Biologie | Chimie | Didactica | Fizica | Geografie | Informatica | |
Istorie | Literatura | Matematica | Psihologie |
Indicii teritoriali
Indicele teritorial rezulta din compararea indicatorilor statistici referitori la doua sau mai multe unitati teritoriale similare (oras, judet, tara etc.) sau din compararea unui indicator determinat pe o unitate teritoriala cu indicatorul corespunzator care se refera la intregul teritoriu. Intr-un sens mai general, indicele teritorial este o marime relativa de coordonare obtinuta din compararea a doua fenomene de aceeasi natura coexistente in timp, dar situate in diferite domenii spatiale.
Formula generala dupa care se calculeaza un indice individual teritorial este urmatoarea:
sau ,
in care:
- reprezinta marimea fenomenului cercetat in unitatea teritoriala „A”,
- reprezinta marimea fenomenului cercetat in unitatea teritoriala „B”.
Daca valorile caracteristicii studiate (x) se pot generaliza la nivelul celor doua colectivitati pozitionate in teritorii diferite (A si B) sub forma marimilor medii, rezulta urmatoarele forme de indici teritoriali:
sau , in care:
,
In cazul comparatiilor teritoriale se poate considera in egala masura ca baza de comparatie oricare din teritoriile „A” si „B”.In acelasi timp, trebuie sa mentionam ca, la calculul indicilor teritoriali nu ne este indiferenta ordinea comparatiei, aceasta depinde in intregime de sarcina de cunoastere la care trebuie sa raspunda fiecare indice in parte.
Indicii teritoriali, de grup, se calculeaza in aceleasi conditii metodologice folosite la calculul indicilor care respecta regulile metodei substituirilor succesive, astfel:
- pentru indicatorul complex,
sau
- pentru indicatorul de natura cantitativa,
sau
- pentru indicatorul de natura calitativa,
sau
Problema ponderilor, in cazul indicilor teritoriali, se rezolva numai in urma unei analize atente a fenomenului cercetat, deoarece o ponderare nerationala poate conduce la rezultate contradictorii sau chiar paradoxale. In aceste conditii se propun si alte metode de ponderare, cum ar fi metoda ponderilor standard. Aceasta metoda exclude sistemul de ponderare al indicilor teritoriali cu marimile unuia din teritoriile comparate, ea presupune alegerea unor ponderi care sa se refere la un teritoriu mult mai larg, care cuprinde ambele zone teritoriale intr-o expresie medie, astfel:
- pentru indicele teritorial al indicatorului de natura cantitativa,
sau
- pentru indicele teritorial al indicatorului de natura calitativa,
sau
in care:
X este ponderea standard calitativa, determinata ca medie aritmetica ponderata,
F este ponderea standard cantitativa, determinata ca medie aritmetica simpla, astfel:
Folosirea ponderilor standard elimina, in principiu, influenta subiectivismului la alegerea ponderilor si deci asupra rezultatului obtinut prin calculul indicelui teritorial. Totusi, se precizeaza ca la alegerea tipului de ponderare este indicat sa se tina seama de particularitatile fenomenului al carui indice teritorial urmeaza a fi calculat.
Copyright © 2025 - Toate drepturile rezervate