Alimentatie | Asistenta sociala | Frumusete | Medicina | Medicina veterinara | Retete |
NEVROZA.
Reprezinta reactia organismului la stres, situatii conflictuale. Manifestarile nevrozei difera in functie de firea, cultura, personalitatea si multe altele. Pot aparea insa depresia, neurastenia ca rezultat al supra efortului, isteria, etc.
Se echilibreaza activitatea nervoasa superioara cautandu-se eliminarea factorilor de mediu extern si social care au determinat nevroza. Repausul acasa sau intr-o localitate de munte, schimbarea mediului de lucru, izolarea uneori de mediul familial, organizarea activitatii, a alimentatiei, a vietii sexuale. Se vor folosi si convorbirile regulate cu bolnavii. Toate acestea vor contribui la o mai rapida refacere.
Cand exista palpitatii, tahicardie, sau alte fenomene acestea vor fi tratate si ele. Se va lua de asemenea masuri corespunzatoare pentru a asigura somnul bolnavului (vezi insomnii). Anxietatea, depresia, etc se trateaza si acestea tot cu ajutorul tratamentelor naturiste.
Se cunoaste faptul ca uneori este nevoie de tratamente de lunga durata si sunt de preferat tratamentele naturiste, chiar daca sunt mai slabe si actioneaza mai lent, dar in schimb nu produc efecte negative. In cazurile grave se va apela la tratamente in spitalele de specialitate.
Pentru cazurile mai usoare se poate folosi una dintre urmatoarele plante medicinale: brad, capsun, catina, ceapa, cimbru de gradina, coacaz negru, dalac, deditei, dumbravnic, fragi, ghintura, hamei, isop, levantica, leustean, maghiran, mar, marar, maselarita, maturice, molid, nuc, nufar alb, obligeana, paducel, patlagina, pin, porumbar, ridiche neagra, roinita, salata, schinduf, sparanghel, sunatoare, talpa gastei, tei, trifoiste de balta, unguras, usturoi, valeriana, varza, Yuca.
In functie de afectiune se va alege planta cu care se poate cel mai bine rezolva cazul respectiv. Se poate folosi intern, extern, bai.
Modul de folosire al plantelor medicinale.
Brad (Abies alba) 1 lingurita de muguri sau ramuri tinere maruntite se pun la 250 ml apa si se fierb pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma 3 cani pe zi, inainte de mese.
Capsun (Fragaria vesca) 1 lingurita de planta maruntita (Frunze) se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se vor consuma 3 cani pe zi.
Catina (Hippophae rhamnoides)- 2 linguri de fructe zdrobite se pun la 500 ml apa clocotita. Se acopere apoi pentru 15 minute. Se strecoara. Se bea toata cantitatea in cursul zilei.
Ceapa (Allium cepa) se consuma in alimentatie in orice cantitate. Inainte de culcare asigura un somn linistit. Se poate face si un vin cu 50 ml suc de ceapa la 1 litru de vin de struguri rosii. Se tine timp de 10 zile, apoi se strecoara si se pune 100 g miere de albine (daca nu exista contra indicatii. Se consuma cate 50 ml de 3 ori pe zi, inainte de mesele principale cu 15 minute.
Cimbru de gradina (Saturneja hortensis) 1 lingurita de planta maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se vor consuma 3 cani pe zi.
Coacaz negru (Ribes nigrum) 1 lingurita de planta maruntita (frunze) se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se vor consuma 3 cani pe zi. Fructele se pot si ele consuma zilnic sub diferite forme (crude proaspete, sirop, tinctura, etc).
Dalac (Paris quadrifolia) 1 lingurita de planta maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se vor consuma 3 cani pe zi.
Deditei (Pulsatilla montana) 1 lingurita de planta maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se vor consuma 3 cani pe zi. Se indica in special la cei care sufere si de o afectiune a inimii.
Dumbravnic (Melittis melissophyllum) 1 lingurita de planta maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se vor consuma 3 cani pe zi.
Fragi (Fragaria vesca) 1 lingurita de planta maruntita (frunze) se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se vor consuma 3 cani pe zi. Se pot consuma si fructe.
Ghintura (Gentiana lutea) 1 lingurita de planta maruntita (radacina) se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se vor consuma 3 cani pe zi.
Hamei (Humulus lupulus) 1 lingurita de planta maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se vor consuma 3 cani pe zi.
Isop (Hisopus officinalis) 1 lingurita de planta maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se vor consuma 3 cani pe zi.
Levantica (Lavandula angustifolia) 1 lingurita de planta maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se vor consuma 3 cani pe zi. Asigura calmarea nervoasa. Se pot face si bai relaxante.
Leustean (Levisticum officinalis) 1 lingurita de planta maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se vor consuma 3 cani pe zi. Se poate folosi si radacina. Asigura si o dezintoxicare a organismului.
Maghiran (Majorana hortensis) 1 lingurita de planta maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se vor consuma 3 cani pe zi.
Mar (Mallus pumilla) se pune coaja de la fructe 2 lingurite la 250 ml apa si se fierbe timp de 10 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma 3 cani pe zi. Seara ajuta la un somn linistit.
Marar (Anthum gruveolens) 1 lingurita de seminte maruntite se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se vor consuma 3 cani pe zi. Este indicata in special la femei avand si estrogeni. Se poate consuma si faina de seminte cate 1 lingurita se ia in gura pentru 5 minute, apoi se inghite cu apa. Se face de 3 ori pe zi, in cure de lunga durata cu efecte deosebite atat pentru sanatate cat si pentru frumusete.
Maselarita (Hiosciamus niger) 1 lingurita de planta maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se vor consuma 3 cani pe zi. Se pot folosi si semintele.
Maturice (Sarothamus scoparius) 1 lingurita de planta maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se vor consuma 3 cani pe zi. Se pot face si bai.
Molid (Picea albis) 1 lingurita de muguri sau ramuri tinere maruntite se pun la 250 ml apa si se fierb pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma 3 cani pe zi, inainte de mese.
Nuc (Juglans regia) se consuma seminte pentru ca acestea contin lecitina.
Nufar alb (Nymphaea alba) 1 lingurita de planta maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se vor consuma 3 cani pe zi.
Obligeana (Acorus calamus) 1 lingurita de radacina maruntita se pune la 250 ml apa si se fierbe pentru 5 minute, apoi se strecoara. Se consuma cu lingurita in cursul zilei.
Paducel (Crataegus monogyra) 1 lingurita de planta maruntita (frunze si flori) se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se vor consuma 3 cani pe zi. In cazul in care se folosesc fructele se pune cantitate dubla de planta. Se poate folosi si tinctura care exista la toate magazinele de specialitate, caz in care se va lua 10-20 picaturi diluate in 100 ml apa de 3 ori pe zi.
Patlagina (Plantago lanceolata) 1 lingurita de planta maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se vor consuma 3 cani pe zi. Se poate folosi si sucul obtinut din frunze proaspete cu ajutorul storcatorului de fructe, caz in care se va lua cate 20 ml de 3 ori pe zi.
Pin (Pinus sylvestris) 1 lingurita de muguri sau ramuri tinere maruntite se pun la 250 ml apa si se fierb pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma 3 cani pe zi, inainte de mese.
Porumbar (Prunus spinosa) 1 lingurita de planta maruntita (flori) se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se vor consuma 3 cani pe zi.
Ridiche neagra (Raphanus sativus niger) se consuma in alimentatie. Sau se poate lua cate 20 ml de suc diluat de 3 ori pe zi.
Roinita (Mellisa officinalis) 1 lingurita de planta maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se vor consuma 3 cani pe zi. Asigura si buna dispozitie. Se poate prepara si un vin din 1 litru de vin de struguri rosii in care se pune pentru 10 zile 50 g de planta maruntita. Se agita zilnic de 3-4 ori puternic sticla, apoi se strecoara. Se poate adauga si 50-100g de miere de albine. Se va lua apoi cate 50 ml de vin de 3 ori pe zi, inainte de mese cu 15 minute.
Salata (Lactuca sativa) 1 lingurita de planta maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se vor consuma 3 cani pe zi. Se poate consuma si proaspata sub forma de salata la care se poate pune otet de mere si se consuma cat de multa.
Schinduf (Trigonela foenum graecum) este o planta folosita inca din antichitatea cea mai veche pentru tonifierea organismului si o serie de afectiuni nervoase sau metabolice. Se pune 1 lingurita de seminte macinate la 250 ml apa si se lasa pentru 12 ore la temperatura camerei la macerat. Se pun apoi la fiert si cand dau in clocot se iau de pe foc, se acopere si se lasa sa se raceasca. Se strecoara si daca se doreste se consuma indulcit cu miere. Se pot consuma 2 cani pe zi.
Sparanghel (Asparagus officinalis) 1 lingurita de planta maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se vor consuma 3 cani pe zi.
Sunatoare (Hipericum perforatum) 1 lingurita de planta maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se vor consuma 3 cani pe zi. Este planta care se indica si in cazul depresiilor. Se poate folosi si tinctura cate 1 lingurita de 3 ori pe zi, diluata cu 100 g apa.
Talpa gastei (Leonorus cardiaca) 1 lingurita de planta maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se vor consuma 3 cani pe zi. Se poate folosi si tinctura asigurand o puternica calmare nervoasa.
Tei (Tylium tomentosa) 1 lingurita de planta maruntita (flori fara bractee) se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se vor consuma 3 cani pe zi.
Trifoiste de balta (Menyanthes trifoliata) 1 lingurita de planta maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se vor consuma 3 cani pe zi.
Troscot (Polygonum aviculare) 1 lingurita de planta maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se vor consuma 3 cani pe zi. Contine acid salicilic si este deci antiinflamator si poate contribui si la diminuarea durerilor.
Unguras (Marrubium vulgare) 1 lingurita de planta maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se vor consuma 3 cani pe zi. Se foloseste in special atunci cand exista si tahicardie.
Usturoi (Allium sativum) s-a folosit inca din antichitate. Se poate folosi simplu cu diferite preparate culinare consumat zilnic in cantitati cat mai mari (in functie de toleranta) sau fiert in diferite preparate culinare. Se poate face si o tinctura din care se va lua cate 3-5 picaturi de 3 ori pe zi.
Valeriana (Valeriana officinalis)- 1 lingurita de planta maruntita (radacina) se va pune la 250 ml apa. Se fierbe timp de 10 minute apoi se strecoara. Se va consuma 1-2 cani pe zi. Pentru ca are un gust si un miros foarte rau se indica mai bine consumul tincturii din care se poate lua cate 5 picaturi- o lingurita preferabil seara.
Vasc (Vascum album) 1 lingurita de planta maruntita se pune la 250 ml apa rece la temperatura camerei seara. Se tine pana dimineata cand se va incalzi la 40 grade, apoi se strecoara. Se pot consuma 3 cani pe zi, contribuind la reducerea tensiunii arteriale si la curatirea arterelor.
Varza (Brasica oleracea) se consuma 100 ml de suc de varza.
Yucca (Yucca shidigera) este o planta din China. Se vor lua 2 capsule pe zi timp de 30 zile apoi se va reduce la 1 capsula pe zi pentru intretinere. Este foarte eficient redand voiosia si buna dispozitie.
Se poate de asemenea folosi otetul de mere. Acesta se va pune 2 linguri la 250 ml apa rece si se indulceste cu miere dupa gust. Se pot consuma 2-4 cani pe zi.
Baile calde inlatura tensiunea nervoasa. Se pot folosi pentru aceasta o serie dintre plantele de mai sus sau se pot folosi diferite esente sau uleiuri aromate care se gasesc la ori ce magazin naturist. Se poate folosi levantica, tei, pin, roinita. La bai se mai poate adauga la o cada de baie 1 kg de sare care se va dizolva in cada. Se poate folosi sarea marina care ajuta si la inlaturarea durerilor reumatice, contractiile musculare, etc. de asemenea este remarcat rozmarinul care are un efect deosebit in aceste bai care ajuta enorm.
Copyright © 2025 - Toate drepturile rezervate