Alimentatie | Asistenta sociala | Frumusete | Medicina | Medicina veterinara | Retete |
Inflamatie a mucoasei stomacului si a duodenului, care poate conduce la leziuni ce au tendinta patrunderii in profunzime. La ulcerul gastric durerea este localizata in capul pieptului (epigastru) si apare dupa 30-60 minute dupa mancare, iar la ulcerul duodenal durerea apare la 2-3 ore dupa mancare. Se manifesta prin dureri, varsaturi, arsuri retrosternale. De cele mai multe ori, perioadele dureroase apar in cursul toamnei sau al primaverii (periodicitate sezoniera). Uneori durerile apar nocturn, catre miezul noptii sau catre orele 3-4 dimineata (in ulcerul duodenal). In alte cazuri de ulcer duodenal, durerea poate sa se insoteasca de o senzatie de foame (foame dureroasa). Senzatia de arsura retrosternala (pirozis) este un semn des intalnit, care uneori inlocuieste durerea si are un caracter ritmic si periodic. De asemenea, mai pot aparea eructatii acide, gust acru sau amar in gura. Varsaturile cand apar , sunt de obicei postprandiale, ele fiind determinate de mese copioase, de abateri de la dieta sau de consum de alcool. Varsaturile contin alimente, sunt abundente si au miros acid; uneori bolnavul vomita numai suc gastric pur. Varsaturile atenueaza durerea.
Dieta: - 2 zile cura de post cu ceaiuri si suc de lamaie.
1 clisma dimineata, cu 1,5 - 2 litri infuzie calduta de musetel, timp de 2 zile.
In continuare se introduce in alimentatie: suc de fructe, lapte vegetal, piure de cereale, introducand treptat dupa ameliorarea apetitului si remisiunea simptomatologiei dureroase, regim vegetarian. Se vor administra mese mici fractionate (4-5 pe zi) mestecand bine hrana. Se recomanda: sucuri de varza (inainte de masa cu 30 de minute), cartof (la o ora dupa masa), sfecla, telina, patrunjel, mere, coacaze negre, zmeura, migdale, spanac, papadie, patlagina, urzica, seminte de in (2 lingurite pe zi), 3 x 1 pe zi. pulbere de angelica (rad.).
Cura cu boabe de ienupar. Cura dureaza 23 de zile si se face astfel: boabele zdrobite se mesteca si se inghit. In prima zi se iau 4 boabe, a doua zi 5, iar apoi zilnic se creste doza cu cate o boaba, pana in a 12-a zi, cand se iau 15 boabe, iar in a 13-a zi se scade cu cate o boaba zilnic, pana se ajunge la 4 boabe in a 23-a zi.
Preparatul de aloe, miere si propolis
Miere de albine 1000 g
Propolis (dat pe razatoare de plastic sau de sticla) 20 g
Aloe (frunze, date prin razatoare de plastic sau de sticla) 750 g
Planta sa fie de 3-5 ani. Inainte de recoltare, planta sa nu se ude timp de 5 zile. Toate acestea se pun intr-un borcan de sticla si se tin la rece timp de 5 zile, dupa care se administreaza astfel: primele 5 zile se ia cate o lingura dimineata si la pranz, cu 2 ore inainte de masa, apoi, restul curei, se ia cate 1 lingurita dimineata si la pranz, cu 2 ore inainte de masa. Durata tratamentului este de 3 saptamani, pana la 2 luni. Cura se poate repeta inca o data, dupa o pauza de 7 zile.
Cura cu polen - se ia 20 g zilnic si se bea cu apa indulcita cu miere. O cura dureaza o luna de zile.
Carbune 3 x 1 lingurita pe zi. (sau cura interna cu argila - 1 lingurita de argila uscata la soare si macinata, apoi macerata la un pahar de apa cateva ore. Se amesteca si se bea continutul. Se bea un pahar la zi).
Tinctura de propolis cate 40 de picaturi dimineata in ceai.
Rizom de obligeana (0,5 lingurita) amestecat cu 1 lingurita de miere. Se ia o lingurita din acest amestec, de fiecare data cu 5 minute inainte de masa.
Lapte de hrisca (2 linguri de faina de hrisca. Se amesteca cu 150 ml de apa calda de 38° C adaugand putina miere). Se poate face cura indelungata.
Apa de tarate de grau - 5-10 lingurite de tarate la 1 litru de apa. Se macereaza cateva ore si apoi se bea dimineata pe stomacul gol.
Rp. 1 Galbenele (flori) 20 g, sunatoare (planta) 20 g, musetel (flori) 20 g, coada soricelului 20 g, nalba (flori) 20 g. Infuzie din 1 lingura amestec la 1 cana cu apa. Se beau 2-3 cani pe zi intre mese.
Rp. 2 Lemn dulce - macerat din lemn dulce - radacina (1-2 lingurite la o cana). Se bea in cursul unei zile. Se face cura care dureaza 30 de zile.
Rp. 3 Tataneasa (radacina), sau obligeana - macerat din 1-2 lingurite la o cana. Se bea cate 2 cani pe zi inainte de masa cu o ora. Cura dureaza 30 de zile.
Rp. 4 Salcam (flori) - infuzie din 2 lingurite la o cana de apa. Acest ceai calmeaza pirozisul.
Baia vitala, de 2 ori pe zi, a cate 25 de minute.
Baia de trunchi, o data pe zi, a cate 25 de minute.
Baia de sezut cu temperatura progresiv crescuta 20 de minute, pentru combaterea durerii.
Bai cu esenta de brad sau pin pentru calmarea nervilor - cate 15 g extract de pin pentru o baie generala; zilnic, inainte de culcare. Se fac 21 de bai. Se pot repeta dupa 3 luni. (se poate folosi si cimbrisor sau sunatoare).
Aplicatii calde cu infuzie de musetel, coada calului (comprese), alifie de galbenele pe regiunea epigastrica.
https://www.mediculmeu.com/ boli-si-tratamente/boli/ ulcerul-gastroduodenal.php
Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate