Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa.vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelor




Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Medicina veterinara


Index » sanatate » Medicina veterinara
» TOXINA T-2


TOXINA T-2


TOXINA T-2

Plecandu-se de la observatia ca extractele de Fusarium tricinctum, izolate din porumbul nociv pentru animale, sunt mai active decat cele din alte specii de Fusarium, s-a cercetat componentele toxice ale acestei specii, reusindu-se a se extrage 3 fractiuni: toxina T-2, toxina 4-dezacetoxi T-2 si un butenolid.

Toxina T-2 este cea mai importanta componenta a tulpinii din care s-au extras cele 3 componente mentionate.

La sobolani, aceasta fuzarotoxina opreste cresterea si produce inflamatii ale pielii in jurul nasului si gurii. In ficatul sobolanilor, se observa degenerarea citoplasmatica. La o taurina de 350 kg, careia i s-a administrat aceasta toxina intramuscular, s-au observat pierderi in greutate si moarte dupa 65 zile.



Anatomopatologic, s-au observat hemoragii generale interne, corespondentecelor din intoxicatia cu porumb mucegait. Dupa unii autori, aceasta toxina si nu fuzariogenina ar avea un rol preponderent in aleucia toxica alimentara la om si la animale. Confuzia isi are originea in faptul ca in unele determinatoare F. sporotrichoides, F. poae si F. ticinctum sunt incluse in specia de Fusarium tricinctum..

Pentru extragerea T-2 din F. tricinctum, Burmeister (1971) a insamantat 300 g porumb alb, uruit si sterilizat (aflat in flacoane Fernbach) cu 2 ml suspensie conidiana de F. tricinctum dintr-o cultura pe agar cu drojdie si cu malt, incubata 14 zile la temperatura de 1500C. In flacoane, s-au adaugat 100 ml apa distilata, si s-au mentinut 3 saptamani la 1500C.

Mai departe, s-a supus continutul unui flacon extractiei cu 1 litru de cloroform acetona (85 : 15), timp de 2-3 minute, intr-un agitator de tip Warning. A urmat o filtrare, indepartarea solventului si extragerea masei consistente ramase de inca 3 ori in acelasi mod. Produsul ramas in urma celor 4 extractii s-a concentrat la 75 ml pe un agitator rotativ, obtinandu-se, un reziduu uleios. Peste acesta, s-au adaugat 2 volume de acetona, iar prin picurare in hexan s-a obtinut o substanta uleioasa. Aceasta s-a decantat si s-a eliminat, deoarece in amestecul in hexan toxina ramane dizolvata in acetona care se afla in hexan in proportie de 5-10%.

Dupa aceea, pe masura ce solventul s-a evaporat la temperatura camerei, toxina a cristalizat impreuna cu o cantitate mica de substanta vascoasa. Acest produs s-a dizolvat in 10 ml acetona, la care s-au adaugat 1-2 g carbune activat. Dupa 30 minute, a urmat o filtrare prin hartie de filtru Watman 1. Ceea ce a ramas pe hartia de filtru s-a spalat, de 5 ori, cu cate 10 ml acetona. Printr-o a 2-a filtrare, s-au eliminat resturile de carbune, dupa care volumul de acetona s-a concentrat .la 10-15 ml. In acest concentrat, s-a turnat hexan pana ce s-a tulburat si s-a clarificat cu cateva picaturi de toluen.

Toxina T-2 a cristalizat in amestecul hexan-acetona-toluen, lasat la temperatura camerei 18 ore.

A urrnat uscarea si cantarirea toxinei.





Politica de confidentialitate





Copyright © 2025 - Toate drepturile rezervate

Medicina-veterinara




TILETIOTOXICOZA
PENICILINOTOXICOZELE
TOXINA T-2
AFLATOXINELE
SLAFRAMINOTOXICOZA
ERGOTISMUL
Principalele micotoxine si implicatiile lor in patologia animala
PUCCINIOTOXICOZA




termeni
contact

adauga