Alimentatie | Asistenta sociala | Frumusete | Medicina | Medicina veterinara | Retete |
USTENSILELE
Accidentele de munca
Se evita prin: cunoasterea cauzelor care le produc, momentelor periculoase precum si de conditiile care favorizeaza producerea accidentelor de munca.
Consta in - vatamarea vilenta a organismului
intoxicatia acuta profesionala care poate provoca incapacitate temporara de munca de o zi sau invaliditate sau chiar deces.
Se datoresc : lipsei masurilor de tehnica a securitatii si anume
caderii de la inaltime
caderii de diferite utilaje de la inaltime
existenta unor utilaje sau ustensile defecte
dezordine la locul de munca
neatentie,oboseala.
Clasificarea accidentelor:
Traumatismele
- Electrocutarea- organismul este strabatut de curentul electric(SOC)
Arsurile- se datoresc scanteilor electrice care apar in timpul functionarii unor instalatii termice cu defectiuni.
Electrometalizarea pielii- acoperirea unei parti din suprafata corpului cu un metal topit.
opareli cu lichide fierbinti
soc termic adica supraincalzirea corpului omenesc datorita temperaturii ridicate din mediul inc onjurator
insolatia
radiatii solare
MASURILE DE PREVENIRE A ACCIDENTELOR ELECTRICE
Prevenirea acestor accidente electrice presupune cunoastere, insusirea si aplicarea corecta a masurilor de tehnica securitatii muncii si anume:
Mijloace de electrosecuritate - care au drept scop izolarea, inaccesibilatea atingerii partilor metalice ale instalatiilor electrice aflate sub tensiune, izolarea conductorilor electrici cu un invelis izolant, amplasarea la inaltime inaccesibila omului, ingradirea cu plase sau table perforate sau impamantarea. Se vor folosi uestensile isolate, echipament de protectie.
MASURILE DE PRIM AJUTOR
MASURILE DE PRIM AJUTOR
a) Arsurile - se trateaza diferit in functie de gravitatea lor
Arsurile cu grad mare sau rani deschise de gradul I se trateaza cu unguente ca
cicatrol
spray bioxiteracol
Ranile de gradul III (grav) se vor trimite la cabinetele medicale
b) Insolatiile sau soc termic- -se izoleaza bolnavul intr-un loc racoros si se da sa miroase ammoniac pana la sosirea medicului.
TRUSA DE PRIM AJUTOR
Este dotata cu :
foarfeca
garou
deschizator de gura
atele
fese
prosop
tifon, vata, leucoplast, comprese sterile
pansamente individuale
diferite medicamente: rivanol, aspirina, antinevralgic, piramidoane, furazolidon, tinctura de iod, tetraciclina, precum si un caiet cu un creion pentru a tine evidenta persoanelor care au beneficiat de medicamentele respective iar acestea vor fi personalul din unitate precum si clientii care sunt deserviti in unitatea respective
NORMELE TENICE. SECURITATEA MUNCII
Lucratorii sunt obligate sa respecte NTSM la fiecare compartiment de lucru si sa-si insuseasca temeinic aceste norme.
Masinile, instalatiile, utilajele, ustensilele vor fi verificate inaintea folosirii lor
Se va verifica daca au fost luate masurile de siguranta conform prescriptiilor care insotesc fiecare utilaj iar lipsurile si defectele vor fi anuntate persoanelor de specialitate
Este interzis angajatilor sa fumeze in unitate sau in fata clientilor fumatu; fiind permis numai in locurile special amenajate respectand PSI
La terminarea programului de lucru, fiecare lucrator este obligat sa isi aseze materialele in rafturi in ordine, ustensilele in sertare sa inchida robinetele, sa scoata de sub tensiune utilajele, sa intrerupa curentul, sa stranga toate deseurile sis a le transporte in locuri amenajate special
Sa se faca curatenie la locul de munca darn u numai la sfarsitul programului ci si in timpul programului ori de cate ori este nevoie.
Stergerea geamurilor atat interior cat si exterior, a oglinzilor care trebuie sa fie tinute in perfecta curatenie
NOTIUNI DE ETICA PROFESIONALA
Trasaturile:
DISCRETIA
CONSTIINCIOZITATEA
DEMNITATEA
AMABILITATEA
SERIOZITATEA PROFESIONALA
Specificul acestei meserii consta in aceea ca se executa atat lucrari cu caracter de igiena cat si lucrari cu caracter de infrumusetare a podoabei capilare.
Uneori se ivesc situatii cand sunt necesrae anumite interventii chirurgicale in vederea corectarii unor deformari sau malformatii ale capului. Aceasta meserie are si o latura intima. Clienta se prezinta la coafor pentru ingrijirea parului asa cum s-ar prezenta la medic pentru ingrijirea sanatatii organismului.
Ea are incredre deplina in discretia noastra, incredere ce nu poate fi inselata. Orice client trebuie tratat in mod politicos fara a lasa macar o clipa impresia ca I s-au observat hainele modeste profesia sau anumite deformatii fizice.
Nu trebuie uitat nici macar un moment ca aceasta meserie este pusa in slijba populatiei a clientului, iar lucratorii care o practica trebuie sa fie intotdeauna la dispozitia clientului.
Asta nu inseamna a confunda politetea cu slugarnicia.
Clienta se incredinteaza lucratorului de multe ori ii cere chiar parerea , ii urmeaza si ii rspecta sfatul in cazul in care acesta este dat cu multa competivitate.
ARTA SI GUSTUL
Meseria de coafeza se dezvolta in continuu in functie de moda ajungand pana la arta. O buna lucratoare nu trebuie sa se rezume decat la cele invatate la curs ci este necesar sa tina pasul cu toate noutatile ce survin in meserie, sa-si insuseasca metode de lucru avansate deoarece exigentele clientilor cresc de la o zi la alta si ele trebuie satisfacute cat mai prompt si cu cat mai multa pricepere.
Este necesar ca lucratorii din unitate sa participle la diferite cursuri de specializare(perfectionare) care se fac annual. Orice lucratoare sau fie chiar clienta are gusturi aparte, are anumite conceptii cu privire la modul in care trebuie aranjata iar coafeza trebuie sa respecte dorintele acestora dar nu intotdeauna este indicat executarea pieptenaturii dorite pentru ca se intapla de multe ori sa o dezavantajeze pe clienta iar coafeza tebuie sa dea dovada de mult simt estetic si sa vina cu propunei si sugestii pentru a o determina pe clienta sa accepte pieptanatura care o avantajeaza la fizionomia ei si abia dupa aceea sa treaca la executarea coafurii. Tot asa se intampla si la decolorare sau vopsire iar coafeza trebuie sa-si spuna cuvantul sis a propuna clientei culoarea care I se potriveste cu tenul.
Clienta trebuie tratata astfel incat sa capete incredere in sfaturile coafezei.
IGIENA VESTIMENTARA
Conditii importante de igiena:
ORDINEA SI CURATENIA
OBLIGATIILE LUCRATORULUI IN DESERVIREA
CLIENTILOR
C.F. nu are voie sa deserveasca un client care sufera de boli de piele,o boala a parului are obligatia prin lege de a refuza aceste personae.Pot fi servte doar daca au adeverinta de la medic din care sa reiasa ca bolile nu sunt contagioase;
-dezinfectarea ustensilelor(foarfeca,pieptan,lama de tuns,brici,foarfeca pt manichiura,masina de tuns)cu spirt,septol sau prin stergerea lor cu un tampon de vata inmuiat in alcool sau introducerea intr-un borcan cu dezinfectant.
-schimbarea hartiei de la rezematoarele de cap ale scaunelor de frizerie;
-protejarea imbracamintei clientilor cu o pelerine asau prosop neutilizat
-spalarea pensonului
-spalarea vazonului in care se pune apa pt inmuierea barbii;
-spalarea spumierei in care se face spuma pt barbierit.
Se atrage atentia in mod deosebit ca in cazul in care un lucrator descopera in timpul lucrului o boala a pielii sau o boala a parului,ochilor este obligat ca imediat dupa deservirea clientului respective sa stranga toate ustensilele folosite si sa le puna intr-un saculet special imbibat intr-o solutie dezinfectanta sis a iamasuri pt dezinfectarea lor.
DEZINFECTAREA USTENSILELOR
1.Ustensilele metalice-prin fierbere;
2.Periile,pensulele-apa calda si soda 2% se clatesc apoi se introduce 30-40 min in sol dezinfectanta(fenol 5% sau cloramina 2%)
3.Drot,uscator-se sterg cu alcool
4.Este interzis folsirea echipamentului (halatul)in afara locului de munca.
5.Analize necesare pt angajarea intr-o unitate:
Sange
Vaserman
Sida plamani ginecologie acolo unde este nevoie
LOCUL DE MUNCA SI UTILAJELE FOLOSITE
Pentru executarea in cele mai bune conditii a meseriei de coafeza m.p. trebuie sa se amenajeze incaperea igienic aerisit.Spatiul trebuie astfel repartizat incat sa se asigure desfasurarea ritmica a lucrului.
In acest scop este necesara amenajarea unui salun spatiu special pt primirea primirea clientilor si pt asteptare.
In salonul respectiv se va amenaja:
SALONUL TREBUIE DOTAT CU:
Copyright © 2025 - Toate drepturile rezervate