Alimentatie | Asistenta sociala | Frumusete | Medicina | Medicina veterinara | Retete |
Complex de tulburari psihice care apar, in special, in urma suprasolicitarilor sistemului nervos. In general, dupa caracterele tulburarilor se pot deosebi mai multe tipuri de nevroze:
a) - neurastenie sau nevroza astenica ce se caracterizeaza prin cefalee si insomnie.
b) - psihastenie sau nevroza obsesivofobica, in care tulburarile de care se plange bolnavul sunt mai ales fobiile si dau senzatie de frica, stare de neliniste.
c) - isterica, ce se caracterizeaza printr-o complexitate variabila de tulburari psihice, motorii si viscero-vegetative.
Dieta: - 2 zile cura de sucuri cu fructe si zarzavaturi.
1 clisma dimineata cu infuzie calduta de musetel, timp de 2 zile.
In continuare cura de sucuri si cruditati timp de 2 luni. Se recomanda: telina, patrunjel, varza, pastarnac, marar, leustean, castravete, cartof, ridiche neagra, sfecla rosie, macris, ovaz verde, grau incoltit, mere, macese, portocale, lamaie, prune.
Suc de orz verde 3 x 50 ml pe zi.
Cura cu suc de lamaie care se face astfel: sucul de la o lamaie (obtinut prin stoarcere) se amesteca cu apa (o treime si doua de apa) adaugand si putina miere de albina poliflora. Cura cu suc poate dura 4-5 saptamani, crescand si coborand progresiv, de la o jumatate pana la 2 lamaii pe zi.
Cura cu boabe de ienupar. Cura dureaza 23 de zile si se face astfel: boabele zdrobite se mesteca si se inghit. In prima zi se iau 4 boabe, a doua zi 5, iar apoi zilnic se creste doza cu cate o boaba, pana in a 12-a zi, cand se iau 15 boabe, iar in a 13-a zi se scade cu cate o boaba zilnic, pana se ajunge la 4 boabe in a 23-a zi.
Ceaiuri Rp. 1: Urzica (30 g), musetel (30 g), cimbru (30 g), paducel (20 g), roinita (40 g), coada soricelului (30 g), arnica (30 g), sunatoare (20 g), salvie (20 g), mur - frunze (15 g), conuri de hamei (15 g), coada calului (30 g), menta (20 g). Se face infuzie din o lingurita cu varf din amestec la 250 ml apa clocotita. Se beau 3 cani pe zi, adaugandu-se o lingurita de tinctura suedeza la cana.
Rp. 2: Marar - decoct, din o lingurita de seminte la o cana. Se bea seara inainte de culcare. Sau se poate face infuzie din planta aeriana - 2 lingurite la o cana.
Rp. 3: Catina alba - infuzie, cu 2 linguri de fructe zdrobite la 500 ml de apa, care se lasa acoperita 30 de minute si se bea fractionat in timpul unei zile.
Rp. 4: Salata - decoct din 500 g frunze la un litru de apa. Se beau 2 cani pe zi.
Baia vitala o data pe zi a cate 25 de minute.
Baia organelor genitale de 2 ori pe zi a cate 25 de minute.
O baie calda de sezut cu cimbrisor, coada calului sau musetel de 2 ori pe saptamana.
O baie calda generala pe saptamana cu roinita, rozmarin si fan.
Bai de levantica si flori de tei - 200 g din fiecare se infuzeaza in 3 litri de apa.
Bai generale caldute (320-340) din aceleasi plante de mai sus, durata fiind de 20 de minute. Sa se faca o cura de 15-20 de bai. Se repeta de 2-3 ori pe an.
Bai din extract de ace de pin - 150 g la o cada, la temperatura de 370. Durata unei bai este de 15-20 minute. Se fac 15-20 de bai, zilnic cate una. Sa se faca 2-3 cure pe an.
Bai din urmatorul amestec: sulfina (20 g), valeriana - radacina (20 g), tei - flori (20 g) - amestecul de plante se pune intr-un saculet de tifon, care se inmoaie in 50 ml de apa rece, pana ce plantele se imbiba, apoi se face decoctie scurta (5 minute). Dupa 10 minute, decoctul se toarna in apa de baie. Se fac cure de 18-21 de bai, cate o baie la 2 zile.
Baia cu ienupar - decoct din un pumn de fructe si ramuri pentru o baie la temperatura de 370 C, cu solutie de 1-2 g ienupar la 100 ml alcool. Se pot face frictii.
Bai de trifoi rosu - decoct din 200 g de flori si frunze la 5 litri de apa. Se fierbe 30 de minute si se adauga la apa de baie. Se fac 21 de bai pe cura, ce se repeta de 2-3 pe an.
Dusul rece general de 3 ori pe saptamana.
O frictie cu apa rece, dimineata.
Mersul pe jos prin apa rece, 3 minute pe zi, de 3-4 ori pe saptamana.
Copyright © 2025 - Toate drepturile rezervate