Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme




Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Biologie


Index » educatie » Biologie
» Micoplasmoza


Micoplasmoza


Micoplasmoza

Mycoplasma

Bacterie foarte mica (intre 0,3-0,5 micrometri), lipsita de perete.
Micoplasmele sunt prezente in natura (apa, sol, vegetale), la insecte, animale si la om (suprafata mucoaselor). Unele sunt patogene pentru om, ca Mycoplasma pneumoniae, cauzatoare a infectiilor respiratorii sau Mycoplasma hominis si Mycoplasma ureaplasma urealyticum, responsabile de infectii ale cailor genitourinare.
Unele antibiotice (tetracicline) permit tratarea eficace a infectii lor cu micoplasme.

Boala apare mai ales toamna. Contaminarea se face prin secretiile nazale infestate cu micoplasme. Agentii patogeni sunt bacterii imobile. Imbolnavirea are loc atunci cand organismul este deja slabit de o alta boala. Maladia se transmite prin apa de baut, excremente, dispozitivele de alimentare si prin contactul direct de la pasare la pasare ( de exemplu prin atingerea reciproca a ciocului) La 7 pana la 14 zile de la contaminare, porumbeii prezinta o secretie nazala, sero-mucoasa initial, gri-murdara, chiar purulenta, mai tarziu. Mucoasele cavitatilor nazale sunt inflamate si  ingrosate, negii nazali (carunculii) se coloreaza in gri iar respiratia este greoaie, zgomotoasa, chiar sforaitoare. Sacii aerieni se pot si ei inflama. Pasarea infectata i se fac mai multe injectii cu antibiotice si intregii crescatorii i se administreaza antibiotice prin apa de baut. Tratamentul preventiv este recomandat de medicul veterinar. (Sursa: Cresterea porumbeilor, Heinrich Mackrott)



Micoplasmoza aviara are o evolutie cronica, iar leziunile principale sunt de aerosaculita, cu depozite fibrinoase. De astfel aceste infectii pot coexista.

MICOPLASMOZA
Este o boala ce afecteaza in special aparatul respirator.
Micoplasmoza este prezenta in stare inactiva la generatii succesive de pasari datorita faptului ca se transmite prin oua.
Infectia poate sa se declanseze cand dispune de factori favorizanti: stres, vaccinari, supra aglomeratie, transporturi grele si lungi, mizerie in crescatorie, etc

Micoplasmoza

Etiologie:

Micoplasmele nu prezinta perete celular, doar o membrane plasmatica in 3 straturi. 5 din cele 17 specii de Mycoplasma izolate de la pasari sunt considerate patogene(M. gallisepticum, M. synoviae, etc.). Dintre acestea se pare ca doar M. gallisepticum si M. anatis sunt responsabile de afectiuni la canari si pasari de voliera.

Epidemiologie:

Micoplasmoza afecteaza toate speciile de animale pe intreg globul. Cuprinde deasemenea toate speciile de pasari de la gaini, rate, gaste, fazani, si bineinteles paseriformele chiar daca descoperirea este de data mai recenta. La paseriforme ea poate prinde atat aparatul respirator cat si pe cel reproducator.

Simptomatologie:

In cazul infectarii aparatului respirator se evidentiaza o simptomatologie asmatiforma, cu dificultati in respiratie asociate cu raluri si secretii catarale sau purulente. De fapt simptomatologia respiratorie nu este foarte evidenta, dar in anumite circumstante ea poate difuza in intreaga crescatorie. Ceea ce face extrem de importanta aplicarea masurilor terapeutice la intreg efectivul din crescatorie.Forma care prezinta tropism pe aparatul reproducator se manifesta in particular la femele, unde determina perturbari ale ovogenezei, oua sterile, pui morti in coaja, sau putin viabili.

Tratament:

In cazul formei respiratorii :

Baytrill(enrofloxacina) 5% - 4 ml/l apa timp de 5 zile cu repetare dupa 5 zile de pauza.

Tylan(tylosina): 2 gr/l in apa de baut timp de 5 zile.

In afectarea aparatului reproducator cura terapeutica se face cu cateva saptamani inaintea sezonului de reproducere si se repeta intre prima si a doua ponta, tratamentul de electie fiind cel cu Tylan(tylosina).





Politica de confidentialitate





Copyright © 2025 - Toate drepturile rezervate