Alimentatie | Asistenta sociala | Frumusete | Medicina | Medicina veterinara | Retete |
Boala contagioasa cu localizare la nivelul aparatului respirator, datorita patrunderii si inmultirii bacilului Koch in plamanul omului sanatos. Principala sursa de infectie este omul bolnav, dar la aparitia acestei boli mai pot contribui si alti factori favorizanti: diferite boli febrile, gripa, raceala, surmenajul, subalimentatia, viata dezordonata si orice cauze care scad puterea de rezistenta a organismului.
Primoinfectia poate fi descoperita, rar, cu ocazia unui simptom functional: tusea. Apare inapetenta, pierdere ponderala, amenoree, stare sub febrila.
Tuberculoza secundara sau ftizia este o tuberculoza de suprainfectie. Leziunea caracteristica este caverna, a carei evolutie este cronica. In perioada de stare un caracter particular il prezinta febra, la inceput discreta, mai tarziu ridicata, depasind 390. Tusea, la inceput uscata, apare in accese, constituie simptomul fundamental. Expectoratia este redusa in fazele de remisiune, si abundenta in perioadele active (de obicei mucopurulenta, verzuie, cu miros fad; in scuipatoare are aspect de moneda sau striata si cu firisoare de sange). Hemoptizia este un simptom frecvent; dispneea exista destul de des, depinzand de intinderea leziunilor.
Dieta: - 5-7 zile cura cu sucuri de fructe si zarzavaturi.
1 clisma dimineata cu 1,5 - 2 litri infuzie calduta de musetel, timp de 5-7 zile.
In continuare cura cu sucuri si cruditati, 1-2 zile pe saptamana cura cu fructe. Se recomanda: suc de orz verde, praz, salata, leustean, tarhon, dovleac, varza, morcov, ridiche neagra, sfecla rosie, usturoi, suc de ovaz verde, castravete, coacaze, gutui, migdale, nuci, alune, piersici, mere, pere, smochine si grau incoltit.
Pe langa acestea se mai beau urmatoarele sucuri:
Suc de orz verde 3 x 50 ml / zi.
Suc de patlagina 50 ml / zi.
Suc de ceapa 50 ml / zi.
Suc de telina 50 ml / zi.
Suc de morcov 200 ml / zi.
Suc de ridiche 50 ml / zi.
Suc de varza 100-150 ml / zi.
Suc de lamaie.
Cura cu usturoi
Cura cu boabe de ienupar. Cura dureaza 23 de zile si se face astfel: boabele zdrobite se mesteca si se inghit. In prima zi se iau 4 boabe, a doua zi 5, iar apoi zilnic se creste doza cu cate o boaba, pana in a 12-a zi, cand se iau 15 boabe, iar in a 13-a zi se scade cu cate o boaba zilnic, pana se ajunge la 4 boabe in a 23-a zi.
Cura cu miere si hrean - se pune un pumn de hrean dat pe razatoare, la 1/2 kg miere de albine. In fiecare zi se amesteca bine, si se lasa sa stea astfel catva timp pentru macerare. Se iau din acest amestec 2 linguri pe zi, inainte de mesele principale.
Cura cu pasta de trandafiri si miere - se iau 100 g petale de trandafir de dulceata si 150 g miere. Petalele de trandafir se spala, se toaca marunt, se pun intr-un vas de sticla la care se adauga mierea, amestecandu-se bine pana la omogenizare. Se pastreaza la rece, acoperita timp de 5 zile, ca sa se macereze. Se consuma 2 linguri pe zi, dimineata si seara. Preparatul tinut peste 2 saptamani la frigider sau peste 2-3 zile la temperatura camerei devine toxic si trebuie aruncat.
Preparatul de aloe, miere si propolis
Miere de albine 1000 g
Propolis (dat pe razatoare de plastic sau de sticla) 20 g
Aloe (frunze, date prin razatoare de plastic sau de sticla) 750 g
Planta sa fie de 3-5 ani. Inainte de recoltare, planta sa nu se ude timp de 5 zile. Toate acestea se pun intr-un borcan de sticla si se tin la rece timp de 5 zile, dupa care se administreaza astfel: primele 5 zile se ia cate o lingura dimineata si la pranz, cu 2 ore inainte de masa, apoi, restul curei, se ia cate 1 lingurita dimineata si la pranz, cu 2 ore inainte de masa. Durata tratamentului este de 3 saptamani, pana la 2 luni. Cura se poate repeta inca o data, dupa o pauza de 7 zile.
Cura interna cu argila (lut). 1 lingurita de argila uscata la soare si macinata, apoi macerata la un pahar de apa cateva ore. Se amesteca si se bea continutul. Se bea un pahar la zi.
Propolis solutie alcoolica (20-30%). Se iau 30 de picaturi de 3 ori pe zi intr-un pahar mic cu apa, cu 30 de minute inainte de masa.
Rp. 1: Coada calului 30 g
Troscot 15 g
Podbal (frunze) 40 g Decoct din 1 lingura de amestec la o cana de apa. Se beau
Menta 5 g 2-3 cani pe zi. Se poate face cura 3-6 luni.
Pir (rizom) 15 g
Ienupar (fructe) 5 g
Hamei (conuri) 20 g
Rp. 2: Coada calului 30 g Decoct (15 minute) din 5 linguri amestec de planta la 1,5 litri apa.
Podbal (frunze) 40 g Se beau indulcite cu miere 3-4 cani pe zi.
Tei 20 g
Rp. 3: Coada calului 30 g
Lumanarica 30 g Infuzie dintr-o lingurita cu varf de amestec la o cana
Coada soricelului 30 g cu apa (250 ml). Se beau 2-3 cani pe zi.
Urzica 20 g
Viorele 10 g
Rp. 4 Maces (fructe) 40 g
Catina alba (fructe) 40 g Infuzie din 2 lingurite de amestec la o cana cu
Roinita 10 g apa clocotita (300 ml). Se beau 2 cani pe zi.
Ciubotica cucului (frunze) 10 g
Baia vitala, de 2 ori pe zi, a cate 25 de minute.
Compresa derivativa pe regiunea pulmonara in timpul noptii - o bucata de panza groasa (monton sau prosop flausat) se impatureste in 2-4 straturi, se inmoaie in apa rece si se stoarce dupa care se aplica pe zona interesata. Se acopera cu o folie de plastic, ale carei margini sa depaseasca pe cele ale compresei reci cu 2-3 cm. Totul se acopera cu un flanel gros. La inceput lasa senzatia de rece, care este treptat inlocuita de o senzatie de cald. Atunci cand, datorita greselii de aplicare, compresa ramane rece, este necesar de a o indeparta imediat.
Daca apar episoade de hemoptizie:
Dieta de sucuri de fructe, se sug cuburi de gheata.
Plante cu efect hemostatic: coada calului, traista ciobanului, vasc.
Se aplica o punga cu gheata pe piept.
Cura cu aer de munte.
Exercitiul fizic, mersul pe jos, exercitiul respirator.
Copyright © 2025 - Toate drepturile rezervate