Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa.vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelor




Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Medicina


Index » sanatate » Medicina
» BOTULISMUL


BOTULISMUL


BOTULISMUL

Etiologie: Boala este produsa de Clostridium botulinum. Este o bacterie strict anaeroba mobila si sporogena ce se poate cultiva in conditii optime de temperaturi de 25 - 37 oC. Exista mai multe tipuri antigenice, iar toxinele elaborate sunt diferite antigenic fiind notate astfel: A, B, C, D, E, F, G.

Boala la om: Dezvoltarea lui Clostridium botulinum si elaborarea de toxina activa in alimente sunt favorizate de absenta oxigenului prin conditiile de anaerobioza create. Tipurile A, B, E, F sunt responsabile de producerea toxiinfectei alimentare la om.

Sporii de Clostridium botulinum sunt foarte rezistenti la factorii de mediu, cunoscut fiind faptul ca in conservele de legume sau fructe acestia raman viabili mai multi ani.

Termorezistenta sporilor botulinici a fost atent studiata, dovedindu-se ca aceasta variaza in functie de tulpina, fiind distrusi mai repede de caldura cans se afla in medii    acide sau alcaline; sporii tineri fiind mei rezistenti decat cei batrani; sporii rezista mai mult la caldura in medii umede.Letalitatea toxinelor botulinice creste cu cateva unitati logaritmice in prezenta tripsinei sau a altor enzime proteolitice, fiind stabilit ca 1 mg de toxina putand omori 1,2 tone cobai. Dozele orale letale pentru om se apreciaza a fi sub 1 mcg (microcentigram).



Surse de infectie si mod de transmitere:

Alimentele responsabile sunt cele considerate prin metode ce creeaza conditii de anaerobioza pentru dezvoltarea lui Clostridium botulinum.

Diagnosticul: Detectarea toxinei in alimente se face prin metode biologice folosind animale de experienta (testul de seroneutralizare cu ser specific), ca si prinmetode "in vitro" (imunoelectroforeza in contracurent, teste imunoenzimatice, etc.).

Izolarea bacteriei este problematica deoarece acesta se distruge dupa multiplicarea si elaborarea toxinei daca nu gaseste conditii favorabile pentru sporulare.

Profilaxie: Tratarea termica a alimentelor supuse conservarii in conditii de anaerobioza la temperaturi care sa poata distruge bacteria sau consumarea alimentelor conservate in termenul de valabilitate si care nu prezinta modificarile alternative si provin din surse controlate sanitar - veterinar.





Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate