Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa.vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelor




Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Medicina


Index » sanatate » Medicina
» ANTISPASTICE


ANTISPASTICE


ANTISPASTICE

Alcaloizi cu nucleu tropanic = Atropina

Alcaloizi cu nucleu izochinolinic = Papaverina

Atropina

Etiologia intoxicatiei: intoxicatia acuta



o       accidental fructele de Belladonna pot fi confundate cu cirese sau afine

o       medicamentoasa prin supradozare, hipersensibilitate individuala, confuzie

o       profesionala pentru muncitorii care prepara, pulverizeaza, conditioneaza medicamente ce contin atropina

o       alimentara - unele animale ( capre, iepuri, porci) care consuma aceste plante fara nici un pericol pentru ele, dar carnea lor consumata de om poate produce intoxicatie

o       intentionata: sinucideri, tentative de crime

Toxicocinetica - patrunde in organism pe cale digestiva si prin mucoase. Absorbtia gastro-intestinala este rapida, aproape completa in 2 ore. Se metabolizeaza prin hidroliza sau oxidare in ficat, eliminarea este renala, rapida in 4 - 5 ore.

Actiune. - la nivelul SNV are o actiune parasimpatolitica( paralizanta), spasmolitica, midriaza, fotofobie, asupra sistemului cardiovascular influenteaza ritmul cardiac( bradicardie), la nivelul tractului digestiv produce uscaciunea gurii, intarzie tractul intestinal, la nivelul cailor respiratorii inhiba secretia nazala

la nivelul SNC este un sedativ usor in doze moderate, in doze crescute apar fenomene de excitatie cu delir si halucinatii, la doze foarte mari apare paralizia.

Atropina are tendinta de acumulare. Dozele toxice sunt in functie de sensibilitatea individuala.

Simptomatologie: - in intoxicatia acuta semnele apar foarte repede si se accentueaza in timp sau se atenueaza in functie de subiect

uscaciunea gurii, tulburari digestive, tulburari respiratorii( vocea ragusita pana la afonie), pielea umeda cu eruptii asemanatoare celei din scarlatina( mai ales pe fata).

Sete puternica, cantitate redusa de urina

Midriaza persistenta cu tulburari de acomodare vizuala si fotofobie

Fenomene psihice: agitatie psihomotorie, logoree, halucinatii vizuale, convulsii

Depresia SNC cu somnolenta, paralizii si coma.

Tratament: spalaturi gastrice cu suspensie de carbune, solutie Lugol sau permanganat de potasiu, administrarea de purgative saline( sulfat de sodiu sau magneziu),nu se administreaza deprimante ale SNC, pentru midriaza se face tratament cu colir cu fizostigmina, respiratie artificiala, lichide multe pentru combaterea uscaciunii gurii.

Alcaloizi cu nucleu izochinolinic Papaverina

Etiologia intoxicatiei: prin supradozare terapeutica.

Toxicocinetica: patrunde in organism pe cale digestiva si parenterala, se absoarbe lent pe cale orala si rapid parenteral, se localizeaza in ficat si tesuturile grase, se metabolizeaza in ficat si se elimina pe cale renala.

Actiune si toxicitate: la nivelul SNC in doze mari are actiune sedativa, are actiune periferica asupra musculaturii netede si a miocardului, are actiune antispastica, relaxanta a musculaturii netede. La nivelul cordului este vasodilatator, in doze mari intervine ca hiperglicemiant, este usor analgezic si nu da obisnuinta.

Simptomatologie: tulburari digestive, cardiovasculare, in doze mari are actiune anticonvulsivanta.

Tratament: spalaturi gastrice, respiratie artificiala, oxigenoterapie, sunt contraindicate substante alcaline, ioduri, bromuri deoarece genereaza incompatibilitati.





Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate