Alimentatie | Asistenta sociala | Frumusete | Medicina | Medicina veterinara | Retete |
TAENIA SAGINATA
Taenia saginata este specifica omului, in stare adulta, si bovinelor, in stare larvara.
Parazitul adult, lung de 4-10 m, este alcatuita din trei parti: un scolex, piriform, de 1-2 mm, dotat cu organe de fixare (4 ventuze ovalare); nu poseda rostru si carlige, un col subtire, cu rol proliferativ, si strobila, alcatuita din proglote foarte tinere in apropierea gatului, mature la mijlocul corpului si batrane la cealalta extremitate. Proglotele batrane, masurand 2 cm/ 6-8 mm, contin un uter cu numeroase oua. Fiecare proglota batrana contine 90.000-120.000 oua. Uterul are numeroase ramificatii laterale (20-30), care se divid secundar dichotomic. Porii genitali laterali alterneaza neregulat.
Proglotele batrane, gravide, se desprind si sunt eliminate izolat sau in lanturi ce cuprind pana la 10 proglote pe zi.
Oul, ovalar, de culoare galben-brun, masoara 35 - 40 μm/ 20 -30 μm; este inconjurat de un perete gros, cu striatii radiare. Contine un embrion hexacant (cu 6 carlige).
Taenia saginata are o raspandire cosmopolita, foarte frecventa in tarile ce consuma carne de vita insuficient preparata termic (mai raspandita in tarile lumii a treia, unde carnea nu este supusa unui control veterinar riguros).
Taenia saginata se localizeaza in intestinul subtire. Se ataseaza cu scolexul de mucoasa, restul parazitului ramane suspendat in lumen.
La T. saginata, datorita musculaturii puternice, proglotele batrane, pline cu
oua, se desprind una cate una si se elimina activ, intre scaune, fortand sfincterul anal. In afara corpului, proglotele raman un timp mobile; pot migra in regiunea perianala sau pe lenjerie. Dupa desprinderea proglotei de strobila, uterul comunica in partea anterioara cu exteriorul si astfel se pot elimina ouale.
La T. saginata eliberarea oualor nu este deci dependenta de dezintegrarea proglotei.
In mediul extern, ouale pot contamina vegetalele; raman viabile 2 luni.
Ouale pot fi distruse prin desicatie, inghet si caldura. Fara umiditate nu traiesc mai mult de doua saptamani. Supravietuiesc 2 luni la 0sC si 2 saptamani la minus 5sC.
Fig. 17. Ciclul evolutiv la Taenia saginata si Taenia solium (dupa CDC).
Gazda intermediara este reprezentata de bovine, care ingera ouale odata cu iarba contaminata. Embrionii hexacanti eliberati in tubul digestiv, traverseaza peretele intestinal, trec in circulatie si sunt dispersati in muschi, in special miocard, tesut subcutanat si SNC. In cateva luni, se transforma in cisticerci (Cysticercus bovis), larve, cu aspect de vezicula, cu diametru de 2-3 mm, pline cu lichid si continand, invaginat, scolexul viitoarei tenii (protoscolex).
La om, infectia se produce prin consum de carne de vita cruda sau insuficient preparata termic. In intestinul subtire, scolexul se evagineaza si se fixeaza pe mucoasa, se dezvolta si in 2-3 luni parazitul devine adult.
Durata de viata este de 15-20 ani.
Copyright © 2025 - Toate drepturile rezervate