Afaceri | Agricultura | Economie | Management | Marketing | Protectia muncii | |
Transporturi |
BRANDUL PERSONAL
vezi si articolul "Tu poti fi o noua marca pe piata" de Valentin Dimitriu, din suplimentul Educatie / Joburi, Cotidianul 4 aprilie 2007 pag. 27
"Brandul personal este imaginea pe care ti-o formezi in mediul in care activezi, este aura, mitul sau reputatia de care te bucuri. Daca dispui de instrumentele necesare, il poti modela dupa bunul plac"
In plus, asa cum in afaceri brand-ul se consolideaza prin stabilirea unei relatii puternice intre companie si consumatori, brand-ul personal reprezinta cladirea unei relatii interumane si mentinerea ei prin mijloace definitorii pentru persoana in cauza (colaborare si conexiuni interumane).
Self-improvement (in management) vs. Self-packaging (in branding)
Organizatii vs. Persoane
[in George Cheney, Craig Carroll (1997) - The Person as Object in Discourses in and around Organizations, din revista Communication Research
Ce trebuie sa stim pentru a ne impune ca brand
caracteristicile personale (puncte forte sau slabe)
caracteristicile "concurentei" (persoane cu aceeasi meserie, cu aceleasi calitati) - persoane din cercul nostru de cunostinte sau nu
oportunitatile existente pe piata
obiectivele personale si etapele de parcurs (ceea ce americanii numesc "road map") - strategie
de ce resurse este nevoie pentru a ne atinge obiectivele personale
Ca si in alte tipuri de activitati, in afirmarea personala este nevoie de o strategie proprie de dezvoltare.
Toate elementele reprezentative pentru valoarea perceputa a brandului personal se evidentiaza si sunt puse in valoare prin intermediul unor situatii de comunicare.
1. Aura - este data de charisma personala (element innascut), de modul in care fiecare din noi stie sa convinga, sa atraga resurse umane dinafara (element invatat).
Acest element depinde exclusiv de trasaturile de caracter ale persoanei in cauza. Un factor important este si capacitatea de adaptare a "stilului" discursului in functie de auditoriu (aici se distinge talentul de comunicare si persuasiune).
Aura personala are efecte si asupra locului ocupat de persoana in cauza, in cadrul unui grup (membru in echipa sau lider).
2. Mitul - apare din notorietatea confirmata pana la momentul prezent (trasaturi de caracter si actiuni personale). Mitul poate adauga imaginii noastre si trasaturi idealizate, pozitive (care nu ne caracterizeaza intotdeauna) (determinare culturala)
La crearea mitului nu contribuie numai persoana in cauza, ci si elemente exterioare ei: mediul in care interactioneaza; comparatia evenimentelor si trasaturilor de caracter (facuta de persoane diferite, in situatii diferite) - ecoul acestora in randul cat mai multor grupuri tinta; recomandarile si referintele;
3. Reputatia - se bazeaza pe rezultate reale, convingatoare (se bazeaza pe actiunile personale si pe rezultatele acestora - caracter practic).
Reputatia include trasaturi pozitive dar si negative (asa cum sunt percepute dinafara de cei cu care interactionam).
La crearea si confirmarea/distrugerea reputatiei se adauga aportul mass-media (determinare sociala).
Imaginea perceputa pe piata te poate ajuta in dezvoltarea personala (daca trasaturile percepute sunt pozitive) sau te poate impiedica in evolutie (daca trasaturile percepute sunt negative).
"Daca brandul tau personal este agresiv si de persoana care calca pe cadavre, poate vei fi cautat de persoanele care promoveaza o astfel de politica interna, dar daca tu iti doresti sa intri intr-o companie in care sunt promovate diplomatia si etica, vei primi un refuz la fel de diplomat." (Andreea Lupan, General Manager la Barnet McCall General Recruitment)
Modelarea brandului personal (Andreea Lupan) - elemente:
o personalitate puternica, folosita eficient
ambitie
introspectie
publicitate si evenimente exterioare
Exercitiu de imagine (propus de trainer-ul Andy Szekely):
"Fa o lista cu 10-12 persoane de incredere. Apoi suna-le si intreaba-le care sunt trei lucruri pe care le apreciaza la tine si trei lucruri care considera ca te dezavantajeaza. Dupa ce ai adunat toate datele, observa care sunt elementele care se repeta. Este un bun prilej sa constientizezi care este perceptia celorlalti despre tine."
Exercitiu practic: Pornind de la aceste date, stabiliti un plan de dezvoltare personala pentru urmatorii 5 ani (scop, etape, resurse necesare, jaloane in timp). Cum influenteaza specificitatea culturala realizarea acestui plan? Cum putem folosi/ pune in valoare mai bine aceasta specificitate si in ce context?
Relatiile publice inseamna comunicare - este forma detaliata prin care orice organizatie isi face cunoscute scopurile si obiectivele sale grupului/grupurilor tinta carora li se adreseaza. Adesea, acesti doi termeni se suprapun sau se confunda, dar teoreticienii actuali sunt de parere ca exista diferente majore intre sensurile lor.
Scopurile - (a) un cadru de desfasurare a activitatilor de PR; (b) rezultatul dorit al unui plan de actiune proiectat pentru rezolvarea unei probleme specifice
Obiectivele - (b) rezultatele specifice care decurg din punerea in aplicare a unui program; (b) aspect specific al problemei
(a - Grunig si Hunt, 1984) (b - Kendall 1996)
In comunicare:
Scopul recunoaste problema si contureaza modul in care se spera rezolvarea ei; NU include masurile / actiunile
Obiectivele specifica rezultatul asteptat; includ masurile
In Public Relations Management by Objectives (Management-ul relatiilor publice prin intermediul obiectivelor), Norman Nager si T. Harren Allen (1984) au folosit analogia transportului: scopurile reprezinta directia, in vreme ce obiectivele indica destinatia.
Prin relatii publice, organizatia/ individul comunica publicului o anumita imagine (reala sau ideala)
Aceasta imagine se creeaza cu ajutorul media, care foloseste elementul vizual (fotografia - se includ elemente "teatrale", "aranjate", sau instantanee care surprind reprezentantii organizatiei, oamenii politici, ori personalitatile publice in ipostaze mai putin controlate) si cuvantul (reprezentand un punct de vedere al persoanei publice, sau comentariile oamenilor de presa filtrate printr-un punct de vedere al concernului de presa reprezentat).
Pentru crearea unui brand personal puternic, scopurile si obiectivele personale sunt foarte importante.
W.Arruda afirma ca Branding-ul este "promisiunea unei valori unice" - de aceea este important ca, inainte de lansarea unui brand personal, sa ne gandim ce avem unic in viata noastra profesionala/personala (vezi vedetele media sau de televiziune) si sa punem la punct un plan, care sa includa urmatoarele elemente:
1. Ce am eu unic ?
2. Cat de important este pentru ceilalti acest ceva unic al meu?
3. Cum relationez cu alte persoane care au aceleasi scopuri si obiective ca si mine, pentru a impartasi din experientele respective? (eu ↔ ceilalti) - conturarea clara a publicului tinta
4. Cariera este o rampa de lansare (evolutie) si nu o scara pe care urci mereu orice ar fi (conventie, traditie)
5. Cat de importanta este reputatia pe care mi-o creez pentru brand-ul personal?
6. De ce m-ar alege cineva pe mine? In principal pentru ca imi asum promisiunea de a oferi valoare.
O privire introspectiva asupra propriei cariere actuale / viitoare trebuie sa aiba drept efect clarificarea propriei valori:
Cine sunt: - perspectiva proprie
- valoarea proprie (actuala)
Cresterea vizibilitatii propriului brand se face de obicei pe doua planuri:
- lumea reala (mediul profesional)
- lumea virtuala (Internet)
W. Arruda: cei 3 C: Claritate (stiu exact ce pot oferi) - Consistenta (nu ma abat de la programul meu) - Constanta (nu schimb valorile deja confirmate)
In lansarea unui brand, un rol important il are informarea celorlalti. O solutie pentru aceasta este networking-ul.
- cunoasterea unor persoane noi (cu cine pot relationa) - dar motivul trebuie sa fie de a crea conexiuni pentru ei (si nu pentru tine)
- GENEROZITATEA este unul dintre cele mai importante atribute ale unui brand
Scopurile brand-ului personal trebuie sa fie foarte clare - rezultatul planului de actiune este principalul element care conteaza.
Richard Branson, un teoretician important al branding-ului afirma ca, pentru a deveni un brand, trebuie ca fiecare individ sa se considere "o piatra pretioasa inca nedescoperita" (a gem):
YOU ARE A GEM
- priveste in trecut ca sa stii cine esti (3 intrebari)
- scrie scopul propus pe hartie
- lista de actiuni necesare - importanta pasilor mici (cate unul stabilit pentru fiecare zi)
- pentru fiecare pas trebuie gasita o alta persoana cu care sa conlucrezi
Niciodata nu trebuie sa ne limitam la un scop marunt, minor
Niciodata nu trebuie sa alegem scopuri care sa ne epuizeze energia
Conceptul VP
a. Vision (cum iti imaginezi ca ar putea fi lumea, ce s-ar putea schimba) and Purpose (care este contributia mea pentru ca aceasta viziune sa devina realitate)
b. Values (principii fundamentale care te fac sa te comporti intr-un mod anume) and Passion (energia depusa pentru sustinerea acestor principii)
Cine este publicul meu tinta?
In principiu, acest termen poate include pe toata lumea.
Este bine, totusi, sa ne clarificam in functie de scopurile si obiectivele individuale, care este grupul tinta la care putem ajunge cel mai probabil (care au elemente similare de personalitate, dorinte, idealuri, nevoi) - in functie de profesie, varsta, nume, gen etc.
Cum ma diferentiez?
Este importanta cunoasterea "competitorilor"
Ce este similar in brand-ul meu cu al altora? Ce anume ne diferentiaza?
W. Arruda propune o "roata a formelor de comunicare" (Communications Wheel), prin intermediul careia putem stabili, in functie de specificul brand-ului personal, caile si metodele cele mai bune de crestere a vizibilitatii si credibilitatii noastre.
Communications Wheel
Care sunt instrumentele pe care le am la dispozitie?
Articole
Motto personal (ex. Madonna: "Express yourself, do not repress yourself")
Newsletter
Website
Blog
Sponsorizari
Activitati de voluntariat
Contributii cu articole la Newsletter
Discurs
Discutii in cadru restrans / larg, etc.
(Toate trebuie sa se concentreze asupra elementului de CONTINUT, care trebuie sa sustina scopul si obiectivele brand-ului personal).
Cai de atingere a scopului si obiectivelor:
Cumpararea propriului domeniu
Comentarii si informatii postate pe blog-urile altor persoane pe teme care te intereseaza
Banci de date cu articole
Site-uri de networking si socializare (ajuta la construirea propriei identitati si la comunicare) (exemplu: ecademy)
Logo, culori, elemente distinctive, cuvinte
Propriul brand trebuie sa se reflecte in mediul de la birou ("you are what surrounds you")
Regula de aur in networking este DARUIESTE (GIVE)
Network
- se construieste
- se pastreaza (saptamanal - legaturi)
- pune celorlalti intrebari (daruieste-le ceea ce au nevoie)
Pentru a fi convingator, brand-ul personal trebuie sa se reflecte in tot ceeea ce faci. Trebuie sa-ti traiesti brand-ul in fiecare zi, sa devina un element firesc din personalitatea ta.
Copyright © 2025 - Toate drepturile rezervate