cale este o
cale de imprumut, utilizand tracturile
spinotalamice ale sensibilitatii exteroceptive. Acest fapt
explica
proiectia cutanata metamerica a unor dureri viscerale (zonele
lui
HEAD19).
6.2. TRACTURI DESCENDENTE
A. TRACTURILE
DESCENDENTE VEGETATIVE sunt reprezentate de
fibre situate
difuz in cadrul cordonului anterior si lateral al substantei albe, in
imediata vecinatate a fasciculului
fundamental anterolateral (zona juxtacenusie).
B. TRACTURILE
DESCENDENTE SOMATICE se impart in:
. tracturi piramidale - pentru
motricitatea voluntara;
tracturi extrapiramidale - pentru motricitatea, autornata si semivoluntara.
Tracturile piramidale (corticospinale) ale motricitatii
voluntare sunt in
numar de doua:
corticospinal anterior (piramidal direct)
corticospinal lateral
(piramidal incrucisat). > .
Tracturile extrapiramidale ale motricitatii automate si semivoluntare
sunt
in marea lor majoritate subcorticospinale, ele fiind reprezentate de:
tractul rubrospinal;
tractul tectospinal - are doua componente: anterioara si laterala;
tractul reticulospinal - are doua componente: anterioara si
posterioara;
tractul vestibulospinal
- are doua componente: anterioara si late
rala;
tractul olivospinal.
|
Calea hiotone~ finala comuna a lui Sherrington |
7. DESCRIEREA TRACTURILOR DE SUBSTANTA ALBA ALE MADUVEI SPINARII
7.1. TRACTURILE ASCENDENTE SOMATICE Sl VEGETATIVE (SENZITIVE)
Fibrele nervoase apartinand radacinii posterioare a nervilor spinali aduc impulsuri provenind de la toate tipurile de receptori somatici sau viscerali. Cu toate acestea, impulsurile conduse mai departe prin maduva sunt separate, astfel incat cele legate de sensibilitatile tactila, termica, dureroasa sau chinestezica provenite de la diferite segmente ale corpului au trasee ascendente specifice.
Exista trei tipuri majore de sensibilitati: exteroceptfva, proprioceptiva si interoceptiva (visceroceptiva).
Sensibilitatea exteroceptiva provine de la nivelul tegumentului si se subimparte in: sensibilitate tactila si sensibilitate termica si dureroasa (termoalgezica). Fiecare dintre acestea cuprinde un tip de sensibilitate grosiera (protopatica sau de aproximatie) si un tip de sensibilitate fina (epicritica sau de analiza).
Sensibilitatea proprioceptiva provine de la nivelul oaselor, articulatiilor, muschilor, tendoanelor si are rolul de a informa centrii nervosi superiori despre starea de contractie a muschilor si atitudinea posturala, intervenind astfel in statica, in coordonarea miscarilor si in reglarea tonusului muscular.
Sensibilitatea viscerala (interoceptiva) provine de la nivelul viscerelor.
1. Calea sensibilitatii exteroceptive tactile protopatice -
Aceasta utilizeaza tractul spinotalamic anterior (Tradus spino-thalamicus anterior).
Protoneuronul caii este reprezentat de neuronul din ganglionul spinal
situat pe radacina posterioara, senzitiva a nervului
spinal. Dendritele acestui
neuron (care este o celula in T, un neuron pseudounipolar) preiau
informatiile
de la exteroceptori si le transmit prin axonul mielopet spre
substanta cenusie
a maduvei, unde este situat deutoneuronul.
Deutoneuronul caii este un neuron somatic senzitiv din stratul zonal al lui WALDEYER si substanta gelatinoasa (Substantia gelatinosa) a lui ROLANDO. Axonul deutoneuronului trece in cordonul anterior (Funiculus anterior) de substanta alba de parte opusa, formand tractul spinotalamic anterior tactil protopatic, apoi isi modifica directia inflectandu-se in unghi drept si se orienteaza ascendent spre talamus.
Calea sensibilitatii exteroceptive termice si dureroase (termoalgezice) (figura 14)
Utilizeaza tractul spinotalamic lateral (Tradus spinothalamicus lateralis)., Protoneuronul caii este situat tot la nivelul ganglionului spinal. Dendritele lui preiau informatiile de la exteroceptori si le transmit prin axonul mielopet spre deutoneuronul din substanta cenusie a maduvei.
Axoni scurtynielopeti i |
Exteroceptori |
Spre talamus
Nucleul capului al lui Waldeyer Substanta gelatinoasa Rolando Stratul zonal Waldeyer
Tract spinotalamic Tract spinotalamic anterior lateral (termoalgezic) (tactil protopatic)
Figura 14. Caile sensibilitatii exteroceptive tactile protopatice st termoalgezice.
Deutoneuronul caii este un neuron somatic senzitiv din nucleul capului al lui WALDEYER. Axonul deutoneuronului trece in cordonul lateral (Funiculus lateralis) de substanta alba de parte opusa formand tractul spinotalarriic lateral termic dureros, apoi isi modifica directia, inflectandu-se in unghi drept si se orienteaza ascendent spre talamus.
Pe o sectiune transversala a maduvei, cele doua tracturi spinotalamice apar sub forma tractului in semiluna descris de DEJERINE, prezentand trei compartimente: unul anterior, pentru sensibilitatea tactila protopatica, unul lateral pentru sensibilitatea dureroasa si unul posterior pentru sensibilitatea termica.
/ Calea sensibilitatii tactile epicritice/ffiqura 15)
Este comuna cu cea a sensibHrtatii
proprioceptive constiente. Ambele
utilizeaza fascicufeie .spinobulbare: gracilis LFasciculus gracilis) al
lui GQLC'si
cuneatus (Fasciculus cuneatus) al lui BURDACH.
Dendrite |
Exteroceptori si proprioceptori |
Fasciculele spinobulbare Goli si Burdach
Nucleul lui Goli |
Decusatia senzitiva a lui Spitzka Fasciculul gracilis al lui Goli Fasciculul cuneatus al lui Burdach |
Axoni lungi bulbopefi Ganglion spinal |
Nucleul lui Burdach
Figura 15. Caile sensibilitatii tactile epicritice si proprioceptive constiente
«oni scurti mielopeti |
Dendrite |
Nucleul lui Bechterew Proprioceptori |
Tractul spinocerebelos incrucisat al lui Gowers
Coloana veziculara Stilling-Clarke
Spre cerebel
Tractul spinocerebelos direct al lui Flechsig
Figura 16. Caile sensibilitatii proprioceptive inconstiente.
. CAILE DESCENDENTE SOMATICE Sl VEGETATIVE (MOTORII)
CAILE DESCENDENTE SOMATICE
Sunt reprezentate de tracturile corticospinale
(piramidale) care conduc
impulsurile nervoase responsabile de motricitatea voluntara si de
tracturile
subcorticospinale (extrapiramidale) destinate motricitatii automate si
semi-
voluntare.
LA. Tracturile corticospinale (piramidale)
Au origine la nivelul neuronilor piramidali (protoneuronul cailor piramidale) din zoria 'motorie a lobului frontal al scoartei cerebrale, mai exact gjaisuj grecejtjiaL. (Gyrus precentralis) si versantul anterior al santului central Rolando (Sulcus precentralis).
La nivelul bulbului se impart in:
1 - primul contingent, cuprinzand 80% din axonii neuronilor motori piramidali, se incruciseaza in bulb, trecand in substanta alba de parte opusa originii lor si formand decusatia motorie piramidala a lui MISTICHELLI (Decussatio pyramidum sau Decussatio pyramjdalis r anterior motoria). Acesti axoni constituie tractul corticospinal sau piramidal incrucisat (lateral) (Tradus corticospinalis-pyramidalis-lateralis), care descinde in substanta alba a maduvei la nivelul cordonului lateral de parte opusa originii si se distribuie neuronilor somatici motori din cornul anterior al substantei cenusii a maduvei de aceeasi parte (deutoneuronul cailor piramidale), in cadrul acestui tract, axonii corespunzatori segmentelor cervicale se plaseaza medial fata de cei corespunzatori segmentelor toracale, lombare si sacrate;
al doilea contingent, cuprinzand 20% din axonii neuronilor piramidali, coboara prin bulb pana la maduva de aceeasi parte cu originea, formand tractul corticospinal sau piramidal direct (anterior) (Tradus corticospinalis pyramidalis anterior), in maduva spinarii este situat in cordonul anterior, in vecinatatea fisurii mediane anterioare, urmand sa se incruciseze doar la nivelul mielomerului in care se si termina. Dupa incrucisarea medulara, axonii se distribuie neuronului somatic motor din cornul anterior al substantei cenusii a maduvei de parte opusa originii lor.
Dupa DELMAS, la nivelul maduvei tractul piramidal direct este incrucisat, iar cel incrucisat este direct, in realitate, ambele tracturi piramidale sunt incrucisate (exceptie facand un mic contingent de fibre homolaterale - dupa DEJERINE) destinate neuronului somatomotor de aceeasi parte), ele pornind din cortexul cerebral dintr-o parte si ajungand la neuronul somatic motor de partea opusa, deosebirea constand din faptul ca tractul piramidal incrucisat trece de partea opusa la nivel bulbar, iar cel piramidal direct trece de partea opusa la nivel medular.
80%
Decusatia motorie a lui Mistichelli |
Tractul corticospinal incrucisat |
Radacina anterioara motorie a nervului spinal .
Fibre homolaterale Nucleul somatomotor Tractul corticospinal sau piramidal direct
Figura 17. Caile motricitatii voluntare sau piramidale.
B. Tracturile subcorticospinale sau extrapiramidale
Au origini diferite, dar drept punct final au neuronul somatomotor. Traseul acestor cai motorii ocoleste piramidele bulbare. Tracturile extrapiramidale au ca rol principal reglarea tonusului muscular si coordonarea miscarilor asociate in cursul activitatilor voluntare, piramidale.
Originea cailor subcorticale extrapiramidale se afla in centrii nervosi subcorticali dispusi etajat in nevrax, mai exact in trunchiul cerebral
Dupa criteriul originii lor, tracturile extrapiramidale sunt urmatoarele:
Tractul tectospinal (Tradus tectospinalisj
Are originea in neuronii din tectul mezencefalic (Tectum mesencephalicum) la nivelul coliculilor (cu precadere in nucleul lui DARKSCHEWITSCH20). O parte a axonilor coboara spre maduva direct, formand tractul tectospinal lateral (situat in cordonul lateral de substanta alba). O alta parte a axonilor se incruciseaza la nivelul decusatiei lui MEYNERT21 (Decussatio tegmenti) situata posterior si formeaza tractul tectospinal anterior (situat in cordonul anterior de substanta alba, in imediata vecinatate a fisurii mediane anterioare). Tractul tectospinal reprezinta o cale pentru reflexele acustice si reflexele optice.
Tractul rubrospinal (Tractus rubrospinalis)
Are originea in neuronii nucleului rosu al lui STILLING (Nucleus ruber) din pedunculii cerebrali (Pedunculus cerebrali). Axonii care formeaza acest tract se incruciseaza la nivelul decusatiei lui FOREL22 (Decussatio tegmenti) situata anterior si formeaza tractul rubrospinal (Tractus rubrospinalis) care se dispune in cordonul lateral de substanta alba al maduvei spinarii, anterior de tractul corticospinal lateral sau piramidal incrucisat (tractul prepiramidal al lui THOMAS sau tractul rubrospinal al lui von MONAKOW).
Tractul vestibulospinal (Tractus vestibulospinalis)
Are originea in neuronii nucleilor vestibulari (in special nucleul lui DEITERS23). Axonii acestui tract descind la maduva unii direct si altii dupa incrucisare, fiind organizati in doua componente:
tractul vestibulospinal
anterior - situat in cordonul anterior de
substanta alba a maduvei;
tractul vestibulospinal 'lateral - situat in cordonul lateral de
substanta alba a maduvei. '
Acest tract are rol in mentinerea echilibrului, fiind conectat cu motoneuronii care inerveaza musculatura cefei si spatelui.
Tractul olivospinal (Tractus olivospinalis)
Are originea in neuronii de la nivelul olivei bulbare (Oliva). Axonii formeaza tractul olivospinal (Tractus olivospinalis) al lui HELWEG care coboara spre maduva, unde este situat intre cele doua componente anterioara si laterala ale tractului vestibulospinal.
5. Tractul reticulospinal (Tractus reticulospinalis)
Are originea in formatia reticulata (Substantia / Formatio reticularis). Axonii acestor neuroni formeaza tractul reticulospinal, avand doua componente:
una mezencefalopontina - cu rol facilitator;
alta bulbara - cu rol inhibitor.
Acest tract coboara
spre maduva, fiind situat in vecinatatea tracturilor
tectospinale, anterior si lateral. Tracturile subcorticale extrapiramidale
se ter
mina la nivelul segmentului cervical al maduvei, cu exceptia
tractului
vestibulospinal care descinde pana la nivelul segmentului lombar al
acesteia.
Fibrele axonice ale tracturiior piramidale si extrapiramidale converg ca
intr-un
estuar spre neuronul somatomotor din cornul anterior al maduvei
spinarii, de
unde influxurile motorii vor pleca mai departe spre organele efectoare.printr-o
cale motorie finala comuna, unica, descrisa de SHERRINGTQN (vezi
figura
12 si figura 13).
8. VASCULARIZATIA MADUVEI SPINARII
8.1. VASCULARIZATIA ARTERIALA
A. Arterele
Arterele jadiculare (Rami radiculares) - pxovirLdin
aorta,jsijdin divecse
ramuri
segmentare ale ei : intercostale, lombare si sacrale-latecale.
Ele urmeaza radacina
nervilor spinali in gaura de conjugare si se di
vid in ramurile anterioara
si posterioara;
Arterele spinale (Rami
spinales) - in partea superioara a maduvei
exista patru artere spinale care provin din arterele vertebrare.
cele doua artere
anterioare se reunesc pentru a forma trunchiul
spinal anterior, angajandu-se in
fisura mediana anterioara
si
terminandu-se la nivelul vertebrelor C5, C6 (dupa IRR ajung pana
la filum terminale);
cele doua artere
posterioare (una dreapta si alta stanga), anterior
de radacina posterioara. Aceste artere sunt reunite prin
anastomoze de importanta
variabila, formand cercuri perimedulare
si coloane vasculare, in fisura
mediana anterioara si in santul colateral
posterior, se adauga ramurile ascendenta si descendenta
(figura 18).
|
Artere spinale posterioare V -.-i -'w. |
r Cerc.periependimar |
- Artera radiculara .' |
, Artera spinala anterioara
Figura 18. Arterele spinale.
Vascularizatia difera de la o regiune la alta a
maduvei (figura 19):
Foarte bine reprezentata, la nivelul intumescentelor cervicala
si lombo-
sacrata, ea devine mult mai rudimentara la nivelul maduvei toracale.
Cele doua
trunchiuri arteriale destinate intumescentelor medulare sunt: artera
intumescentei cervicale si artera intumescentei lombare a lui
LAZORTHES
sau artera lui ADAMKIEWICZ24, ea
monopolizand vascularizatia acestui segment medular. : '
B. Colaterale si teritorii
Din arterele radiculare..si cercurile perimedulare se nasc cplatferalej)en-.tru,.santul posterior, cordonul posterior, extremitatea capului cornului posterior, totalitatea cordonului lateral, portiunea anterioara a cornului anTenbr, cordonul apterior cu fasciculul piramidal, fn santul anterior se suprapun pe toata lungimea maduvei, mai mult de doua sute de artere comisurale care iriga aproape toata substanta cenusie. Acestea sunt artere terminale, a caror obliterare va da leziuni grave, mai ales motorii.
8.2. VASCULARIZATIA VENOASA
Numeroase vene ies din santurile si de pe suprafata maduvei pentru a se drena in venele radiculare, care colecteaza intr-o retea peridurala foarte bogata.
Venele medulare (Vv. medullae spinalis), atat cele anterioare numite 'vene spinale anterioare (Vv. spinales anteriores), cat si cele situate posterior numite vene spinale posterioare (Vv. spinales posteriores) sunt avalvulare. .Acestea constituie o retea perimedulara de drenaj venos ale carei ramuri emisare insotesc radacinile, apoi se golesc in plexurile venoase intrarahidiene, care se afla in spatiul epidural, plexul venos vertebral intern anterior (Plexus venosus vertebralis intemus anterior) si plexul venos vertebral intern posterior (Plexus venosus vertebralis intemus posterior).
Aceste plexuri constituie lungi Cretele venoase in unghiurile laterale ale canalului vertebral inaintea si in spatele radacinilor, pe toata inaltimea canalului. Ele formeaza anastomoze bogate pe fata posterioara a corpului vertebral si nesemnificativa in fata lamelor, lasand libere spatiile interlamelare si mai ales portiunile mediane ale fiecarui disc.
Aceste plexuri
primesc cateva vene posterioare ale canalului vertebral,
dar mai ales se deverseaza orizontal spre venele plexiforme ale
gaurilor de
conjugare si venele diploice ale corpurilor vertebrale, iar in sens
vertical cir
culatia venoasa se face spre crasa venei azygos, veritabil hil venos
al coloa
nei vertebrale. Acest sistem venos vertebral (BATSON) merita
sa fie individualizat sub forma unui sistem venos anastomotic
vertebroparietal (LOUIS25), pentru ca el nu dreneaza
doar sangele de intoarcere venoasa din canalul rahidian, dar asigura
si intoarcerea sangelui venos din peretii trunchiului (exista anastomoze
venoase si intre plexurile venoase intrarahidiene si venele toracice,
abdominale si intercostale). Astfel, acest sistem constituie o cale de
derivatie intercava care in afara oricarui obstacol pe
caile principale, colecteaza 5-10% din sangele provenit
intracranian de la membre si viscerele pelvine, abdominale si
toracice, explicand anumite relatii patologice (embolii canceroase
si septice). .
TOPOGRAFIA MADUVEI SPINARII
Maduva spinarii, continuta si protejata de coloana vertebrala, prezinta raporturi directe cu canalul rahidian si continutul sau, precum si raporturi mediate prin intermediul coloanei vertebrale. Aceste raporturi permit intelegerea posibilitatilor de explorare, mecanismele leziunilor medulare si radicuiare si a cailor de acces chirurgical (figura 4.1).
4,1. RAPORTURILE DIRECTE
In interiorul canalului vertebral, maduva vine in raport cu meningele, radacinile rahidiene si cu unele vase sanguine.
4.1.1. RAPORTURILE CU CANALUL VERTEBRAL
Inainte de a examina pozitia exacta a maduvei in interiorul canalului vertebral, este important sa precizam constitutia si configuratia acestuia din urma.
Canalul vertebral este constituit prin juxtapunerea gaurilor vertebrale, de la gaura occipitala la hiatul sacrat, alternand cu mijloacele de unire fibroase intervertebraie (discuri si ligamente) (figura 4.2).
Peretii canalului, unul anterior si altul posterior, sunt separati prin unghiurile laterale.
Peretele anterior al canalului este plan, cuprinde fata posterioara a corpurilor vertebrale, discurilor intervertebrale si ligamentul vertebral longitudinal posterior, inaltimea fetei posterioare a corpurilor vertebrale creste in mod regulat de la C3 ia L5, pentru a deveni un perete continuu la nivelul sacrului. La fel, inaltimea posterioara a discurilor creste in medie de la 2 la 8 mm intre C2 si S1 (23 discuri). Aceasta margine discala, neteda la tineri, formeaza, cu inaintarea in varsta un burelet mai mult sau mai putin proeminent in canal.
ramura alba ramura cenusie |
trunchi ganglionar simpatic ganglion simpatic corp vertebral plex venos vertebral intern vena vertebrobazilara |
dura mater |
radacina anterioara
N
radacina posterioara pia mater ligament dintat proces spinos |
muschi vertebral posterior
spatiu subarahnoidian arahnoida
corn posterior
corn lateral
ramura posterioara
radacina gangliohara
posterioara .
Figura 4.1. Raporturile maduvei spinarii.
|
|
Figura 4.4. Raporturile maduvei spinarii (sectiune sagitala).
Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate