Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Satisfactia de a face ce iti place.ascensiunea în munti, pe zapada, stânca si gheata, trasee de alpinism




Alpinism Arta cultura Diverse Divertisment Film Fotografie
Muzica Pescuit Sport

Sport


Index » hobby » Sport
» Volei


Volei


 



INTRODUCERE

V

OLEIUL este un sport ( al doilea in lume ca popularitate) in care doua echipe, separate de un fileu inalt, trebuie sa treaca mingea deasupra acestuia, folosin doar mainile, cu scopul de a face ca mingea sa atinga terenul advers. Fiecarei echipe ii este permisa doar trei lovituri pentru a trimite mingea catre terenul celeilalte echipe.

Este o activitate ce s-a ridicat de la jocul cu mingea pe plaja la rangul unui joc sportiv care a castigat toate continentele si milioane de adepti, fiind cuprins in marile competitii ale globului ( Jocuri Olimpice, campionate mondiale si continentale, universiade etc.). Presupune o temeinica pregatire atletica, forta, viteza si detenta, spirit de anticipare si clarviziune, reflex si inteligenta tactica.

Jocul de volei a fost codificat in 1893 de catre profesorul W. Morgan de la colegiul din Massachusetts (S.U.A.), avand la baza un foarte vechi joc italian si asa-numitul «Faustball» german. Datorita usurintei in practicare, se raspandeste rapid si in Europa.

La noi este mentionat prin 1920 spunandu-i-se «Mingea bomba». In 1922, la Bucuresti, 8 echipe scolare isi disputa intaietatea, iar in 1926 apar echipe de cluburi si in provincie.

FEDERATIA ROMANA DE BASCHET SI VOLEI este constituita in 1930, organizandu-se imediat si un campionat regional.

In anul 1946 sunt mentionate campionate scolare, universitare, sindicale si regionale; echipele reprezentative ale Romaniei participa la Jocurile Balcanice pe care le castiga si la masculin si la feminin.

In 1948 ia fiinta FEDERATIA ROMANA DE VOLEI si se organizeaza Campionatele nationale de volei. In 1956 ne clasam pe locul II la Campionatele Mondiale de la Paris, atat la fete cat si la baieti; in 1961 echipa masculina Rapid Bucuresti cucereste Cupa Campionilor Europeni, performanta pe care o va mai reedita de 2 ori, ca si echipa Dinamo Bucuresti care, in 1981, a intrat definitiv in posesia «Cupei Campionilor Europeni» castigata de trei ori.

Campionatele Europene de la Bucuresti, din 1963, ne aduc marea bucurie a ocuparii locului I la baieti, iar in 1966 ne clasam pe locul II la Campionatele mondiale. Dupa multe incercari neizbutite, in 1980 la Jocurile Olimpice de la Moscova, reprezentativa masculina a tarii noastre ocupa un onorabil loc III.

Blocajul este actiunea de interceptare a mingii care vine de la adversar efectuata de jucatorii plasati aproape de fileu, depasind marginea superioara a fileului. Numai jucatorilor din linia intai le este permis sa realizeze un blocaj efectiv. Este cel mai eficient element tehnic de aparare. Cuprinde urmatoarele faze: elanul, saritura, actiunea bratelor si aterizarea.

Deplasarea spre locul unde trebuie efectuat blocajul se face cu pasi adaugati, paralele cu plasa. Palmele sunt orientate catre adversar la inaltimea pieptului, evitand atingerea plasei. Saritura se executa vertical, aproape de plasa, cat mai aproape de banda superioara a acesteia.

Asa cum ii spune si numele, blocajul individual este format dintr-un singur jucator si respecta parietatea  " de 1-1 cu jucatorul atacant advers.

Se ajunge la blocajul individual in doua situatii distincte legate de gradul de pregatire al executantilor :

1° - in cazul incepatorilor, care nu cunosc inca blocajul colectiv sau nu l-au perfectionat inca.

2° - in cazul avansatilor, unde rapiditatea unei combinatii de atac nu lasa timp jucatorilor din linia a 1-a adversa sa se grupeze in cel putin un blocaj de doi.

In ceea ce priveste tehnica de executie a blocajului individual, ea se conformeaza schemei noastre, cu particularitatile inerente.

P.A. - Pozitia de asteptare trebuie privita din doua puncte de vedere:

1° - pozitia ca loc ocupat in teren, care se refera la asezarea jucatorilor din linia 1-a, in ce priveste distanta fata de fileu, dar si lateral fata de mijlocul fileului.

Fata de fileu jucatorii se vor afla la c.c.a. 20-30 cm, pentru a nu atinge fileul in saritura sau in deplasare, iar fata de mijlocul fileului se vor aseza mai grupati spre centru, in cazul in care se stie ca echipa adversa finalizeaza combinatiile mai mult prin centru si se vor aseza mai rasfirati, daca echipa adversa finalizeaza mai des pe la extremele fileului.

2° - pozitia de start a jucatorilor care vor sari la blocaj. Aceasta pozitie este, de fapt, pozitia initiala ( P.I. ) si ea se remarca printr-o flexie usoara din articulatiile triplei extensii, cu picioarele departate la nivelul verticalei umerilor, si paralele, iar bratele sunt tinute indoite din cot cu palmele la nivelul capului si orientate spre inainte, coatele usor departate de corp. ( atentie la paravan ! ) , privirea urmarind mingea si deplasarile adversarului. Aceasta pozitie va fi luata imediat dupa trecerea mingii in terenul advers, lucru usor de facut dupa efectuarea serviciului propriu, dar mai greu de realizat dupa un atac propriu, cand pozitia de asteptare nu este bine marcata, jucatorii avand un timp de pregatire mult mai scurt pana la urmatorul atac advers. Acelasi lucru este valabil si pentru timpul necesar schimbarilor de zone, in cadrul specializarii pe zone, efectuate dupa serviciul propriu si, respectiv, dupa faza 1-a.

Exercitii pentru invatarea blocajului

1. In coloana cate doi, jucatorii se deplaseaza in jurul terenului; la semnalul profesorului se grupeaza si executa o saritura ca pentru blocaj;

2. Sarituri la blocaj fara minge, la fileu, mai intai de pe loc, apoi cu deplasare, cu pas adaugat in jurul fileului;

3.Un jucator se deplaseaza cu mingea pe langa fileu si executa atac cu autoridicare, in timp ce in terenul opus un alt jucator executa blocaj

Formatia de lucru: in coloana de cate doi. Elevii se deplaseaza in jurul terenului ( alergare usoara ), la semnalul sonor se grupeaza cate doi si executa saritura ca pentru blocaj, cu bataia palmelor sus.

Formatia de lucru: cate doi jucatori la fileu, pe doua zone apropiate, sar la blocaj, se retrag oblic, pe linia de 3 metri, si schima locurile reluand sariturile la blocaj, da pe zona cealalta.

Doi jucatori tin cate o minge deasupra marginii superioare a fileului, in zona 4 si in zona 2 in terenul A; in terenul B pe doua siruri, ceilalti, executa saritura la blocaj, la mingea tinuta si se retrag la coada sirului opus. Cel care executa blocaj in zona 2, se deplaseaza apoi in zona 4 si executa blocaj cu partenerul, apoi se retrage la coada sirului din zona 4, acelasi lucru executand si cel din zona 4.

Formatia de lucru: pe perechi cate doi, cu o minge, de o parte si de alta a fileului; blocaj efectuat simultan, la minge aruncata deasupra fileului de unul dintre ei.

Formatia de lucru: : pe perechi cate doi, cu o minge, de o parte si de alta a fileului; blocaj la mingea aruncata de un coleg cu inversarea rolurilor.

Greseli ale blocajului individual

Jucatorul la blocaj atinge mingea in spatiul de joc advers inaintea sau in momentul loviturii de atac a adversarului.

Un jucator din linia a doua sau un Libero executa sau participa la un blocaj afectiv.

Blocajul serviciului advers.

Mingea este trimisa afara de blocaj.

Blocajul mingii in spatiul de joc advers prin afara antenelor.

Un Libero participa, singur sau cu alti coechipieri, la o tentativa de blocaj.

PROIECT DIDACTIC

Data: 07.01.2010

Studenta: Cioara Adriana-Ioana

Grupa: 3121

Efectivul Grupei: 20

Profesor: Szabo Mariana

Loc de desfasurare: Sala de Sport

Materiale didactice: Mingea de volei

VERIGA, DURATA

CONTINUTURI ,MIJLOACE, SISTEME DE ACTIONARE, EXERCITII

DOZARE

STRATEGII DIDACTICE:

FORME DE LUCRU,METODE,INDICATII METODICE

OBS.

V.1

Organizarea colectivului de elevi

Colectivul in formatie de raport, pe 1-2 randuri. Verificarea prezentei si echipamentului. Comunicarea temelor de lectie.

linie pe un rand

JJJJJJJJ

V.2.

Pregatirea organismului pentru efort 5-7,

Joc pentru educarea atentiei : ( cu esarfele in mana )

,,Masinutele in garaj" juca-torii se deplaseazi in toate directiile pe teren , se striga comanda "Masinutele in garaj" de catre conducatorul jocului, iar jucatorii trebuie sa alerge fiecare sa intre in garajul lui. Echipa care a reusit sa fie toti in garaj primi este castigatoare. Garajul fiind o linie trasa pentru fiecare echipa pe care fiecare echipa trebuie sa o depaseasca pentru a fi in garaj

- In joc vom aplica exercitii din scoala alergarii..

-mers:

-mers pe varfuri cu bratele deasupra capului;

-mers pe calcaie cu bratele la spate;

-mers ghemuit;

-alergare pe diagonala cu schimbarea sensului;

-alergare cu genunchi la piept;

-revenire cu exercitii de respiratie;

-alergare pe diagonala cu pas saltat;

-mers normal;

-alergare cu pas adaugat;

-alergare cu pas incrucisat;

-alergare pe diagonala cu schimbarea sensului la semnal ( fluier )

-mers normal cu exercitii de respiratie.

1L 

1l+1L

1l

1l

1l

1l

1l

1l

1l

1l

1l

1l

1l

In coloana cate unul

JJJJJJJJ

JJJJJJJJ

---ll---

---ll---

---ll---

---ll---

---ll---

---ll---

---ll---

---ll---

---ll---

---ll---

---ll---

---ll---

aprecieri verbale, corectari

V.3

Influentarea selectiva a aparatului locomotor 6-8,

Stand departat

-rotari de cap ;

-rasuciri, aplecari de cap ;

Stand departat

- Doua rotari de brate inainte, doua inapoi ;

Stand departat

-Rotarea bratelor cu incrucisare in fata;

Stand departat

-Doua arcuiri de brate lateral, doua aplecari alternative la cate un picior;

Stand departat

- Doua arcuiri sus, doua ghemuiri atingand solul cu palmele lateral;

Stand cu picioarele apropiate

-Balans de picior cu atingerea palmei;

Stand cu picioarele apropiate

-Fandari laterale cu incrucisarea bratelor;

Ghemuit

-Ghemuire urmata de aruncarea picioarelor inapoi;

-Spate in spate apucat de coate,

sarituri in cerc. Le semnal, unul

il urmareste pe celalalt;

Alergare cu genunchii sus, cel din spate

cu palmele pe umerii celui djn fata.

La semnal, executa lupta in doi.

-Deplasare in pozitie de roaba

-revenire cu exercitii de respiratie.

2x8T

2x8T

2x8T

4x8T

4x8T

2x8T

2x8T

2x8T

4 latimi

2 latimi

2 latimi

2 latimi

In coloana cate patru

J J J J

J J J J

J J J J

J J J J

 

 

Exersarea, Demonstratia, Observatia,

Aprecierea

 

iin linie pe un rand

Observatii sistematice

V.5.

Invatarea, consolidarea, perfectionarea sau verificarea deprinderilor motrice

. Exercitii progresive

Din stand pe maini, cu picioarele departate lateral, trecerea greutatii corpului de pe o mana pe cealalta, cu ajutor. Ajutorul se da inapoi, apucand  executantul de partile suprafetei ridicate.

-Rasturnare laterala cu asezarea picioarelor si a palmelor pe repere desenate sau fixate pe sol.

- Rasturnare laterala cu ajutor. Ajutorul se da inapoi, apucand soldul executantului din lateral, cu bratele incrucisate.

- Rasturnare laterala.laterale ale bazinului.

- Din mers, apoi din alergare, efectuarea

rasturnarii laterale cu asezarea palmelor pe o banca asezata transversal pe directia miscarii.

- Rasturnare laterala efectuata pe un plan inclinat.

- Rasturnare laterala de pe o suprafata ridicata, cu asezarea palmelor in afara

rostogolire inainte ghemuit

- sprijin inainte, rostogolire inainte din ghemuit in ghemuit, executata sub control si corectare pe momente si faze,

rostogolire inapoi ghemuit,

- apucam gleznele, rostogolire inapoi ghemuit, executata sub control si corectare pe momente si faze

stand pe omoplati

-ridicarea picioarelor din culcat dorsal, cu balansarea lor spre verticala;

- rulare inapoi cu intinderea picioarelor la verticala

- se demonstreaza si se explica tehnica de executie a elementului stand pe omoplati

cumpana din picioare

din picioare, aplecarea usor a trunchiului, simultan cu ridicarea unui piciorului.

4 X

4 X

2-3 X

2-3 X

2-3 X

2-3 X

De prefereabil 4 la o saltea

Legarea a 3 elemente

-rostogolire inainte ghemuit , inapoi ghemuit, stand pe omoplati

Legarea celor 4 elemente

-rostogolire inainte ghemuit , inapoi ghemuit,stand pe omoplati,cumpana din picioare.

Corectari si acordare de ajutor

Corectari si acordare de ajutor

Forta

dezvoltarea fortei generale-circuit de forta

Scop: dezvoltarea fortei segmentare si a celei explozive

Numar de statii: 6 efectuat o singura data

Timp de exersare la o statie 45 sec., pauza intre statii 35 sec.

Continutul circuitului

- culcat facial (baietii cu picioarele pe banca, fetele cu palmele pe banca) numar minim de repetari: fetele 16, baietii 18;

- culcat dorsal cu bratele deasupra capului tinand un baston de capete: ridicare in echer ducand bastonul in apropierea varfurilor picioarelor, numar minim de repetari: fetele 12, baietii 16;

- stand lateral fata de banca de gimnastica: sarituri consecutive peste banca,numar minim de repetari: fetele 12, baietii 16;

- culcat facial cu bratele intinse, tinand un baston de capete ridicari succesive a

trunchiului in extensie, ducand bastonul peste cap;

5- culcat dorsal cu palmele la ceafa: forfecari ale picioarelor lateral;

6.- stand cu palmele pe solduri: sarituri succesive cu genunchii la piept, numar

de repetari: fetele 10, baietii 15

Pauza 35 sec

Timp de exersare la statii

45 sec

45 sec

45 sec

45 sec

45 sec

45 sec

6 ateliere de cate 5-6 copii

Corectari si acordare de ajutor

Corectari si acordare de ajuto

V.7.

Revenirea organismului dupa efort 2-3,

Mers liber, cu reglarea respiratiei,exercitii de relaxare

timp de

2-3 min

Se insista si pe exercitii de respiratie

Se accentueaza revenirea la normal

V.8.

Aprecieri - recomandari 1-3,

Reorganizarea colectivului de elevi ;

Aprecieri asupra obiectivelor propuse;

Aprecieri pozitive sau negative asupra activitatii desfasurate ;

Salutul ;

In linie pe un rand

-acordare de calificative.

-acordare de recompense.

Bac Octavian, Volleyball , Editura Universitatii din Oradea 1999.

Bac Octavian, Szabo Mariana, Szabo Paul - Volleyball-ul in Kinetoterapie , Editura Universitatii din Oradea 2002.

Iulian Savescu, Educatie fizica, ghid orientativ pentru titularizare si definitivat.



Blocajul - este actiunea de interceptare a mingii care vine de la adversar efectuata de jucatorii plasati aproape de fileu, depasind marginea superioara a fileului. Numai jucatorilor din linia intai le este permis sa realizeze un blocaj efectiv. Este cel mai eficient element tehnic de aparare. Cuprinde urmatoarele faze: elanul, saritura, actiunea bratelor si aterizarea.





Politica de confidentialitate





Copyright © 2025 - Toate drepturile rezervate