Alpinism | Arta cultura | Diverse | Divertisment | Film | Fotografie | |
Muzica | Pescuit | Sport |
Traversarile
Art.136. - Traversarile se pot executa atat pe timpul desfasurarii celorlalte procedee de alpinism, in scopul de a depasi anumite pasaje dificile, cat mai ales ca probleme de sine statatoare, clasificandu-se in:
a) traversari libere/naturale;
b) traversari cu ajutorul balustradei recuperabile;
c) traversari prin pendulare;
d) traversari cu ajutorul funicularului.
Art.137. - Traversarea libera/naturala se executa in formatie, de catre militari si subunitati, folosindu-se branele si balustradele naturale si cele amenajate cu materiale de alpinism.
(2) Inainte de a angaja unitatea pe un astfel de itinerar, comandantul este obligat sa execute recunoasterea intrarii, iesirii, gatuirilor, punctelor periculoase, lungimii, latimii, posibilitatilor declansarii avalanselor, sa ia masuri de cercetare, siguranta si mascare, precizand totodata formatia de deplasare, modalitatea purtarii armamentului, materialelor, tehnicii militare mai voluminoase si mai grele, parasirii itinerarului si intrarii in timp scurt in dispozitiv de lupta.
(3) Comandantul se gaseste, de regula, in flancul drept al subunitatii, iar militarii cu mai multa experienta se impart proportional de-a lungul intregii coloane. Deplasarea se executa fara oprire, in pas viu, la distanta de 1-1,5 m militar de militar, in coloana cate unu, folosindu-se mainile pentru sprijin in portiunile grele. Iesirea militarilor in celalalt capat al itinerarului se asigura de catre o echipa de siguranta care se dispune la o departare de cel putin 100 m de iesirea din traversare.
Art.138. - Traversarea cu ajutorul balustradei recuperabile. Pentru depasirea branelor, pragurilor inguste, a prispelor cu iarba, in lungul carora se gasesc unele portiuni dificile, sau spalate, lipsite de prize, se folosesc balustrade intinse la inaltimea umarului, pe pitoane, corzi, bucle si carabiniere.
(2) Capul de coarda se leaga cu capatul unei corzi la centura de siguranta, ia cu el un numar de 15-20 pitoane prevazute cu inele, 8-10 carabiniere, un ciocan, armamentul si materialele necesare. Bate 2-3 pitoane la inceputul pasajului care urmeaza sa fie traversat, la inaltimea pieptului, in care introduce cate o carabiniera. La primele doua pitoane dispuse mai jos se executa asigurarea peste umar a capului de coarda de catre unul dintre secunzi. Mentinandu-se in tractiune directa, folosind prizele de mana si de picior, capul de coarda se deplaseaza pe itinerariul stabilit, batand alte pitoane in punctele dificile, de care ataseaza carabiniere prin care s-a trecut coarda. La capatul pasajului bate 1-2 pitoane de rapel de care leaga si asigura capatul corzii; concomitent, militarii ramasi la plecare, impreuna cu secundul intind si asigura celalalt capat. Pe coarda astfel intinsa, militarii din subunitate leaga doua zelburi cu ajutorul carora se autoasigura de balustrada.
(3) La depasirea unui piton, militarul se opreste cu ambele picioare pe prize sigure. Cu o mana se prinde de o priza dispusa la inaltimea pieptului, iar cu cealalta desface clapa carabinierei si prinde un zelb dincolo de piton. Desface al doilea zelb pe care il prinde de balustrada dincolo de piton si continua traversarea. Ajungand la celalalt capat, se regrupeaza la locul stabilit.
(4) In final, ultimul militar desface asigurarile, aduna carabinierele nerecuperate si, legat cu capatul corzii care se gaseste la el, incepe deplasarea pe acelasi itinerar, scoate din toate celelalte pitoane coarda, pana ajunge la celalalt capat. Permanent, autoasigurarea acestuia se face cu o carabiniera prinsa la centura de siguranta si portiunea de coarda unde a ajuns la un moment dat.
Art.139. - Pe timpul traversarii, intre militari se pastreaza o departare de 2-3 m, iar intre grupe de 10-15 m /2 pitoane.
(2) Pitoanele batute nu se mai recupereaza. Astfel de itinerare se pot amenaja pe distante de sute de metri in lungul unui munte.
Art.140. - Traversarea prin pendulare. Pentru depasirea pe orizontala la inaltime a unor pasaje stancoase, lipsite complet de prize, de fisuri sau surplombate, se foloseste procedeul de traversare prin pendulare. Se intrebuinteaza in mod deosebit pe timpul catararilor naturale si artificiale, cand datorita inchiderii traseului, trebuie sa se execute catararea pe alta directie, cu mai multe posibilitati, dispusa la o inaltime variabila fata de locul la care renunta.
(2) La invatarea acestui procedeu se folosesc urmatoarele materiale:
a) 6-8 pitoane de rapel si de fisuri orizontale;
b) o coarda de alpinism de 80 m;
c) 10-12 carabiniere;
d) 5-7 centuri de siguranta;
e) 1 toporas-ciocan;
f) 3-4 scarite;
g) 4-5 bucle;
h) 50 m cordelina;
i) casti pe efectiv, armament si materialele necesare.
(3) Pentru executarea traversarii prin pendulare, capul de coarda alege o fisura sigura, bate cat mai sus 1-2 pitoane de rapel cu inel, introduce prin acestea coarda si o pregateste pentru rapel - cele doua capete sa atinga platforma de regrupare, sa permita recuperarea acestora, sa nu se agate in vegetatie sau in coltii de stanca etc. Ulterior, militarul se leaga de coarda pentru rapel in bucla si carabiniera, avand in acest timp o pozitie cat mai sigura, strange toate scaritele, carabinierele, buclele si celelalte materiale folosite la catarat, executand coborarea pana la platforma stabilita. Dupa restabilirea echilibrului capul de coarda se desface din rapel, asigurand coborarea si a celorlalti militari - in cazul in care acestia s-au gasit in regrupare -, alege o noua platforma pe care va ateriza dupa executarea pendularii, stabileste lungimea corzii pentru pendul la inaltimea pieptului si executa un nod de care ataseaza o carabiniera. Coarda ramasa de la carabiniera in jos se strange. De nodul realizat - de carabiniera - leaga mijlocul unei cordeline care se foloseste ca "du-te - vino", ale carei capete se fixeaza cu ajutorul unor pitoane si carabiniere pe cele doua platforme - de plecare si de aterizare.
(4) In continuare, capul de coarda, echipat cu centura de siguranta, avand armamentul la piept, ranita pe spate, ataseaza carabiniera de nodul corzii la capetele centurii, se orienteaza cu fata spre noua platforma de regrupare, prinde cu ambele maini corzile de deasupra capului, executa o bataie pe prize sigure, efectueaza pendularea, dupa care cu una din maini apuca prizele la indemana, si-si restabileste echilibrul. Pe noua platforma se bat 2-3 pitoane de care se autoasigura, desface carabiniera si nodul de la centura, lasa coarda si mentine un capat al cordelinei. Unul dintre secunzi readuce prin tractiune, cu ajutorul celuilalt capat al cordelinei, coarda la platforma de plecare, de care se va lega in continuare alt militar, care procedeaza in acelasi fel ca si capul de coarda. Daca elanul luat de catre secunzi dupa executarea bataii este insuficient, iar acesta ramane suspendat in pendul, capul de coarda, folosindu-se de cordelina "du-te-vino" il tractioneaza pana atinge platforma si-si restabileste echilibrul.
(5) Dupa terminarea traversarii prin pendulare a intregii echipe/grupe se recupereaza coarda de rapel, se aleg fisuri pe noul traseu, se incepe baterea pitoanelor si se reia catararea in ordinea stabilita de catre comandant.
(6) In unele situatii, capul de coarda executa pendularea direct din rapel; in acest scop, acesta apasa puternic cu picioarele peretele stancii, isi ia elanul necesar si executa traversarea aterizand ca si in cazul precedent.
Art.141. - Traversarea cu ajutorul funicularului. Cheile, crapaturile, portiunile din teren prabusite si prapastiile inguste cu deschideri de pana la 100 m si foarte adanci se trec prin traversare cu ajutorul funicularului. Pe funicular pot fi trecuti atat militari, cat si armament, munitie si unele materiale cu care acestia duc actiuni de lupta. Avand in vedere posibilitatile de ancorare, deschiderea portiunii de traversat, cat si alti factori, funicularul se poate intinde orizontal si oblic - cu alunecare si prin tractionare prin forta bratelor.
(2) Funicularul se desfasoara si se intinde la ordinul comandantului de pluton/companie care la organizare are in vedere:
a) departarea fata de inamic;
b) adancimea si largimea pasajului;
c) cantitatea materialelor de alpinism la dispozitie;
d) gradul de instruire al militarilor.
(3) Comandantul subunitatii stabileste locul de instalare al funicularului, platformele de plecare si aterizare, punctele de ancorare, sageata curburii si unghiului de cadere al franghiei, fortele si mijloacele necesare instalarii. Pentru fiecare directie de traversare cu ajutorul funicularului se folosesc 2-3 corzi de alpinism, iar ancorarea se face de copaci, colti de stanci, pitoane de rapel, a caror verificare prealabila este obligatorie. Cand ancorarea la platforma de plecare se executa la colti de stanca sau copaci, se folosesc bucle intermediare nerecuperabile.
(4) Dupa ancorarea si verificarea pe platforma de plecare, corzile bucle separate se arunca in adancime pe aceeasi directie. Pe ele coboara in rapel 5-6 militari, care transporta cu ei pe versantul opus, prin catarare naturala, capetele corzilor, unde sunt ancorate asemanator ca pe platforma de plecare. In orice situatie este bine ca unghiul format intre verticala punctului de plecare si orizontala corzii sa fie mai mic de 90°.
(5) Ancorarea si desfasurarea se executa prin tractionare de catre 5-9 militari, in asa fel ca corzile sa fie bine intinse pentru a se evita balansul militarului care traverseaza.
(6) La traversarea cu ajutorul funicularului se folosesc trei procedee: "parasuta", "in scaun" si "in pozitie orizontala". Militarii care au realizat funicularul, raman pe platforma de aterizare unde asigura desfacerea din bucla si carabiniera a militarilor si materialelor care traverseaza.
(7) Funicularul folosit pentru traversari va fi confectionat din doua corzi. Pentru asigurarea militarilor pe timpul traversarilor se va proceda astfel: se intinde intre versanti o a treia coarda - la 40-50cm deasupra funicularului; prin aceasta coarda ruleaza o carabiniera de care este legat militarul printr-un capat de coarda de aproximativ 1m, prins de centura de siguranta a acestuia, - pozitia in spate. Asigurarea se dubleaza, folosindu-se o bucata de coarda, a carei lungime este egala sau mai mare decat dublul deschiderii, prinsa de centura de siguranta a militarului si manevrata de pe ambii versanti
(8) Pentru traversare prin procedeul parasuta, militarul se dispune pe platforma de plecare langa /sub corzi, avand armamentul la piept sau la spate, cu privirea in directia de alunecare. Ataseaza carabiniera de la bucla la corzi, executa o bataie pentru elan si incepe traversarea prin alunecare.
(9) Pe timpul traversarii, pozitia corpului este verticala, varful picioarelor intinse, cu o mana apuca si directioneaza alunecarea, cu cealalta prinde carabiniera si prin miscari de rasucire, franeaza sau da viteza mai mare. In cazul in care viteza de alunecare este redusa sau alunecarea s-a oprit, folosindu-se de maini, militarul apuca franghia si prin miscari succesive ale bratelor se tractioneaza in capatul opus pe platforma de aterizare.
(10) Tot pentru readucerea militarului pe una din platforme si pentru siguranta, de centura acestuia se leaga un "du-te-vino" dintr-o cordelina prinsa cu o carabiniera la franghiile funicularului, care este manevrata de catre militarii dispusi pe ambii versanti.
(11) La ajungerea militarului pe platforma de aterizare, oprirea se executa prin franare din carabiniera si cu ajutorul picioarelor duse cu talpile inainte si opunand rezistenta la copaci, stanci sau pamant. Dupa restabilirea echilibrului, se scoate carabiniera din franghie si se departeaza de locul respectiv. Nu este permis a se gasi niciodata doi militari in alunecare concomitenta pe acelasi funicular.
(12) Cand unghiul de cadere format intre corzi si verticala stancii este mai mare de 50°, obligatoriu toti militarii se asigura cu ajutorul unei cordeline "du-te-vino".
(13) In situatia cand traversarea pe funicular se executa orizontal, pe platforma de decolare, militarul trece o bucla peste coapse si printre picioare si ataseaza la aceasta o carabiniera pe care o prinde la corzi. In unele situatii se foloseste a doua bucla si o carabiniera, care se trece peste piept si pe sub brate. Astfel asigurat, avand pe mana manusi, militarul incepe alunecarea pe funicular tinand ambele maini in fata capului. In acest caz franarea se executa tot cu ajutorul mainilor, corpul mentinandu-se orizontal, picioarele si varfurile incaltamintei intinse, capul usor arcuit pe spate.
(14) La procedeele de traversare prezentate, armamentul si materialele se fixeaza pe spate si pe piept cu ajutorul unor ciochinari si cordeline.
(15) Lazile cu munitie in greutate de pana la 60-70 kg se trec separat legate de ambele capete de franghie cu ajutorul buclelor si carabinierelor. Alimentele si materialele de toate categoriile se trec in containere si impachetate.
(16) Armamentul greu si aparatura se impacheteaza in huse, aparatele de ochire protejandu-se cu mare atentie, se trec inainte sau imediat dupa servantii care le deservesc. Nu este permis a se aglomera platformele de decolare si aterizare cu militari, armament si materiale. Pentru subunitati, tehnica, munitie si materiale se stabilesc puncte de plecare la traversare si de regrupare dupa ajungerea pe versantu1 opus, la o departare de cel putin 250 m de aceste platforme.
(17) Raionul unde se executa traversarea pe funicular se pazeste si se asigura prin posturi de paza, de observare, de patrulare, prin echipe de cercetare, pentru ca subunitatea sa nu fie surprinsa nepregatita pentru lupta.
(18) Plutonul instaleaza un funicular, iar compania 2-3 directii de traversare prin acelasi procedeu.
(19) Pentru recuperarea franghiilor pe care s-a executat funicularul, se desfac nodurile franghiilor de pe platformele de aterizare, se retine capatul celei care se trage, se recupereaza, dupa care se impacheteaza.
Art.142. - Traversarea pe punti improvizate. In functie de situatie, unele chei/prapastii mai inguste pot fi trecute pe punti improvizate din franghii, sau din cabluri de otel, cu podina din scandura, pe busteni sau pe 2-3 corzi tesute.
(2) Pentru siguranta, la aceste mijloace se construiesc balustrade din corzi. Unele din aceste punti se transporta samarizat pe cal sau se confectioneaza cu mijloace direct din zona.
(3) Tehnica militara mai grea se trece numai pe punti construite pe cabluri de otel sau pe suporti din material lemnos.
(4) In traversari se aleg de preferinta prize de mana nu prea inalte, la nivelul ochilor sau prize intoarse aflate mai jos. De la caz la caz, pasii se fac aducand al doilea picior langa primul sau prin incrucisare. Daca nu dispunem decat de o singura priza de picior, trebuie facuta schimbarea piciorului, ramanand pentru moment numai in prizele de mana, ceea ce nu ne putem permite decat in caz de prize foarte solide. Schimbarea piciorului se face cu multa atentie si in nici un caz printr-o saritura.
Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate