Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme




Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Biologie


Index » educatie » Biologie
» Plamanii


Plamanii


Plamanii

Reprezinta organele in care se realizeaza schimbul de gaze: oxigen si dioxid de carbon. Sunt in numar de doi, drept si stang, fiind asezati in cavitatea toracica deoparte si de alta a mediastinului.



Plamanul drept este mai mare si are o greutate de 700g, iar plamanul stang este mai mic si are o greutate de 600g.

Forma plamanilor este asemanatoare unui trunchi de con cu baza spre diafragm.

Plamanul stang este impartit printr-un sant adanc oblic in jos si inainte, in doi lobi(superior si inferior). La plamanul drept, alaturi de acest sant mai exista unul orizontal, impreuna cu care se delimiteaza trei lobi(superior, mijlociu si inferior).

Plamanii sunt alcatuiti dintr-un sistem de canale rezultat din ramificarea bronhiei principale-arborele bronsic si un sistem de saci in care se termina arborele bronsic-lobii pulmonari.

Arborele pulmonar poate prezenta dilatatii patologice sub forma de saci in care se strang secretii, puroi-bronsectazii.

Arborele bronsic reprezinta totalitatea ramificatii lor interpulmonare ale bronhiei principale: bronhie principala, bronhii lombare, bronhii segmentare, bronhii inter-lobulare, bronhiole-terminale, bronhiole respiratorii, canale alveolare.

Lobul pulmonar continua ultimile ramificatii ale arborelui bronsic.El reprezinta unitatea morfologica si functionala a plamanului la nivelul caruia se face schimbul de gaze.Lobul pulmonar este constituit din: bronhiola respiratorie, canale alveolare, alveole pulmonare, impreuna cu vase de sange, limfatice, fibre motorii nervoase si senzitive.

Alveola pulmonara-peretele alveolar este format dintr-un epiteliu, sub care se gaseste o bgata retea capilara, care provine din ramificatiile arterei pulmonare.

Epiteliul alveolar formeaza cu epiteliul capilarelor alveolare o structura functionala comuna numita membrana alveolo-capilara.La nivelul acestuia au loc schimbari gazoase prin difuziune, intre aerul din alveole, a carui compozitie este mentinuta constanta prin ventilatia pulmonara si sange.

Segmentul pulmonar este unitatea morfologica si functionala, caracterizata prin teritoriul anatomic cu limite precise, cu pediculul bronho-vascular propriu si aspecte patologice speciale.Segmentele pulmonare corespund bronhiilor segmentare, au acelasi nume, fiecare plaman avand cate zece segmente.

Segmentele se grupeaza la randul lor formand lobii pulmonari.

1 Pleura

Plamanii sunt inveliti intr-o foita seroasa numita pleura.Ea are rolul de a usura miscarile plamanilor prin alunecare. Fiecare plaman este invelit de o pleura.

Pleura este formata din doua foite, una in continuarea celeilalte, pleura viscerala, care acopera plamanul si pleura parietala, care acopera peretii cavitatii toracice.Intre cele doua pleure exista o cavitate inchisa, numita cavitate pleurala, care contine poate contine puroi(pleurezie), sange(hemotorax), aer(pneumotorax).Cand cantitatea de lichide sau aer este mare, plamanul respectiv apare turtit spre hil(colabat) si funsia sa respiratorie este nula.

2Mediastinul

Toracele este impartit din punct de vedere topografic in:

∙intr-o regiune mediana-mediastin;

∙doua regiuni laterlale-pleuro-pulmonare.

Mediastinul este regiunea mediana care desparte cele doua regiuni pleuro-pulmonare.

Mediastinul contine organe apartinand aparatului respirator,cardiovascular si digestiv, dar trebuie privit ca pe o unitate, datorita relatiilor stranse intre organe privind simtomologia comuna a acestora in cursul unor boli.

Regiunile pleuro-pulmonare sunt dispuse de o parte si de alta a mediastinului si contin plamanul si pleura respectiva.





Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate