Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme




Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Biologie


Index » educatie » Biologie
» STERILIZAREA


STERILIZAREA


STERILIZAREA

Sterilizarea este procedeul prin care sunt indepartate sau distruse toate microorganismele vii de pe suprafata si din interiorul unor obiecte.

Dezinfectie → distrugerea unor grupe de microorganisme, mai ales patogene, prin metode chimice.

Asepsia → ansamblul masurilor luate prin care prevenim contaminarea unor materiale si organisme, in primul rand omul, cu microorganisme.

I. Sterilizarea prin caldura

Caldura uscata: 1. Incalzirea la incandescenta;

2. Flambarea;



3. Sterilizarea cu aer supraincalzit (cuptorul Pasteur);

Caldura umeda: 1. Fierberea;

2. Pasteurizarea;

3. Tindalizarea;

4. Sterilizarea cu vapori curenti (100°);

5. Sterilizarea prin vapori sub presiune

6. Autoclavare;

Metode de sterilizare prin caldura uscata:

Incalzirea la incandescenta este mentinerea obiectului in flacara pana devine rosu, dupa care se lasa sa se racoreasca la temperatura camerei. Se aplica pentru ansa bacteriologica inainte si dupa fiecare folosire. Prin aceasta metoda de sterilizare microorganismele sunt carbonizate.

Flambarea este trecerea repetata, rapida a obiectelor sau a unor parti a obiectelor prin flacara. Astfel se sterilizeaza pipetele, orificiul baloanelor si eprubetelor, inainte si dupa utilizare. Nu se flambeaza obiectele de metal.

Sterilizarea cu aer supraincalzit se face in cuptorul Pasteur (cuptor cu aer cald sau Poupinel), care este o cutie paralelipipedica cu pereti dubli de metal intre care circula aerul cald, avand in interior rafturi. Este incalzit electric, in care caz are un termoreglator, fixat pentru 180°. Printr-un orificiu pe partea superioara se introduce un termometru. Tot in partea superioara se afla si sistemul de ventilatie.

Sterilizarea se face la 180° timp de o ora.

Aceasta sterilizare se aplica unor obiecte de sticla si portelan.

Metode de sterilizare prin caldura umeda:

Fierberea este o sterilizare incompleta deoarece nu are actiune asupra tuturor sporilor.

Pasteurizarea este tot o metoda imperfecta de sterilizare, fiind distruse doar formele vegetative prin coagularea proteinelor la temperaturi sub 100° C.

Tindalizarea este o sterilizare fractionata sau discontinua. Consta in incalzirea produselor in baia de apa consecutiv 3-8 zile, timp de 1-3 ore intre 60-100° C. Intre incalziri materialul este pastrat la temperatura camerei, iar dupa ultima incalzire, la 4°C. Intre doua incalziri sporii trec in forme vegetative pe care noua incalzire le distruge prin coagularea proteinelor.

Sterilizarea prin vapori curenti se realizeaza in oala lui Koch sau in autoclave cu robinetul deschis. Este o metoda imperfecta, deoarece distruge numai formele vegetative. Se aplica la lichidele care peste 100°C sunt alterate.

Sterilizarea prin vapori de apa sub presiune se realizeaza in autoclave. Caldura umeda sub presiune fiind mai penetranta, reprezinta cea mai sigura metoda de sterilizare. Se realizeaza o temperatura de 120° C care in 30 minute distruge atat formele vegetative cati si sporii.

Autoclavul este compus dintr-un cazan de fier cu peretii dubli, grosi si rezistenti, avand un capac care se inchide ermetic cu ajutorul unor suruburi mari si a unei garnituri de azbest sau cauciuc. Capacul are trei dispozitive: manometru, robinet de vapori pentru evacuarea aerului si vaporilor de apa si supapa de siguranta. Lateral, cazanul are un robinet de scurgere. In ineriorul autoclavului este un gratar mobil, pe care se aseaza obiectele mari, cele mici fiind asezate in cosuri de sarma. Incalzirea cazanului se face cu gaz, electric etc

Se introduce in cazan apa distilata putin sub nivelul gratarului. Obiectele se aseaza pe gratar in asa fel ca sa fie asigurata circulatia vaporilor de apa si se acopera cu hartie, pentru ca dopurile de vata sa nu se umezeasca de apa de condensie. Se inchide capacul strangand suruburile doua cate doua diametral opuse. Robinetul de vapori se deschide si se porneste sursa de caldura. Un jet continu de vapori de apa indica momentul cand aerul a fost evacuat in intregime. Acest moment e important pentru ca urmele de aer denatureaza valorile indicate de manometru si sterilizarea nu e corecta. Se inchide robinetul de vapori. Se lasa sa se ridice presiunea la o atmosfera si se regleaza sursa de caldura ca sa se mentina aceasta presiune timp de 30 minute. Se inlatura apoi sursa de caldura, se asteapta ca acul manometrului sa cada la zero, se deschide capacul si se scot obiectele sterilizate. Deschiderea capacului inainte ca presiunea sa fi scazut la zero poate produce accidente. De asemenea din cauza diferentei de presiune pot sari dopurile, compromitand sterilitatea. Daca obiectele se lasa in autoclav mai mult timp, dopurile se vor uda datorita apei de condensie. In mod obisnuit o sterilizare buna se realizeaza la 120° C(1 atmosfera vapori de apa) timp de 30 minute.

In autoclav se sterilizeaza medii de cultura, material infectios, obiecte de cauciuc, aparate de filtrat, casetele cu material chirurgical, etc. Nu se sterilizeaza lichide alterabile peste 100° C.

Controlul sterilizarii se face prin teste chimice, teste biologice si termometre inregistratoare.





Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate