Aeronautica | Comunicatii | Constructii | Electronica | Navigatie | Pompieri | |
Tehnica mecanica |
Automatizarea -importanta
In prezent se da din ce in ce mai mare importanṭa automatizarii in toate domeniile. O locuinṭa dotata cu sisteme automate de ultima generaṭie ne-ar putea simplifica vieṭile intr-un mod substanṭial. In cele mai multe cazuri, scopul imbunataṭirii tehnologiilor este acela de a proteja oamenii ṣi de a le asigura confortul necesar. Prin urmare, integrarea unor echipamente inteligente in infrastructura unei locuinṭe nu face decat sa ne simplifice viaṭa ṣi sa ne economiseasca timpul ṣi, in mod indirect, chiar ṣi banii.
O locuinṭa inteligenta este o locuinṭa care are in dotare sisteme multiple de gestionare a energiei electrice, a cheltuielilor cu intreṭinerea, a achitarii acestora prin sisteme electronice sau a diverselor moduri de monitorizare.
Automatizarea face din locuinṭa un complex multifuncṭional, practic ṣi simplu de folosit, integrand in mod armonios ṣi coerent intregul sistem audio ṣi video al casei, comunicaṭiile, climatizarea, iluminatul, securitatea sau internetul.
Un grad important de confort este adus de faptul ca stim ca un dispozitiv central sau o reṭea monitorizeaza, menṭine in casa o temperatura agreabila, porneṣte automat televizorul in momentul intrarii in living, porneṣte o muzica ambientala la o anumita ora sau iriga plantele din gradina doar in momentele in care se constata ca umiditatea din sol a ajuns la o valoare scazuta. Toate aceste elemente sunt ceva obisnuit intr-o casa inteligenta. Partea frumoasa a lucrurilor este ca nici macar nu exista o dependenṭa directa de un anumit protucator hardtware. Intr-o astfel de casa se pot folosi fara probleme produse de la firme diferite bazate pe tehnologii diversificate.
In jurul anului 1999 s-a observat necesitatea unei organizaṭii cu o misiune clara, o misiune de a defini un standard complet ṣi global pentru produse fiabile, rentabile, de putere mica, legate intr-o reṭea prin conexiuni wireless ṣi adresate pentru monitorizare ṣi control. Deṣi existau alte standarde care se adresau ratelor mari de date sau reṭelelor cu alimentare de la baterii ce contineau un numar mic de echipamente, niciunul dintre aceste standarde nu a acoperit cu adevarat necesitaṭile acestui segment de piaṭa. Ceea ce era dorit insa, era un standard concentrat asupra:
Reṭelelor de dimensiuni mari (un numar mare de echipamente sau acoperirea unei arii mai mari) care se pot forma in mod autonom, care pot opera intr-un mod foarte fiabil ṣi sigur pentru perioade de ordinul anilor fara intervenṭii externe;
Duratei de viaṭa mari a bateriilor (ani de utilizare continuia folosind doar o pereche de baterii AA), cost de infrastructura foarte scazut (costul echipamentelor ṣi al amplasarii sa fie redus), complexitate foarte scazuta ṣi dimensiuni mici;
O rata de date relativ mica;
Un protocol standardizat ce permite interoperabilitatea produselor provenite de la mai mulṭi furnizori de pe piaṭa mondiala.
Astfel, in 2002, s-a nascut Alianṭa ZigBee.
ZigBee defineṣte un set de protocoale de comunicaṭie la nivel inalt ce utilizeaza emiṭatoare radio de dimensiuni mici cu un consum energetic redus, bazate pe standardul IEEE 802.15.4 ce defineṣte reṭelele WPAN (Wireless Personal Area Network).
Tehnologia promovata de acest tip de reṭele este mai simpla ṣi prezinta costuri mai reduse decat in cazul reṭelelor Bluetooth.
Acest tip de reṭele a fost proiectat ṣi etichetat aplicaṭiilor ce necesita o viteza de transmisie a datelor redusa, o gestiune optimizata a consumului de energie pentru asigurarea longevitaṭii maxime a surselor ṣi a securitaṭii reṭelei de lucru.
Versiunea ZigBee 1.0 a fost ratificata la 14 decembrie 2004.
Copyright © 2025 - Toate drepturile rezervate