Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
E altceva mai important decat familia?desene, planse, jocuri de copii pentru copii




Animale pasari Casa gradina Copii Personalitati Poezii Povesti

Personalitati


Index » familie » Personalitati
» ENRICO FERMI (1901-1954)


ENRICO FERMI (1901-1954)


ENRICO FERMI

Enrico Fermi, omul care a proiectat primul reactor nuclear, s-a nascut! Roma in 1901. A fost un student stralucit si si-a luat doctoratul in fizica! Universitatea din Pisa, inainte sa implineasca douazeci si unu de ani. Lai uazeci si sase de ani era profesor la Universitatea din Roma. intre timp blicase deja prima sa lucrare importanta, care se referea la o ramura icata a fizicii, statistica cuantelor. In acea lucrare, Fermi a recurs la teoria tistica folosita pentru a descrie comportamentul unor mari conglomerate ' particule, de tipul celor numite azifermioni. Deoarece electronii, protonii jieutronii - cele "trei blocuri constructoare' care alcatuiesc materia - sint fermioni, teoria lui Fermi are o importanta stiintifica deosebita. Ecuatiile Fermi ne-au permis sa intelegem mai bine nucleul atomilor, comporta-ntul materiei degenerate (de exemplu procesele care au loc in interiorul imitor tipuri de stele), precum si proprietatile si comportamentul metale-- un subiect cu evidente aplicatii practice.



in 1933, Fermi a formulat teoria dezintegrarii beta (un tip de radioac-tate), care vorbea pentru prima oara de neutrino si interactiunile slabe, iecte importante in fizica de azi. In pofida caracterului sau ermetic, asta cercetare 1-a promovat pe Fermi pe un loc fruntas in ierarhia ienilor lumii. Dar acesta a fost doar inceputul, in 1932, fizicianul englez James Chadwick descoperise o noua par­ia subatomica, neutronul. Incepind din 1934, Fermi a inceput sa bom-eze cu neutroni majoritatea elementelor chimice cunoscute. Experi-tele sale au demonstrat ca multe tipuri de atomi puteau absorbi neu-i si ca adesea atomii rezultati din astfel de transformari nucleare erau oactivi. in mod normal, un neutron ar fi trebuit sa patrunda mai usor un nucleu atomic, daca neutronul se misca foarte repede, insa experi-tele lui Fermi au demonstrat exact contrariul si anume ca neutronii zi, a caror miscare era incetinita daca treceau prin parafina sau apa, au fi absorbiti mai usor de atomi. Aceasta descoperire are o importanta rsitoare in constructia reactoarelor nucleare. Materialul folosit la re-are pentru incetinirea neutronilor se numeste moderator.

in 1938, cercetarea lui Fermi referitoare la absorbtia neutronilor a fost incununata cu Premiul Nobel pentru fizica, in acest timp, savantul avea probleme in Italia, in primul rind, sotia sa era evreica si guvernul fascist italian promulgase un set de legi dure antisemite, in al doilea rind, Fermi se dovedise un adversar inversunat al fascismului - atitudine periculoasa pe vremea dictaturii lui Mussolini. in decembrie 1938, cind s-a dus la Stockholm spre a-si incasa premiul, Fermi nu s-a mai intors in Italia. S-a dus la New York, unde rectorul Universitatii Columbia i-a oferit un post, incintat sa-1 aiba alaturi de ceilalti oameni de stiinta celebri din aceasta institutie de invatamint. in 1944, Fermi a devenit cetatean al Statelor Unite.

La inceputul lui 1939, Lise Meitner, Otto Hahn si Fritz Strassmann anuntasera ca absorbtia neutronilor cauzeaza uneori fisiunea atomilor de uraniu. Cind si-au publicat observatiile, Fermi (la fel ca multi alti fizicieni de frunte) si-a dat seama imediat ca o fisiune a atomilor de uraniu ar putea elibera o cantitate suficienta de neutroni pentru a declansa o reactie in lant. in plus, Fermi a prevazut (la fel ca multi alti fizicieni) potentialul militar al unei asemenea reactii in lant. Pina in martie 1939, Fermi luase deja legatura cu marina SUA, incercind sa trezeasca interesul oficialitatilor in crearea unor arme atomice, insa abia peste citeva luni, dupa ce Albert Einstein trimisese o scrisoare referitoare la acest subiect presedintelui Roosevelt, guvernul Statelor Unite a devenit receptiv la problema utili­zarii energiei atomice.

De indata ce au captat interesul guvernului, oamenii de stiinta au construit o pila atomica prototip, pentru a verifica daca era intr-adevar posibila o reactie in lant. Deoarece Enrico Fermi reprezenta o autoritate mondiala in materie de electroni si se dovedise la fel de priceput la teorie, cit si la practica, a fost ales sa conduca grupul insarcinat sa construiasca primul reactor nuclear al lumii. A lucrat mai intii la Universitatea Colum­bia, apoi la Universitatea din Chicago. Chicago a fost orasul in care, pe 2 decembrie 1942, sub supravegherea lui Fermi, s-a proiectat, construit si pus in functiune cu succes primul reactor atomic. Acest eveniment a marcat cu adevarat inceputul erei atomice, deoarece pentru prima oara omenirea reusea sa declanseze o reactie nucleara in lant. Experienta incununata de succes a fost transmisa imediat in est prin urmatoarele cuvinte codificate, dar profetice: "Navigatorul italian a intrat intr-o noua lume'. Dupa acest test incununat de succes, s-a decis aplicarea imediata a Proiectului Man­hattan. Fermi a jucat in continuare un rol important in acel proiect, in calitate de consilier stiintific.

Dupa razboi, Fermi a detinut functia de profesor la Universitatea din Chicago. A murit in 1954. A fost casatorit si a avut doi copii. Elementul chimic 100 a primit numele de fermium in onoarea sa.

Fermi este o personalitate importanta din mai multe motive, in primul rand, a fost unul dintre cei mai mari oameni de stiinta ai secolului al XX-lea re s-a remarcat in egala masura in domeniul teoriei si al practicii, in est articol am amintit doar citeva din importantele sale realizari stiintifice, r Fermi a scris peste doua sute cincizeci de articole stiintifice in decursul rierei sale. in al doilea rind, Fermi a jucat un rol de frunte in crearea mbei atomice, alaturi de multi alti fizicieni. Dar cea mai inseninata realizare a lui Fermi a constituit-o reactorul nulear. Fara indoiala, lui ii revine meritul principal al acestei inventii. La ;put si-a adus o contributie teoretica majora, apoi a supravegheat prac-proiectarea si constructia primului reactor.

Din 1945 nu s-au mai folosit armele atomice in razboaie, dar s-a istruit un mare numar de reactoare atomice, pentru producerea energiei scopuri pasnice. Reactoarele vor reprezenta o sursa si mai importanta energie in viitor. Ba mai mult, unele dintre ele sint folosite pentru inerea izotopilor radioactivi, cu aplicatii in medicina si cercetarea ntifica. Din pacate, reactoarele reprezinta in aceelasi timp si o sursa de toniu, substanta care poate fi utilizata la fabricarea armelor atomice, incape nici o indoiala ca un reactor nuclear prezinta multe pericole, nu a sustinut nimeni ca ar fi o inventie inofensiva. Fie bune, fie rele, izarile lui Fermi vor avea un puternic impact asupra omenirii in anii vor urma.





Politica de confidentialitate





Copyright © 2025 - Toate drepturile rezervate

Personalitati




JOHANN SEBASTIAN BACH (1685-1750)
Kerby si Clarke
JOSEPH LISTER (1827-1912)
Laurence Ghest
MICHELANGELO (1475-1564)
ADAM SMITH (1723-1790)
Thomas Hudson
Alexandru Lahovari
William Thorpe
Ulrich Zwingli




termeni
contact

adauga