Aeronautica | Comunicatii | Constructii | Electronica | Navigatie | Pompieri | |
Tehnica mecanica |
DEPENDENTE MULTIVOCE
1. Introducere
Exista situatii in care si in lipsa dependentelor functionale se poate da o descompunere a schemei care micsoreaza redundanta si conserva informatiile.
Se considera schema de relatie R=[UZINA,VANZATOR, PRODUS] notata pe scurt R=[U, V, P] si relatia
r( U V P )
u v p1
u1 v2 p
u v p2
u1 v2 p
u v p1
Un tuplu t=<u,v,p> din relatia r arata ca uzina u fabrica produsul p si il aprovizioneaza pe vanzatorul v. Se presupune ca o uzina fabrica mai multe produse si aprovizioneaza mai multi vanzatori. Avem doua functii independente, de fabricare si v`anzare.
fabricare ( U P ) vanzare(U V )
u p1 u1 v1
u p2 u1 v2
u p2 u2 v2
Evident ca relatia r contine o anumita redundanta. Prin urmare, daca uzina u1 aprovizioneaza un nou vanzator v , este necesar sa creeze doua tupluri pentru fiecare produs.
Definitia urmatoare a dependentei multivoce apartine lui Fagin si Zaniola / /.
Definitia 1. Fie schema de relatie R [A1,A , . ,An] o partitie [X,Y,Z] a schemei R cu X si Y care nu intersecteaza relatia r(R). Se presupune ca relatia r satisface dependenta multivoca (MV-dependenta) X Y sau X Z daca tuplurile <x,y,z> si <x,y',z'> apartin lui r atunci <x,y',z> si <x,y,z'> apartin lui r.
Pentru relatia r avem U― P si U― V:
daca un vanzator se aprovizioneaza de la uzina el are in vedere toate produsele fabricate de uzina.
daca un produs este fabricat de o uzina el trebuie avut in vedere de toti vanzatorii care se aprovizioneaza de la uzina respectiva.
toate produsele fabricate de o uzina sunt comercializabile de toti vanzatorii care se aprovizioneaza de la uzina.
Dam in continuare o definitie formala:
Definitia 2. Fie schema de relatie R si X,Y R,X Y , Z=R-XY. Schema de relatia R satiface dependenta multivoca (pe scurt: MV-dependenta) X―»Y daca:
Orice instanta r(R) si ( ) t t Ir, t (X)=t (X) ( ) t Ir astfel incat t (X)=t (X), t (Y)=t (Y), t (Z)=t (Z) sau
) t t Ir,t (X)=t (X) ( ) t Ir astfel incat t (X)=t (X), t (Y)=t (Y), t (Z)=t (Z).
Relatia urmatoare este un exemplu care satisface definitia de mai sus.
r( X Y Z )
a b c1
a b2 c
a b c2
a b2 c
Lema 1. Daca relatia r de schema R satisface MV-dependenta X―»Y si Z=R-(XY) atunci r satisface X―»Z.
Demonstratia rezulta din simetrie. Presupunem ca intersectia lui X cu Y este vida si relatia r(R) satisface X―»Y Daca X X, atunci X―»YX', daca tuplurile t si t apartin lui r si t (X)=t (X), atunci tuplul t cu t (X)=t (X), t (X)=t (X) si t (X)=t (X). Prin urmare t (YX')=t1(YX'). Mai departe in locul definitiei initiale o aplicam pe cea modificata.
In definitia MV-depentei X―»Y este necesar ca X si Z sa fie de intersectie vida. Aceasta conditie poate fi eliminata din definitie. Fie r(R) care satisface X― Y'. Prin urmare fie Z=R-(XY)=R-(XY') si t , t doua tupluri din r pentru care t (X)=t2(X). Intrucat X―»Y in r exista tuplu t cu t (X)=t (X), t (Y)=t (Y) si t (Z)=t (Z).
Exemplu 1. Relatia introdusa mai jos satisface MV-dependenta AB BC, ea satisface AB―»C.
r(A B C D)
a b c d
a b c' d'
a b c d'
a b c' d
a b' c' d
a' b c d'
Sa se cerceteze sensul cazurilor particulare Y si Y― pentru relatia r(R).
Conform ipotezei t( )=1 pentru orice tuplu t. Pentru orice doua tupluri t si t din t t ), daca r satisface T, atunci trebuie sa existe t Ir pentru care t (Y)=t (Y) si t (Z)= t (Z). Prin urmare r este produsul cartezian al proiectiilor pY(r) si pZ(r).
2. Proprietati ale MV-dependentelor
Vom arata in ce mod MV-dependenta este legata de descompunerea fara pierderi de informatii.
Teorema 1. Fie r relatia de schema R ; X,Y,Z sunt multimi din R, astfel ca Z=R-XY. Relatia r satisface MV-dependenta X―»Y daca si numai daca r se descompune fara pierderi de informatii in relatii cu schemele R =XY si R =XZ.
Demonstratie. Presupunem ca r satisface MV-dependentele X―»Y. Fie r r), r ( r) si t un tuplu din r r . Atunci din definitia unirii exista tuplurile t I r si t I r astfel ca t(X)= t (X)= t (X), si t(Z)= t (Z), t(Y)= t (Y).
Intrucat r si r sunt proiectii ale relatiei r, trebuie sa existe t si t pentru care t (XY)=t '(XY), t (XY) = t '(XY).
Din MV-dependenta X―»Y rezulta ca t trebuie sa apartina lui r, deoarece r trebuie sa contina tuplu t cu t (X)=t (X), t (Y)=t (Y) si t (Z)=t (Z). Din aceste relatii rezulta ca t= t care apartine lui r.
Presupunem ca t se descompune fara pierderi de informatii pe R si R . Fie t si t tuplurile din r pentru care t (X)= t (X), iar r si r sunt definite mai sus. Relatia r contine tuplul t '= t (XY), relatia r tuplu t '=t (XY), deoarece r =r r , atunci r contine tuplul pentru care t(XY)=t (XY) si t(XZ)=t (XY). Tuplul t este rezultatul unirii t si t . Prin urmare t si t verifica dependenta X Y si r satisface X― Y
Teorema 1 da un procedeu de verificare a MV-dependentei X―»Y in relatia r. Pentru aceasta proiectam r pe XY si pe X( R - XY ) si unim; se verifica daca rezultatul coincide cu r. Exista o a doua metoda de verificare a MV-dependentei, unde nu trebuie sa refaca proiectiile si unirile.
Fie Z=R-(XY), R1=XY, R2=XZ daca r1=( r ) si r2=( r ) atunci r1r2 intotdeauna contine r. Fie x o X-valoare, exista c1 tupluri in r pentru care X-valoarea coincide cu x si c2 tupluri in r2 cu aceeasi proprietate.Fie c numarul unor astfel de tupluri in r. Daca pentru orice X-valoare x c= c1c2, atunci r= r1 r2.
Definitia 3. Fie schema de relatie R si X,Y R,X Y , Z=R-XY. Schema de relatia R satiface dependenta multivoca (pe scurt: MV-dependenta) X―»Y daca:
Orice instanta r(R) satisface pYZ (sX=x(r))= pY (sX=x(r)) pZ (sX=x(r)) pentru valoare x a lui X.
Introducem functia
cw [X=x](r)
care face sa corespunda relatiei r un numar real nenegativ.
Definitia 3. Fie relatia de schema R, X si Y doua submultimi distincte si
Z R-XY.Relatia r satisface dependenta multivoca X―»Y, daca pentru orice X-valoare x si pentru orice Y-valoare y in r astfel ca x,yIr:
cZ [X=x](r)= cZ [XY=xy](r)
Corolarul 1 face legatura intre dependentele functionale si multivoce si se poate deduce urmatoarea consecinta:
Corolar 1. Fie relatia r de schema R si X,Y doua submultimi din R. Daca r satisface F-dependenta X Y, atunci r satisface MV-dependenta X Y
Demonstratie. Din dependenta X Y rezulta ca r poate fi descompusa fara pierderi de informatie in raport cu XY si XZ.
Teorema 2. Fie F o multime de F-dependente pe R. Fie X,Y,Z submultimi ale lui R,unde Z=R-XY. Notam cu X inchiderea lui X in raport cu F. Daca Y X si Z X , atunci exista r(R) care satisface F si nu satisface MV-dependenta X―»Y
Demonstratia este analoaga teoremei de completitudine.
Exemplu 2. R=ABCDEI unde F= atunci din F rezulta ca
A »BCD si A »DE.
3. Axiome de inferenta pentru dependente multivoce
Am definit mai sus clase de denpendente multivoce care sunt consecinte ale unei multimi de F-dependente. Examinam clasa MV-dependentelor care sunt consecinte ale MV- si F-dependentelor.
Primele sase axiome de inferenta introduse mai jos sunt analoage cu axiomele pentru F-dependente, numai primele trei sunt afirmatii identice cu cele de la F-dependente.
Fie r o relatie de schema R si X,Y,Z,W submultimi ale lui R.
M1 Reflexivitate: Relatia r satisface X »Y.
M2 Augmentare: Daca r satisface X Y, atunci ea satisface XZ »Y, pentru
orice Z R.
M3 Aditivitate: Daca r satiface X Y si X »Z atunci ea satisface X »YZ.
M4 Proiectivitate: Daca r satisface X Y si X »Z atunci ea satisface
X Y Z si X Y-Z.
M5 Tranzitivitate:Daca r satisface X Y si X »Z atunci r satisface X Z-Y.
M6 Pseudotranzitivitate : Daca r satisface X Y si YW »Z atunci r satisface
XW Z-YW.
M7 Complementaritate : Daca r satisface X Y si Z=R-XY atunci r satisface
X Z-Y.
Axiomele M1 si M2 rezulta direct din prima definitie a MV dependentelor. Aratam ca axioma M3 este adevarata. Fie relatia r care contine tuplurile t si t pentru care t (X)=t (X). Trebuie sa aratam ca r contine tuplul t astfel ca t(X)=t (X), t(YZ)=t (YZ) si t(U)=t (U) unde U=R-(XYZ). Intrucat r satisface X »Y ea trebuie sa contina tuplul t astfel ca: t (X)=t (X), t (Y)=t (Y), t (V)=t (V) unde V=R-(XY). Din relatia X »Z rezulta ca exista tuplul t astfel ca: t (X)=t (X), t (Z)=t (Z), t (W)=t (W) unde W=R-(XZ. Luam t=t . Evident t(X)=t (X), t (Z)=t (Z)=t(Z), t (X W)=t (X W)= t (X W)=t(X W) astfel ca t (XZ)=t(XZ).
Intrucat U W V avem t (U)=t (V)=t (V)=t(V). Deoarece R=XYZU, atunci t =t. Axioma M7 rezulta din teorema 1. Axiomele M3 si M7 pot fi folosite la demonstrarea axiomei M4. Daca r satisface X―»Y si X―»Z atunci conform axiomei M3 X―»YZ si conform axiomei M7 r satisface X―»V, V=R-(XYZ). Folosind din nou M3 rezulta ca r satisface X―»VZ. Din ultima aplicatie a axiomei M7 rezulta ca X―»R-(XVX).Prin schimbare si ordonare rezulta M4. R-(XVZ)=R-(XZ)=R-(XZ)=
Y-(XZ)=(Y-Z)-X. Prin urmare r satisface X― (Y-Z)-X, de aici conform lemei 1 rezulta X― Y-Z. Din X―»Y cu ajutorul axiomei M7 obtinem X―»W, unde W=R-(XY), combinam cu X―»Y-Z si cu ajutorul axiomei M3 obtinem X―»W(Y-Z). Din nou folosind axioma M7, rezulta X »R-(XW(Y-Z)). Schimband ordinea obtinem:
R-(WX(Y-Z))=R-(X(Y-Z))=R-(X(Y-Z))=Y-(X(Y-Z))=(Y Z)-X.
Prin urmare satisface X―» (Y Z)-X si prin urmare X―»Y Z. Pentru demonstrarea axiomei M5 la inceput aratam ca, daca in r exista tuplurile t si t astfel ca t (X)=t (X), atunci r contine tuplul t astfel ca t(X)=t (X), t(YZ)=t (YZ), t(W)=t (W). Din X »Y rezulta ca exista tuplul t pentru care t (X)=t (X), t (Y)=t (Y) si t (V)=t (V), unde V=R-(XY). Prin urmare din X―»Z rezulta ca exista tuplul t pentru care t (Y)=t (Y), t (Z)=t (Z) si t (U)=t (U), unde U=R-(XZ).
Intrucat pentru fiecare atribut AIX, tuplurile t ,t2 t au aceleasi valori avem t (X)=t1(X). Evident t (YZ)=t1(YZ). Dar, deoarece W U-X V atunci t (W)=t2(W). Prin urmare t este tuplul cautat. Noi aratam ca r satisface X »YZ. Folosind axioma M4 si
X »Y obtinem ca X Z-Y.
Exemplul 3. Fie R=ABCDE si F=. Din A― BC cu ajutorul augmentarii obtinem A―»DE. Mai departe din tranzitivitate avem A―»C. Cu ajutorul axiomei de augmentare obtinem ca DA― C. Prin urmare aplicarea repetata a axiomelor atrage dupa sine AD―»BE. Prin urmare F|=AD― BE.
Pentru utilizarea combinata a celor doua tipuri de dependente exista numai doua axiome
C1. Replicarea : Daca r satisface X Y atunci r satisface si X »Y.
C2. Fuzionarea : Daca r satisface X―»Y si Z W unde W Y, Y Z= , atunci r satisface X W.
Axioma C1 se poate deduce din corolarul teoremei 1. Demonstram corectitudinea axiomei C2. Fie t si t2 doua tupluri din r, pentru care t (X)=t2(X). Intrucat X―»Y este satisfacuta de r, in r trebuie sa fie tuplu t, astfel ca t(X)=t (X), t(Y)=t (Y) si t(V)=t (V) unde V=R-(XY). Din Y Z= , Z XY rezulta t(Z)=t2(Z). Conform F-dependentei Z W avem t(W)=t2(W), totusi W Y, de aici rezulta ca t (W)=t(W)= t (W) si prin urmare r satisface X W.
Exemplul 4. Fie R=ABCDE si F=. Conform axiomei C2 F|=A C.
4. Completitudinea sistemului de inferente multivoce
Ne vom limita la numai formularea rezultatelor despre completitudinea sitemului de inferente pentru MV-dependente, deoarece demonstratia este asemanatoare ca la F-dependente.
Teorema 3. Sistemul de inferente M1-M7 pentru MV-dependente este complet.
Teorema 4. Sistemul de inferente M1-M7, A1-A6 si C1, C2 pentru multimile de F- si MV-dependente este complet.
Din teorema 1 rezulta ca multimea formata dintr-o singura MV-dependenta genereaza numai F-dependente triviale. Adica F-dependentele de forma X Y, unde X contine Y. Aceste observatii rezulta din forma inferentelor. Axiomele A1-A6 pot sa genereze numai dependente triviale M1-M7 si C1 nu pot sa genereze nici o F-dependenta axioma C2 in cazul dependentei triviale este neaplicabila. Axiomele C1 si C2 sunt necesare. Fara axioma C1 inferenta MV-dependentelor dintr-o multime de F-dependente ar fi imposibila.
Algoritmi de verificare si de determinare pentru MV-dependente sau pentru F- si MV-dependente au o structura asemanatoare cu cei de la F-dependente si au o complexitate polinomiala.
Copyright © 2025 - Toate drepturile rezervate