Alimentatie | Asistenta sociala | Frumusete | Medicina | Medicina veterinara | Retete |
AFECTIUNILE MUSCULOSCHELETICE
Distrofia musculara reprezinta "un grup de afectiuni musculoarticulare ereditare caracterizate printr-o slabiciune difuza si progresiva in diferite grupe musculare".(B.A. Frazer si colab. 1990 citati de S. Teodorescu, A. Bota, 2007)
Distrofia nu prezinta o gravitate extrema, dar complicatiile secundare conduc la disfunctii respiratorii si cardiace. Se observa o incidenta crescuta a acestei boli la copii de 2-6 ani si in special baieti cu atrofierea muschilor coapsei, spatelui si centurii scapulare in asociere cu atrofia si hipotonia muschilor respiratori. Evolutia bolii este rapida astfel la 10 ani de la instalarea acesteia mersul devine impracticabil.
Mijloacele educatiei fizice pot incetini evolutia bolii mai ales cand sunt aplicate in stadiul incipient al afectiunii. Astfel se recomanda:
exercitiile pentru forta si rezistenta sa fie programate sistematic;
se va lucra pentru dezvoltarea fortei extremitatii inferioare a piciorului, coapsei, articulatiei coxo-femurale si abdomenului;
pentru cei cu atrofia muschilor respiratori se vor efectua exercitii de respiratie activa;
se pot realiza si exercitii in mediul acvatic, utilizandu-se rezistenta apei;
pot fi introduse in programe si mijloace din gimnastica aerobica cu impact redus, mai ales pentru subiectii obezi, precum si pasi de dans sau legari de elemente specifice dansului ( lucru valabil si in cazul subiectilor imobilizati in scaunul cu rotile - brate si trenul superior).
Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate