Alimentatie | Asistenta sociala | Frumusete | Medicina | Medicina veterinara | Retete |
Insensibilitate androgena
Aceasta boala a fost recunoscuta la oameni, soareci, sobolani, vaci si cai. Cel mai bine a fost documentata la primele 3 specii. La oamenii si soarecii cu acest sindrom, este mostenita ca o boala a unei gene situata pe cromozomul X, care este des mentionata ca "sindromul efeminarii testiculului". Indivizii afectati au intotdeauna cariotipul cromozomului sexual XY si au nivele de circulare a testosteronului normale sau ridicate. Din punct de vedere extern, acesti indivizi sunt femele si au vaginurile care se termina intr-un sac orb. In interior, le lipseste orice forma de tesut Mullerian (ex: cervix, uter, trompe uterine
Goanadele sunt intotdeauna intra-abdominale sau in interiorul inelului ingvinal si sunt in mod evident testicule. Din punct de vedere histologic, ele contin tubi seminiferi, lipsiti de celule germinative, captusiti cu celule Sertoli. Celule Leydig bine diferentiate ingradesc tubii. Cel mai adesea, derivati ai conductului Wolffian sunt absenti, dar pot fi prezenti ca tesut rudimentar. Prostata este intotdeauna absenta. In cele mai multe cazuri, indivizii afectati au glandele mamare dezvoltate normal.
Defectul primar in aceasta boala s-a aratat a fi o deficienta a receptorilor androgeni sau un rand imens de mutatii in cadrul genei receptorilor androgeni. In cazul din urma, receptori proteici sectionati sunt produsi astfel incat sa fie inactivi la testele de legare a hormonilor. Deci, indivizii afectati au o "insensibilitate organica terminala". Testosteronul estte produs , in mod normal, de catre testicule si teste efectuate asupra fibroblastilor din pielea din zona genitala au aratat ca acest hormon este convertit rapid in 5α- dihidrotestosteron. Fara o functie receptoare adecvata, totusi, transformarea conductului Wolffian si tesutului sinusului urogenital in componente ale tractului reproductiv mascul, nu poate avea loc in timpul etapelor critice ale dezvoltarii. Aparent, testiculele acestor indivizi secreta factor inhibitor Mullerian, suficient sa cauzeze regresia conductului Mullerian. In cazul absentei unui mecanism intact de activare a androgenului, schita organelor genitale externe se diferentiaza intr-un fenotip femel.
Copyright © 2025 - Toate drepturile rezervate