Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
E altceva mai important decat familia?desene, planse, jocuri de copii pentru copii




Animale pasari Casa gradina Copii Personalitati Poezii Povesti

Personalitati


Index » familie » Personalitati
» JAMES WATT (1736-1819)


JAMES WATT (1736-1819)


JAMES WATT

Inventatorul scotian James Watt, omul despre care se spune adesea ca a inventat motorul cu abur, este figura centrala a Revolutiei Industriale.

De fapt, Watt nu a fost cel dintii care a construit un motor cu abur. Heron din Alexandria a descris inca din secolul I citeva dispozitive simi­lare, in 1698, Thomas Savery a brevetat un motor cu abur care a fost folosit pentru pomparea apei, iar in 1712 englezul Thomas Newcomen a brevetat o versiune imbunatatita. Totusi, motorul lui Newcomen avea un randament atit de scazut, incit nu putea fi folosit decit pentru pomparea apei din minele de carbuni.



Watt a manifestat interes pentru motorul cu abur in anul 1764, in timp ce repara un model al dispozitivului lui Newcomen. Desi se pregatise doar un an pentru meseria de depanator de instrumente, Watt era inzestrat cu un remarcabil talent inventiv, imbunatatirile pe care le-a adus dispozitivu­lui lui Newcomen au fost atit de importante, incit ni se pare corect sa-1 consideram pe Watt inventatorul primului motor cu abur practic.

Cea dintii mare imbunatatire, pe care a patentat-o in 1769, a constituit-o adaugarea unei camere separate de condensare. Totodata, el a izolat si cilindrul de aburi, iar in 1782 a inventat motorul in doi timpi. Alaturi de alte ameliorari minore, aceste inovatii au dus la cresterea randamentului motorului cu abur de cel putin patru ori. in practica, aceasta marire a eficientei a marcat diferenta dintre un dispozitiv ingenios, dar nu prea util, si un instrument cu aplicatii industriale pe scara larga.

Watt a mai inventat (in 1781) si un set de angrenaje pentru transfor­marea miscarii reciproce a componentelor unui motor in miscare de rotatie. Acest dispozitiv a sporit considerabil numarul de utilizari ale motoarelor cu abur. Pe linga diferite alte imbunatatiri, Watt a mai inventat si un regulator centrifugal, cu ajutorul caruia viteza motorului poate fi contro­lata automat, un manometru, in 1790, un contor, un indicator si o supapa de presiune.

Din pacate, Watt nu a fost priceput la afaceri. Totusi, in 1775 el s-a asociat cu Matthew Boulton, care era inginer si un om de afaceri foarte

>abil. in urmatorii douazeci si cinci de ani, firma lui Watt si Boulton a ricat un mare numar de motoare cu abur, si ambii parteneri s-au bogatit.

Ar fi dificil sa exageram importanta motorului cu abur. Este adevarat, mai fost si alte inventii care au jucat un anumit rol in cadrul Revolutiei lustriale. S-au facut progrese in minerit, in metalurgie si in multe ramuri ; constructiei de masini. Citeva inventii, cum ar fi suveica mecanica >hn Kay, 1733) sau virtelnita (James Hargreaves, 1764) au precedat tlizarea lui Watt. Totusi, majoritatea celorlalte inventii au reprezentat ci ameliorari, nici una dintre ele nefiind vitala pentru Revolutia Indus-ala. Cu totul altfel au stat lucrurile cu motorul cu abur, care a jucat un

rol absolut crucial, imprimind un anume curs Revolutiei Industriale. An­terior, desi s-au mai folosit morile de vint si rotile cu apa, principala sursa de putere o constituia forta musculara a oamenilor. Acest factor a limitat con­siderabil capacitatea industriei. O data cu inventarea motorului cu abur, aceasta ingradire a fost eliminata. Mari cantitati de energie erau acum dis­ponibile pentru productie, care a in­registrat o crestere imensa. Embargoul petrolului din 1973 ne-a avertizat cit de grav poate afecta o criza energetica sistemul industrial, iar aceasta experienta ar putea, intr-o anumita masura, sa ne dea o idee despre importanta inventiei lui Watt pentru Revolutia Industriala.

Pe linga utilizarea ca sursa de ener­gie pentru fabrici, motorul cu abur a

ut numeroase alte aplicatii importante, in 1783, marchizul Jouffroy bbans a fojosit cu succes un motor cu abur pentru propulsarea unei ibarcatiuni. in 1804, Richard Trevitchik a construit prima locomotiva cu ur. Nici unul dintre aceste modele timpurii nu s-a impus pe piata. Cu ite acestea, in decurs de citeva decenii vapoarele cu abur si caile ferate evau sa revolutioneze transportul pe apa si pe uscat.

Revolutia Industriala s-a desfasurat in aceeasi perioada a istoriei ca si solutiile americana si franceza. Desi la momentul respectiv s-ar putea sa fi fost perceputa ca atare, astazi putem constata ca Revolutia Industriala a avut un impact mult mai mare asupra vietii de zi cu zi a oamenilor de acela produs de importantele revolutii politice amintite, in consecinta, James Watt a fost una dintre cele mai influente personalitati din istorie.





Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate