Alimentatie | Asistenta sociala | Frumusete | Medicina | Medicina veterinara | Retete |
PERIARTRITA SCAPULO-HUMERALA
Este un sindrom clinic caracterizat prin dureri ale umarului, determinate de leziuni degenerative si inflamatoare ale tendoanelor si burselor celei de-a doua articulatie a umarului. Cauzele sunt: traumatismele, expunerea la frig, anumiti factori nervosi. Se deosebesc 4 forme clinice: umar dureros simplu, umar dureros acut, umarul blocat si umarul pseudo-paralitic. Se caracterizeaza prin dureri de diferite intensitati cu iradieri catre ceafa si de-a lungul membrului superior. Miscarile sunt blocate, datorita dureri si contracturii musculare.
Dieta: - 10-20 de zile cura de sucuri de fructe si zarzavaturi.
1 clisma dimineata cu 1,5-2 litri infuzie calduta de musetel timp de 10-20 zile.
In continuare cura de sucuri si cruditati timp de 2 luni, cu 1-2 zile pe saptamana cura de fructe. Se recomanda sa se consume: orz verde, telina, morcov, patrunjel, pastarnac, varza, praz, ridiche neagra ti rosie, conopida, marar, ceapa, spanac, urzica, masline (ulei), usturoi, afine, pruna, capsuni, coacaze negre, mere, pere, piersici, struguri, visine, zmeura, pepene galben.
Cura cu polen - se ia 20 g zilnic si se bea cu apa indulcita cu miere. O cura dureaza o luna de zile.
Cura cu boabe de ienupar. Cura dureaza 23 de zile si se face astfel: boabele zdrobite se mesteca si se inghit. In prima zi se iau 4 boabe, a doua zi 5, iar apoi zilnic se creste doza cu cate o boaba, pana in a 12-a zi, cand se iau 15 boabe, iar in a 13-a zi se scade cu cate o boaba zilnic, pana se ajunge la 4 boabe in a 23-a zi.
Cura cu suc de lamaie Se consuma in prima zi sucul de la o lamaie. Se creste doza zilnic cu cate o lamaie pana se ajunge la sapte lamai pe zi. Din ziua a opta se scade doza cu cate 1 lamaie pe zi, pana se ajunge la 1 lamaie pe zi. Se practica deci, 14 zile, iar dupa o pauza de doua saptamani se poate relua.
Ceaiuri Rp. 1: Trifoi rosu 20 g
Coada calului 30 g Infuzie dintr-o lingurita cu varf la 250 ml apa clocotita.
Salvie 20 g Se beau 2-3 cani pe zi.
Ienupar 10 g
Urzica 20 g
Rp. 2: Iedera - decoct (5 min.) din 1 lingura de frunze maruntite la o cana de apa. Se beau 2 cani pe zi.
Rp. 3: Soc - infuzie din 2 lingurite de flori la 250 ml apa clocotita. Se bea 2-3 cani pe zi.
Rp. 4: Nuc - infuzie din 1 lingurita de frunze la 200 ml apa clocotita. Se beau 2 cani pe zi.
Baia vitala, o data pe zi, a cate 25 de minute.
Baia cu lujeri de patlagele rosii - decoct din tulpini si frunze, 300 g la 5 litri de apa. Se fierb si lichidul strecurat se pune in apa de baie, la 37-380. Se fac 21 de bai intr-o cura mai ales cand pe langa reumatism mai este si o ateroscleroza.
Bai din: frunze de nuc, frunze de urzica, frunze de tomate, frunze de boz, muguri de pin - din fiecare se ia 10-50 g, se fierb intr-un vas smaltuit si lichidul rezultat se strecoara prin sita si se amesteca cu apa de baie la temperatura de 370. Se fac 21 de bai pe serie.
Bai cu infuzie de frunze de coacaz, frasin si nuc, cate un pumn din fiecare. Se pun frunzele intr-o oala de 10-15 litri cu apa in clocot. Se lasa cateva minute sa dea in clocot apoi apa se strecoara in vana cu apa la temperatura de 37-380. Se fac astfel 21 de bai. Se pot repeta dupa 4 luni.
Bai si cataplasme cu flori de fan - 2 pumni de flori, seminte si frunzulite, obtinute prin scuturarea fanului uscat se oparesc intr-o oala de 5 litri cu apa fierbinte. Se introduc intr-un saculet de panza ce se stoarce si se aplica pe incheieturile bolnave. Se tine pana cand se raceste. Baia se face cu lichidul ce a ramas, care se pune intr-o vana cu apa la temperatura de 36-370. Durata unei bai este de 30 de minute. Se fac alternativ o zi baie, o zi cataplasme, timp de 30-40 de zile.
Bai complexe din: frunze de frasin, de menta, mesteacan, nuc, urzica, salvie, tomate, flori de galbenele, flori de lavanda, flori de musetel, muguri de pin, pastai de fasole, coaja de salcie, cimbru de cultura, sovarf. Se ia a 10-a parte din fiecare pachet (cumparat de la plafar) rezultand astfel 10 parti egale de amestecuri. Se dau in clocot 3 litri de apa, se rastoarna un pachetel de amestecuri, se fierbe la foc scazut 15 minute, intr-un vas smaltuit si acoperit. Se strecoara printr-o sita si lichidul rezultat se amesteca cu apa de baie la temperatura de 370. Se fac 21 de bai intr-o cura
Bai complexe din: ulm, brusture, cicoare inflorita, cires, coada calului, dud, feriga, frunze de patrunjel, tataneasa, nuc, paducel, maces, mar paduret (frunze si fructe), mesteacan, musetel, par, porumbar, rug de mure, stejar, trifoi, troscot, urzica, vita-de-vie. Visin. Se pune din fiecare planta cate o mana intr-un sac de panza care se introduce in 20 de litri de apa fierbinte. Se fierbe 1 minut apoi se introduce in apa de baie la 370. Se face cate o baie pe zi, 20 de minute. Plantele din saculet se schimba la 5 zile. Cura dureaza 40 de zile.
Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate