Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa.vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelor




Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Medicina


Index » sanatate » Medicina
» Amputatiile


Amputatiile


AMPUTATIILE

Amputatiile se refera la pierderea in intregime a unui membru sau a unui segment al acestuia. Cauzele care determina amputatiile sunt:

- congenitale - determinate de incapacitatea fetusului de a se dezvolta normal in primele trei luni ale sarcinii,

- dobandite - (T. Sbenghe, 1981 citat de S. Teodorescu, A. Bota, 2007):

traumatisme grave, in care formatiunile vitale sunt distruse, potentialul septic al plagii este mare, starea generala a bolnavului de soc; majoritatea subiectilor sunt adulti tineri;



tumori maligne sau benigne agresive in care formatiunile vitale sunt in pericol;

boli metabolice - diabetul care produce ulcere si cangrena;

maladii vasculare ireversibile, care sunt generatoare de necroze, cangrene etc;

boli infectioase - maladii osoase, malformatii - care fac segmentul respectiv inutil sau jenant, nefunctional.

Amputatia membrului superior se datoreaza cu preponderenta traumatismelor in timp ce amputatia membrului inferior este determinata de boli vasculare periferice.

Dupa un program de recuperare, cand bontul este vindecat la 2-3 saptamani dupa operatie subiectul este trimis la un centru de protezare pentru a fi evaluat. In zilele noastre, cu o tehnologie moderna, dispozitivele prostetice sunt des utilizate in activitatile sportive cu scopul de a-l ajuta pe subiect sa-si dezvolte un simt al functionalitatii normale a membrului.

Protezele performante utilizate in cadrul amputatiilor unilaterale sau bilaterale de gamba, antebrat, permit efectuarea actiunilor tehnico-tactice in sporturi cum ar fi voleiul, baschetul in probele de sprint sau fond.

Amputatia unui membru implica pierderea sensibilitatii tactile ceea ce conduce la o distorsiune progresiva a registrului de senzatii. Intreruperea brusca a aferentelor senzitive produce nerecunoasterea segmentului restant - agnozie perceptiva. Orice gen de amputare antreneaza perturbari de ordin psihologic sever a caror gravitate variaza in functie de momentul in care aceasta a avut loc. Manifestarile prezentate de catre sociologi au fost de tip depresiv, anxiologic care trebuie luate in evidenta si tratate urgent de catre specialisti.

Noua identitate corporala presupune o noua reevaluare a informatiilor cutanate si proprioceptive care ii permit cortexului o noua reprezentare spatiala a corpului.

Fixarea protezelor la varste precoce permite furnizarea de informatii neurofiziologice care dau nastere unei reprezentari corporale identice cu cea a copiilor integri. Astfel copilul amputat congenital se va desena cu ambele brate sau cu ambele picioare, neavand sentimentul pierderii fizice a unui segment si nici cel al socului operator, ceea ce influenteaza pozitiv participarea fara inhibitii a acestuia la activitatile fizice.

Din punct de vedere al programelor de lucru sunt indicate orice tipuri de activitati atata vreme cat se folosesc dispozitivele prostetice sau fotoliul rulant - inot(fara proteza), jocuri sportive, atletism, tenis de masa, tir cu arcul, schi, echitatie etc.





Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate