Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme




Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Informatica


Index » educatie » Informatica
» ContArt


ContArt


ContArt

Ramurile principale ale acestui meniu sunt :

1. Configurare - permite setarea parametrilor programului la initierea unei firme dar si ulterior, atunci cand modificarile de legislatie sau de activitate o impun.

2. Documente primare - permite introducerea, modificarea, stergerea, vizualizarea, listarea tuturor documentelor primare, si a rapoartelor necesare unei evidente contabile complete.



3. Balanta contabila - permite adaugarea, adaptarea, modificarea conturilor contabile; introducerea sau generarea automata a notelor contabile din documente primare. Tot in aceasta sectiune se pot lista toate rapoartele legate de balanta contabila.

4. Analiza documente firma - in aceasta sectiune se pot vizualiza diverse situatii ( rapoarte ) realizate pe baza documentelor introduse.

ContArt va permite sa lucrati concomitent pe mai multe luni fara a inchide luna precedenta. Trecand din luna precedenta in luna curenta nu este necesar sa se realizeze nici un calcul pentru preluarea soldurilor in afara calculului balantei contabile.

Totusi, in conformitate cu cerintele Legii Contabilitatii, se pot valida datele astfel ca pe perioadele validate nu se mai pot modifica, introduce sau sterge date. Ele pot fi doar vizualizate, listate.

Configurare program

Date de firma

Configurare monezi/devize

Gestiuni

Parteneri

Preturi per clienti

Formula descarcare de gestiune

Valoare K luna anterioara

Conturi operatiuni trezorerie

Unitati de masura

Nomenclator gestiune

Grupe nomenclator

Cursuri valutare

Auto existente in unitate

Serii facturi emise

Configurari diverse

Nivele si drepturi de acces

Drepturi utilizatori

Refacere fisiere

Cai catre alte programa

Validare date

Documente primare

Cumparari

Vanzari

Operatiuni de trezorerie

Compensari

CEC-uri

Note reglare

Situatii furnizori/clienti

Raport de gestiune

Situatii analitice(542)

Stocuri

Urmarire contracte

Agenti comerciali

Declaratie 394

Decont TVA

Imobilizari necorporale

Preluare date

Balanta contabila

Balanta contabila lunara

Registru jurnal

Analiza documente firma

Analiza vanzari

Analiza cumparari

Urmarire introducere date

Situatii auditare societate

Incasari-plati

Inregistrarea datelor initiale

Introducerea datelor de pornire cuprinde etapele :

Crearea firmei si introducerea datelor de identificare a firmei ( poate fi realizata pentru o firma chiar la prima intrare in program )

Initializarea balantei contabile .

Crearea gestiunilor.

Initializarea soldurilor la Casa, Banca

Initializare formula K pentru descarcarea de gestiune la magazine

Initializarea stocurilor in gestiunile la care se tine stoc (marfuri, materiale, obiecte de inventar, mijloce fixe, etc.)

Initializarea stocurilor initiale cu gestiune valorica

Initializarea soldurilor initiale la parteneri ( furnizori, clienti )

Initializarea avansurilor spre decontare si a altor conturi la care se tine evidenta analitica )

Alte initializari.

Initializarea balantei contabile

Sa presupunem ca am introdus numele unei firme pentru prima data in program. Pentru a putea introduce documentele primare si a obtine notele contabile necesare este necesar ca anumiti parametrii sa fie configurati conform activitatii firmei respective .

Crearea gestiunilor.

In cadrul acestui program o gestiune poate fi de tipul Depozit ( la care evidenta se tine la pretul de furnizor fara TVA) sau de tip Magazin ( Vanzare cu amanuntul -evidenta se tine la pretul de vanzare inclusive TVA )

O gestiune poate fi cu evidenta cantitativ valorica (la care se tine stoc ,de ex. Depozite, Materiale, Materii prime, Obiecte de inventar, Mijloace fixe etc.) sau cu evidenta valorica ( la care nu se tine stoc - magazine cu amanuntul, situatia unor evidente tinute de contabili autorizati la mai multe firme etc).

Initializarea conturilor de trezorerie. Definirea casei si a bancilor.

Inainte de a lucra in Registrul de casa sau in banci este necesar sa se initialize conturile de trezorerie respective. Este posibil ca dumneavoastra sa fi initializat in balanta aceste conturi, dar aici se initializeaza din punct de vedere al documentelor primare. Programul ContArt permite evidentierea documentelor primare independent de balanta contabila sau sincronizat cu aceasta.

Se intra din meniul principal in Configurare program -> Date firma-> Conturi operatiuni de trezorerie

Ramura Configurari globale contine optiuni privind functionarea programului ce se aplica la documentele primare. Aceste optiuni sunt:

Calcule fara zecimale daca este setata in "Da", in toate claculele din documente primare, valorile, TVA - ul, discount-urile se rotunjesc. Aceasta optiune se aplica constant inainte de 1 Iulie 2005.

Evidenta pe centre de profit Daca este setata in "Da" aceasta optiune permite evidenta pe centre de profit. Toate cheltuielile vor fi repartizate pe aceste centre si se vor aloca conturi pentru contabilitatea de gestiune interna CGI.

Bonuri consum pe comenzi Implicit aceasta optiune are valoarea "Nu". In aceas- ta situatie Bonurile de consum se introduc scazand manual din stoc materia prima nece- sara. In cazul selectarii valorii "Da", se va cere la fiecare bon de consum si comanda lan- sata si neanchisa. Aceast lucru permite ulterior obtinerea diverselor situatii pe comenzi.

Tip casa de marcat fiscala. In cazul societatilor care au conectata casa de marcat fiscala la calculator, pentru gestiunile de tip magazine cu amanuntul, aici se selecteaza tipul de Casa de marcat. Transmiterea datelor catre aceasta este diferita in functie de modelul Casei de Marcat. Daca dispunem de un model ce nu exista in lista, apelati la SC ARTSOFT.

Tip preluare bon magazin. La magazinele cu vanzare cu amanuntul, vanzarea se face cantitativ valoric. In timpul unei zile se pot aduna sute de bonuri de casa. Aceasta optiune permite alegerea intre a transmite in Registrul de casa bon cu bon sau un centralizator zilnic.

Ramura Configurari facturi se refera la setari privind facturile intrate si facturile iesite din firma .

Achitare facturi emise. Implicit are valoarea "Nu". Daca se seteaza valoarea "Da", in urma introducerii unei facturi emise, valoarea totala va fi propusa a fi achitata prin Casa. Se recomanda pentru cazurile in care majoritatea facturilor emise sunt achitate pe loc.

Achitare facturi primite. Implicit are valoarea "Nu". Daca se seteaza valoarea "Da", in urma introducerii unei facturi de aprovizionare, valoarea totala va fi propusa a fi achitata prin Casa. Se recomanda pentru cazurile in care majoritatea facturilor primite sunt achitate cu numerar si au chitanta atasata.

In situatia in care unele facturi se vor achita la termen ,se scrie 0 peste valoarea propusa .

Numere facturi emise In situatia in care la compartimentul desfacere exista mai mlte calculatoare de pe care se factureaza este mai comod ca sa se incrementeze numarul e factura automat. Acest lucru este posibil daca fiecarui calculator i se aloca o gama de numere de facturi fiscale.

Cumparari

Prin acest modul se vor introduce toate achizitiile societatii: intrari in gestiuni, achizitii de servicii, intrari din vama, etc.

Cumparari cantitativ valoric prin care se vor introduce toate intrarile prin factura/aviz/borderou in gestiunile cu evidenta cantitativ valorica. De exemplu intrarile in depozite, gestiuni de materii prime, materiale, obiecte de inventar, mijloace fixe sau chiar magazine la care se urmareste o evidenta pe produs. Daca pe aceeasi factura exista si intrari de tip servicii ele pot fi introduse evidentiindu-se pe conturile corespunzatoare.

Se va arata in urmatorul exemplu cum se realizeaza o intrare pe baza de factura de la un furnizor. Prin aceasta factura se cumpara 3 produse care intra in depozit, un produs care intra direct in magazine, si furnizorul a facturat si servicii de transport.

Vanzari

Modulul de vanzari cuprinde ,la fel ca si cel de cumparari , vanzari cantitativ valorice precum si vanzari valorice dar si cateva cazuri specifice :

Iesirile cantitativ valorice se recomanda la vanzarile din depozite la care gestiunea este evidentiata pe produse iar iesirile valorice la vanzarile de servicii sau chiar la vanzarile din gestiuni la care nu se doreste o evidenta cantitativa.

Operatiuni de trezorerie

In cadrul programului ContArt operatiuni de trezorerie inseamna toate operatiunile de tip CASA-BANCA.

In ecranul care apare dupa ce se intra in meniul Documente Primare - Operatiuni de trezorerie se pot adauga oricate Banci,Case etc .

Butonul Venituri cu TVA permite adaugarea in casa a unor cheltuieli inregistrate prin document de tipul bon fiscal sau bon comanda-chitanta.Nota contabila asociata va fi de ex : 5311=704 si 5311=4427

Butonul Cheltuieli cu TVA permite adaugarea unor cheltuieli directe cum ar fi bonuri de benzina ,rechizite s.a care nu dorim sa fie evidentiate in balanta de furnizori - 401. Unii contabili evita sa foloseasca aceasta facilitate lucrand prin intrari valorice in gestiune si facand plata furnizorului respectiv prin casa .

Registru zilnic afiseaza registrul de casa conform normelor in vigoare.Se poate lista atat registrul din ziua curenta ( care este selectata) cat si pentru un grup de zile .

RAPORTUL DE GESTIUNE

Raportul de gestiune se poate obtine (ca un rezultat al datelor introduse) pentru gestiunile de tip magazin la care evidenta se tina la pretul de vanzare-inclusiv TVA

( pretul cu amanuntul ).

Evident, dupa accesarea meniului Raport de Gestiune din ramura Documente primare a meniului arbore se va cere utilizatorului sa selecteze o anumita gestiune.

Programul ContArt permite utiliztorului in orice moment sa vizualizeze sau sa listeze diferite situatii privind partenerii.Astfel poate fi obtinuta instantaneu o fisa de client/furnizor,o situatie de facturi neincasate/neachitate , o balanta lunara sau anuala de clienti sau furnizori .Toate acestea dintr-un singur ecran , operatorul trebuind doar sa selecteze contul prin prisma caruia doreste o anumita analiza.

AVANTAJE
. este conceput de un colectiv de specialisti cu o solida pregatire in informatica cat si in
contabilitate;
.este potrivit si pentru utilizatorii fara pregatire informatica deosebita;
. usor de folosit, bazandu-se pe selectie din meniuri este bine asistat in orice punct al
programului va aflati puteti obtine ajutor prin apasarea unei taste;
. functioneaza foarte bine in retea fara o configurare dificila;
. in cazul in care intre doua puncte de lucru nu exista retea se pot transfera datele fara a pierde consistenta acestora intr-un mod foarte simplu;
. nu necesita resurse hardware mari decat in cazul in care volumul de date este foarte
mare;
. permite alcatuirea unor evidente simultane pentru mai multe firme de specific diferit:
comert, servicii, productie;
. instalarea este facila, putandu-se obtine rezultate extrem de rapid (de ex. pentru o
microintreprindere, un utilizator neinitiat, dar cu cunostinte de contabilitate, poate realiza o evidenta lunara in cateva ore, inclusiv listari);
. permite configurarea unor nivele de acces putand permite accesul unor operatori numai in anumite parti ale programului (de ex. un operator poate avea voie doar sa factureze)
. este adaptat continuu modificarilor de legislatie
. permite validarea datelor dar se poate accesa orice perioada (luna-an) din trecut, spre
deosebire de alte aplicatii care arhiveaza datele din lunile inchise
. in orice moment al anului pot fi create conturi analitice noi, gestiuni etc.
. schimba usor date cu alte aplicatii

DEZAVANTAJE

ContArt nu poate fi lansat prin retea de pe un alt calculator . El se lanseaza numai local, datele pastrandu-se pe server.

Nu se poate sterge o gestiune pe care se afla documente introduse. Intai se sterg documentele care intra sau ies din gestiunea respectiva.





Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate