Aeronautica | Comunicatii | Constructii | Electronica | Navigatie | Pompieri | |
Tehnica mecanica |
Scari
Pag:1 Cuprins:
Definitie: Scarile sunt elemente de constructie. Alcatuite din plane orizontale denumite trepte asezate denivelat unele in raport cu altele la distante egale,plane pe care se circula urcand sau coborand, asigurandu-se in aces fel comunicarea intre etajele unei cladiri.
O constructie poate fi echipata cu una sau mai multe scari interioare,numarul scarilor si dimensiunile treptelor stabilindu-se in conformitate intr-un anumit interval de timp a persoanelor care s-ar putea afla la un moment dat in cladire in timpul unui eventual incendiu. Se recomanda ca incaperea in care amplaseaza scara,casa scarii sa fie usor vizibila inca de la intrarea in cladire ,scara sa aiba sensul de urcare in sensul intrarii in cladire.
Scarile se clasifica in functie de destinatie ,pozitia fata de cladire ,comportarea la foc intaltimea treptelor ,forma in plan materialul din care se executa.
Alcatuirea Scariilor:
Scarile se compun din rampe cu trepte si contratrepte, podeste,vanguri si balustrada.
Rampa este elementul inclinat al unei scari,este formata din trepte si poatea avea o forma in plan dreapta sau curba.
Clasificare dupa: -Destinatia cladirii:
Categorii de clasificare: -monu-metale:-se executa pe unul sau maximum doua niveluri in holulrile cladirii importante. Indeplinesc un rol arhitectural deosebit.
-principale : se executa in cladiri cu multe niveluri. Asigura atat circulatia obijnuita cat si evacuarea in caz de pericol.Se recomanda ca latimea sa nu depaseasca 2,40m.
- De incendiu: Se folosesc exclusiv pentru evacuarea in caz de pericol. Se executa de obicei din metal si se amplaseaza in exteriorul cladirii.
-Industriale: Sunt destinate intretinerii sau exploatarii utilajelor industriale. Se executa din metal cu panta foarte mare (>60) fara cotratrepte.
Pozitia fata de cladire: -exterioare
-interioare
Modul de comportare la foc: -incombustibile . La cladiri cu gradul de rezistenta la foc I , II , III. Scari din beton, piatra si materiale ceramice.
-Greu combustibile: La cladiri cu gradul de rezistenta la foc IV si V. Scari metalice.
- Semi combustibile: Scari din lemn ignifugat.
- Combustibile: Scari din lemn.
.Forma in plan a treptelor: -scari helicoidale: scari de utilizare
accidentala,desfasurate pe intaltimea unui nivel.
-scari lansate:scari folosite numai la locuinte individuale sau la cladiri cu numar redus de niveluri(max.+2E)si cu cel mai mult trei apartamente la scara nu se admit ca scari principale in scoli.
. Balansarea treptelor se face prin zona de schimbare a sensului de urcare ,unde nu este posibila executarea unui podest.
. Latimea treptelor balansate masurate pe linia pasului trebuie sa fie egala cu latimea treptei drepte.
. Latimea treptelor balansate la vangul interior trebuie sa fie minimum 12 cm iar la vangul exterior,de maximum latimea treptei plus 20 de cm.
-Scari din lemn:La constructii
provizorii,sari interioare la apartamente duplex. Sunt usoare calde,estetice au
executie simpla dar sunt combustile si au consum mare de lemn. Se folosteste
lemnul de stejar pentru scari principale si de rasinoase pentru scari secundare
-Scari metalice: Scari secundare de
acces la rampe sau platforme,scari de incendiu de acces pentru intretinerea
constructiilor speciale si inalte(bazine,rezervoare,cosuri de fum,turnuri).
Sunt usoare au o executie simpla duc la un consum ridicat de otel.Piesele
scariilor metalice se protejeaza impotriva coroziunii cu vopsele pe baza de
miniu plumb.
Materialul de constructie:
.Scari din piatra naturala: Scari exterioare la intrari in cladiri. Se recomanda folosirea pietrelor dure,rezistente la uzura la actiunea apei si a agentiilor atmosferici(granit,gresie,calcar).
.Scari din materiale ceramice: Scari interioare la cabane si case de odihna. Se foloseste caramida dubla presata,bine arsa si fara stirbituri ,de marca minima 100.
.Scari din beton armat: Scari principale si secundare la constructii socialculturale si de locuit. Sunt incombustibile ,au capacitatea portanta si rigiditate mare ofera posibilitatea realizarii unor forme foarte variate:este materialul cu cel mai larg domeniu de utilizare.
.Scarile trebuie sa satisfaca un numar mare de exigente,printre care :exigente de rezistenta si stabilitate de securitate la foc,de securitate a utilizarii de confort antropodinamic si higrotermic de durabilitate ,estetice si economice.
.Siguranta structurala si de exploatare se asigura prin conformarea scarii ca un ansamblu de elemente de constructie legate intre ele,dar si cu celelalte elemente unei structurii de constructie legate intre ele ,dar si cu celelalte elemente portante ale caldiri(pereti,stalpi,plansee) ,urmarindu-se realizarea unei structurii eigide capabila sa reziste sub actiunea incarcariilor de exploatare normala,precum si sub actiunea celor mai defavorabile grupari de incarcari (inclusiv incarcari seismice),posibil ,a se produce pe durata de viata a cladirii.
.Protectia si siguranta contra focului are implicatii directe si precise asupra scariilor aceastea fiind elementele structurale care trebuie sa reziste in caz de incendiu pe o durata cat mai mare de timp pentru a permite evacuarea personajelor din cladire. In acest scop se impun urmatoarele conditii:.
-Sa se asigure un nivel corespunzator de rezistenta la foc a meterialelor si alcatuirilor compozitie folosite la peretii interiori ai casei scarii,cat si la scari pentru a limita dezvoltarea si propagarea incendiului .
- Se se asigure rezistente la foc cel putin egale pentru peretii casei scariilor si pentru scari altfel incat sa se impiedice propagarea incendiului intre etajele cladirii.
- Sa se asigure evacuarea ocupantiilor cladirii,in caz de incendiu intr-un interval de timp minim necesar dupa alarma.
Tipuri De Scari
Materiale Si Domeniul De Utilizare
Scarile se pot executa din lemn,metal,materiale ceramice,piatra naturala,beton simplu,beton armat monolit sau din elemente prefabricate de beton armat.
Scarile Din Lemn se realizeaza numai cu trepte sau cu trepte si contratrepte rezemate pe grinzi-vang aparente sau ascunse.Indradosul poate fi aparent sau inchis cu scanduri faltuite sau cu tencuiala pe sipci si trestie sau pe rabit.
Scarile metalice se executa tot numai cu trepte sau trepte si contratrepte,confectionate din tabla si rezemate pe grinzi-vang realizate din profile laminate U sau I , tabla groasa intarita cu corniere sau din profile compuse. In spatii mici se executa si scari in spirala din trepte identice ,solidarizate pe un stalp central.
Scari
din Beton Armat . Aceste scari sunt in prezent cel mai des utilizate in
constructiile social -cultural si de
locuit datorita avantajelor pe care le prezinta. Se executa din beton armat
turnat monlit sau din elemte prefabricate de beton armat.
Scarile din beton armat monolit se executa prin turnarea pe loc a betonului pe un cofraj care reproduce exact forma intradosului scarii.Prezinta avantajul ca se poate asigura continuitatea intre elemente prin intermediul armaturiior,ceea ce permite obtinerea conlucrarii plane sau spatiale.
Finisarea treptelor din beton monolit se realizeaza cu mortar de ciment sclivisit,mozaic turnat ,placaj din piatra naturala sau placi prefebricate din mozaic ,asezate pe un pat de mortar ,covoare PVC .
Scarile prefabricate din beton armat au in prezent un domeniu larg de utilizare la constructii civile de serie mare (blocuri de locuinte), la care scarile sunt drepte ,cu una sau 2 rampe. In acest caz scarile se realizeaza din elemente prefabricate de dimensiuni mici sau mari.
Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate