Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
La zi cu legile si legislatia.masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor proprii




Administratie Contabilitate Contracte Criminalistica Drept Legislatie

Administratie


Index » legal » Administratie
» Inteligenta emotionala


Inteligenta emotionala


Inteligenta emotionala[1]

Lumea noastra devine tot mai complexa si complicata. Capacitatea de empatie, iscusinta in negocieri, cooperarea si mai ales propria prezentare devin mereu mai importante. De aceea persoanele cu inteligenta emotionala sunt superioare super-inteligentilor de tip vechi. Acest fapt este documentat stiintific pe baza descoperirilor cercetarii moderne de catre Daniel Goleman, autorul cartii de succes "Inteligenta emotionala".

Autorul descrie exact, in lucrarea sa, aceasta inteligenta emotionala si modul ei de dezvoltare, cu indicatii importante pentru toti cei care doresc sa se dezvolte personal si sa aiba mai mult succes. Aceste descoperiri sunt valabile pentru orice firma si desigur si pentru viata personala. Inteligenta emotionala va deveni din ce in ce mai importanta in viitor, intrucat munca in echipa este tot mai mult solicitata, iar calitatea colaborarii angajatilor va decide asupra succesului proiectelor si firmelor.



Astfel, influenta inteligentei emotionale a putut fi dovedita stiintific, definindu-se ca o capacitate de a recunoaste propriile emotii, de a gestiona aceste sentimente, de a se automotiva si de a se transpune in alte persoane.

CAPACITATEA DE LUCRU IN ECHIPA, CA FACTOR DE SUCCES

Viitorul apartine salariatilor componenti emotional, avand o marcanta capacitate de comunicare. Capacitatea

profesionala ramane, ce-i drept, importanta - dar este inutila, daca nu se foloseste cu inteligenta emotionala pentru cooperare.

Cu totii cunoastem urmarile lipsei de inteligenta emotionala, atunci cand unii nu se pot stapani in cadrul echipei sau nu au fler pentru sentimentele angajatilor sau ale colegilor. In prezenta emotiilor necontrolate sau negative, oamenii nu-si pot aminti, nu pot fi atenti, nu pot invata si nu pot lua decizii clare.

Pe partea pozitiva, sunt clare avantajele controlului pozitiv al propriilor sentimente si rezonarea cu sentimentele celorlalti, tocmai pentru cooperare:

  • instituirea de fluxuri de lucru individual si in echipa;
  • retele de relatii functionale;
  • cresterea motivatiei si placerea de a munci;
  • tratarea judicioasa si dezamorsata a conflictelor,
  • gestiunea mai buna a informatiilor.

Inteligenta emotionala se imparte in doua grupe:

  1. Inteligenta intrapersonala, de care apartin:
  • recunoasterea propriilor emotii;
  • manipularea inteligenta a emotiilor;
  • folosirea productiva a emotiilor.
  1. Inteligenta interpersonala, de care apartin:
  • empatia - interpretarea corecta a sentimentelor altora; daca aceasta capacitate lipseste, apropierea de alte persoane este foarte dificila. Cele mai dramatice exemple, in acest sens, sunt psihopatii, violatorii, care fie, nu au nici un fel de sentimente pentru victimele lor, fie chiar cred ca violentele le-ar face placere victimelor.
  • tratarea relatiilor.

Aceasta grupa cuprinde toate capacitatile de structurare

emotionala a relatiilor si este astfel cea mai importanta forma de inteligenta din viata cotidiana profesionala si personala.

Persoanele cu capacitati reduse de inteligenta emotionala nu fac alegeri bune in privinta partenerului de viata,a profesiei.



Freitag Erhard, Puterea gandurilor, ed. T.B. Reinbeck 1995





Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate