Biologie | Chimie | Didactica | Fizica | Geografie | Informatica | |
Istorie | Literatura | Matematica | Psihologie |
MUSCHII UMARULUI
1.1 MUSCHIUL DELTOID
1.2. MUSCHIULSUPRASPINOS
1.3. MUSCHIUL INFRASPINOS
1.4. MUSCHIUL ROTUND MIC
1.5. MUSCHIUL ROTUND MARE
1.6. MUSCHIUL SUBSCAPULAR
MUSCHIUL DELTOID
n Este cel mai superficial, cel mai voluminos si cel mai puternic muschi al umarului.
De forma triunghiulara, acopera articulatia scapulohumerala.
n Insertii: isi are originea prin trei fascicule musculare, asfel:
1. Fasciculul clavicular, anterior, cu originea in 1/3 laterala a marginii anterioare a claviculei.
2. Fasciculul acromial, mijlociu, cu originea pe procesul acromion al scapulei.
3. Fasciculul scapular, posterior, cu originea pe spina scapulei.
Cele trei fascicule musculare converg, formand un corp muscular unic, care se insera pe tuberozitatea deltoidiana a osului humerus.
n Raporturi: fata superficiala este in raport cu tesutul celular subcutanat si cu tegumentul. Fata profunda este in raport posterior cu articulatia scapulohumerala si cu tendoanele muschilor: rotund mic, infraspinos, rotundul mare, capul lung al tricepsului brahial, iar anterior cu tendoanele muschilor biceps brahial, coracobrahial, pectoralul mare si supraspinos.
n Actiune: prin fasciculul anterior realizeaza proiectia anterioara si rotatia mediala a bratului. Prin fasciculul milociu este abductor al bratului. Prin fasciculul posterior determina rotatia laterala a bratului. In actiunea sinergica a celor trei fascicule musculare determina abductia bratului in plan orizontal.
n Inervatia: este realizata de nervul axilar, ramura a plexului brahial.
1.2. MUSCHIULSUPRASPINOS
n Topografic, este situat in fosa supraspinoasa, de pe fata posterioara a scapulei.
n Insertii: originea este la nivelul fosei supraspinoase. Fasciculele musculare trec posterior de articulatia scapulohumerala si se insera pe fata superioara a tuberculului mare al humerusului.
n Raporturi: prin fata superficiala este in raport cu fata profunda a muschiului trapez. Prin fata profunda este in raport cu capsula articulatiei scapulohumerale si cu fosa supraspinoasa.
n Actiune: este abductor al bratului pe trunchi. Protejeaza capsula articulara, in miscarile realizate de articulatia scapolohumerala.
n Inervatia: este realizata de nervul suprascapular, ramura a plexului brahial.
1.3. MUSCHIUL INFRASPINOS
n Topografic, este situat in fosa infraspinoasa, pe fata posterioara a scapulei.
n Insertii: originea este la nivelul fosei infraspinoase, de unde fasciculele musculare trec posterior de articulatia scapulohumerala si se insera pe fata mijlocie a trohanterului mare al epifizei superioare a osului humerus.
n Raporturi: fata sa superficiala este in raport cu fata profunda a muschiului trapez. Prin fata profunda este in raport cu fosa infraspinoasa a scapulei si cu articulatia scapulohumerala.
n Actiune: avand punct fix in fosa infraspinoasa, este rotator lateral al humerusului. Este tensor al capsulei articulatiei scapulohumerale, aducand in contact suprafetele osoase ale articulatiei.
n Inervatia: este realizata de nervul subscapular, ramura colaterala a plexului brahial.
1.4. MUSCHIUL ROTUND MIC
n Topografia, este situat lateral, in raport cu muschiul infraspinos, pe fata posterioara a scapulei, corespunzator fosei infraspinoase.
n Insertii: originea este pe fata posterioara a scapulei si pe marginea laterala a scapulei. Fasciculele musculare au un traiect superolateral, trec posterior de articulatia scapulohumerala, la care adera, si se insera pe fata inferioara a tuberculului mare al epifizei superioare a osului humerusului.
n Raporturi: fata superficiala este in raport cu fata profunda a muschiului deltoid. Fata profunda este in raport cu capul lung al muschiului triceps brahial.
n Actiune: avind punct fix pe scapula este rotator lateral al bratului.
n Inervatia: este realizata de nrvul micul rotund, ramura colaterala a nervului axilar.
1.5. MUSCHIUL ROTUND MARE
n Este un muschi puternic, de forma alungita, care topografic este dispus de la nivelul unghiului inferior al scapulei pana la nivelul tuberculului mic al osului humerus.
n Insertii: originea este la nivelul unghiului inferior al scapulei, pe portiunea inferioara a marginii laterale a scapulei si pe o suprafata a fosei infraspinoase. Fasciculele musculare au un traiect ascendent oblic, in sens anterolateral, si se insera pe tuberculul mic al osului humerus.
n Raporturi: marginea inferioara formeaza, impreuna cu marginea inferioara a muschiului latissim, marginea posterioara a axilei. Marginea superioara este separata de marginea inferioara a muschiului rotund mic, prin intermediul unui spatiu de forma triunghiulara cu baza orientata catre osul humerus. Acest spatiu este impartit, de tendonul lung al muschiului triceps brahial, in doua compartimente:
a. compartimentul lateral: numit si patrulaterul humerotricipital prin care se angajeaza nervul axilar si artera circumflexa humerala posterioara.
b. compartimentul medial: numit si triunghiul omotricipital, prin care patrunde artera circumflexa a scapulei. Fata superficiala este in raport cu tegumentul, tesutul celular subcutanat si muschiul latissim. Fata profunda este in raport cu fata posterioara a scapulei, corespunzator fosei infraspinoase.
n Actiune: avand punct fix pe scapula este adductor si rotator medial al bratului, fiind sinergic cu muschiul latissim, si antagonist cu muschiul deltoid.
n Inervatia: este realizata de nervul toracodorsal, ramura a plexului brahial.
1.6. MUSCHIUL SUBSCAPULAR
n De forma triunghiulara, este situat pe fata anterioara a scapulei, ocupand fosa subscapulara.
n Insetii:originea este la nivelul fosei subscapulare, de unde fasciculelele musculare au un traiect in sens mediolateral,adera la capsula articulatiei scapulohumerale, si se insera pe tuberculul mic al humersului.
n Raporturi: prin fata profunda, posterioara, este in raport cu fata anterioara scapulei , corespunzator fosei subscapulare. Fata superficiala, anterioara, este in raport cu peretele posterior al toracelui, participand la formarea peretelui posterior al axilei. Tendonul muschiului subscapular este in raport posterior cu capsula articulatiei scapulohumerale, iar anterior cu muschii biceps humeral si coracobrahial.
n Actiune: avand punct fix pe scapula este adductor si rotator medial al bratului. Mentine si fixeaza capul humerusului in cavitatea glenoida.
n Inervatia: este realizata de nervul subscapular, ramura colaterala a plexului brahial.
Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate