Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit




Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Electronica


Index » inginerie » Electronica
» Conducte electrice


Conducte electrice


Conducte electrice

Energia electrica este adusa la consumator prin intermediul conductoarelor de curent electric. Acestea se fabrica din materiale bune conducatoare de electricitate ca: aluminiu, cupru, otel sau aliaje ale acestora. In prezent in industria electrotehnica se utilizeaza circa 1500 tipuri de conducte electrice. Clasificarea lor se face dupa diverse criterii, cel mai utilizat fiind modul de constructie.

1. Conductorul neizolat

Acesta este alcatuit din unul sau mai multe fire neizolate din cupru, aluminiu sau otel, rasucite intre ele. Pentru liniile aeriene de transport si distributie a energiei electrice se folosesc conductoare rasucite, cu partea centrala din otel si restul din aluminiu. Pentru transport urban sau interurban se utilizeaza de asemenea conductori neizolati din cupru, cu profile speciale.



In cazul instalatiilor electrice interioare, conductoarele neizolate se folosesc de regula sub forma de bare de distributie in posturile de transformare sau in camerele de comanda.

Normele si standardele in vigoare cuprind sectiunile si incarcarile maxim admisibile in regim de durata a barelor si conductoarelor neizolate.

Conductorul izolat.

Acesta este alcatuit din unul sau mai multe fire neizolate rasucite intre ele, ansamblul fiind prevazut cu izolatie, cu sau fara invelis de protectie. Materialul conductor este cupru sau aluminiu, izolatia fiind din cauciuc sau PVC (policlorura de vinil). Invelisul de protectie este prevazut cu o impletitura de fibre textile impregnate sau nu.

In cazul conductoarelor electrice rezistente la intemperii, in izolatie de PVC se inglobeaza substante speciale care maresc durata de viata a izolatiei, diminuand efectul razelor solare si a variatiilor mari de temperatura.

Conductele electrice izolate, rigide sau flexibile sunt utilizate la alimentarea cu energie electrica a celor mai variate tipuri de receptoare electrice, atat industriale cat si casnice. Pentru a nu fi expuse deteriorarii mecanice, acesta conductoare se monteaza in tuburi de protectie. Fac exceptie conductele de tip INTENC cu 1,2 sau 3 conductoare care se monteaza ingropat (in tencuiala). In anumite cazuri se admite montarea aparenta, pe suporti necombustibili, a conductelor izolate.

In fig.1 se indica tipurile constructive de conducte electrice mai des intilnite in instalatiile electrice la consumator.

Fig.1. Tipuri constructive de conducte electrice

a) conductor de cupru sau aluminiu izolat cu cauciuc; b) conductor de cupru armat pentru tensiuni pana la 1000 V; c) conductor de cupru sau aluminiu rezistent la intemperii, cu izolatie de cauciuc; d) conductor in manta de cauciuc, executie mijlocie; e) conductor plat pentru corpuri de iluminat; f) conductor tip punte cu izolatie din PVC; g) l -conductor din cupru sau aluminiu; 2 -izolatie de cauciuc; 3 -banda cauciucata; 4 -impletitura din bumbac inpregnat in amestec bituminos; 5 -impletitura din fire metalice; 6 -izolatie de hirtie; 7 ­isolatie din policlorura de vinil.

Simbolizarea acestora indica utilizarea lor si modul de constructie. De exemplu pentru conductele utilizate in instalatii fixe semnificatia simbolurilor este urmatoarea: F -iastsltii fizice, C -cauciuc, X -invelis rezistent la intemperii sau actiuni chimice, i - impletitura textila impregnata, A -aluminiu, sau armat, dupa cum este la inceputul sau in cursul simbolului, ci -corp de iluminat, p ­executie plata, Y -material plastic.

Pentru instalatii mobile semnificatia simbolurilor este: M -instalatie mobila (la inceputul simbolului), c -cauciuc, U -executie usoara, M -executie mijlocie, G -executie gros.

5. Snurul si conductorul electric;

Acesta se obtine prin rasucirea sau dispunerea in paralel a doua sau mai multe conductoare izolate, flexibile, acoperite cu un invelis comun de protectie. Materialul conductor folosit este cupru litat. Ca material izolant se intrebuinteaza policlorura de vinil. Invelisul comun este din fire textile, cauciuc sau material plastic. Unele variante constructive prevad peste invelisul comun de cauciuc o tresa textila impregnata in amestec bituminos. Se utilizeaza la alimentarea utilajelor portabile si se pot prevedea pe instalatiile electrice ale masinilor supuse socurilor si vibratiilor permanente.

Calculul circuitelor de lumina

-Stabilirea curentului nominal

unde

puterea nominala a circuitului

tensiunea de faza

defazajul de curent (0,95)

Alegerea fuzibilului

se face pentru un curent nominal al fuzibilului imediat superior curentului nominal calculat

-alegerea sectiunii fazei

curentul maximal admis este :

unde

pentru numarul de conductoare din tub si curentul maxim admis se alege din tabel un diametru de conductor.

Sarcina maxima admisibila pentru cabluri cu conductoare din Cu si Al. Aceste valori sufera unele ajustari in functie de conditiile de pozare, conditile de mediu, etc.

Sectiunea conductorului [mm2]

Ima [A] pentru cablu cu conductoare din :

Cu

Al

In circuitele de lumina diametrul minim al conductorului este de 1,5 mm2 pentru cupru (FY) si 4 mm2 pentru aluminiu (AFY), deci sectiunea aleasa este de 1,5 mm2





Politica de confidentialitate





Copyright © 2025 - Toate drepturile rezervate