Animale pasari | Casa gradina | Copii | Personalitati | Poezii | Povesti |
BAZINUL PISCINEI
Este un rezervor de apa deschis, in general ingropat, cu forma geometrica simpla, compusa sau sinuoasa: asa-zisele forme libere. Cel mai adesea sensul de Bazin asimileaza sensul de Piscina!
ELEMENTELE BAZINULUI
Peretele (sau peretele lateral) este imprejmuirea verticala sau structura verticala.
Suprafata inferioara a planseului sau radierul cu dale armate. Acesta poate fi: plan, in forma de trunchi de piramida inversata, cu sectiuni sau de tip bazin fara forma precisa.
Bordura de siguranta, sau 'safetypledge', margineste uneori trunchiul de piramida inversata, cu latimea intre 20 si 30 m; aceasta ii permite persoanei care utilizeaza piscina sa se sprijine.
Bazinul mic este portiunea din bazin in care picioarele ajung la planseu. Zona de tranzitie, de joaca sau de invatare a inotului.
Bazinul mare sau de plonjare reprezinta portiunea mai adanca a bazinului. Adancime intre 2 m si 2,50 m.
Planul apei este suprafata orizontala aparenta a masei de apa, plana sau in miscare daca filtrarea este in functiune sau daca bate vantul!
Linia aer/apa, sau linia de apa este intersectia dintre planul apei si imprejmuirea verticala: zona vulnerabila cu o latime intre 2 si 4 cm: una dintre preocuparile majore ale proprietarului!
Invelisul este partea superficiala interioara a bazinului care asigura etanseitatea si finisarea sau doar finisarea (carelaj).
INVELISURI PRINCIPALE: poliester armat, invelisuri din marmura, invelisuri peliculare, liner, PVC flexibil armat, membrane de poliester(structura si finisaj).
Bordura este piesa de cap a marginii superioare a peretelui, protectoare si decorativa, alcatuita in general din elemente juxtapuse = bordurile!
Plaja: Zona amenajata orizontala, dincolo de bordura, care delimiteaza un spatiu de odihna si de circulatie privilegiata a persoanei care utilizeaza piscina.
BAZIN SI POLUARE
Bazinul si 'piscina' sunt adesea confundate in limbajul curent! Trebuie sa spunem ca o piscina poate foarte bine sa se rezume la un bazin; dar asta inseamna sa nu tinem seama de fenomenul de poluare. Datorita poluarii apa bazinului se tulbura in mod progresiv, si nu mai poate fi utilizata pentru destinatia pe care o are: baia, inotul.
Poluarea este un termen comod care, chiar si fara sa implice un caracter cu adevarat poluant, include tot ceea ce tulbura limpezimea apei; limpezime a apei care reprezinta fara indoiala 'virtutea' de baza pentru a face baie in piscina!
Esenta 'poluarii' este reprezentata prin particule solide transportate de curentii de aer; putem sa spunem ca o piscina se 'murdareste' la fel cum se murdareste un apartament cand se depune praful! La vant puternic, particule mari cum sunt resturile de frunze sau de plante, nisip sau insecte moarte sau vii; la curenti de aer slabi sau inexistenti, particule fine cum ar fi argila sau particule microscopice de praf. Dupa cum vom sublinia in continuare(economisirea produselor) tineti coltul piscinei la adapost pentru ca depunerile din bazin vor fi reduse si in plus intimitatea nu face casa buna cu curentii de aer.
Persoanele care utilizeaza piscina participa, de asemenea, la aceasta degradare a limpezimii apei, acestia poluand apa in felul lor. Acestea actioneaza de obicei in trei moduri.
Acestia iau adesea pe picioare resturi lipite pe piele: de exemplu ramurele recuperate de pe peluza din apropiere, sau praful din aer si care se lipeste prin transpiratie.
Acestia sunt uzi de transpiratie, iar transpiratia insotita de anumite secretii de mucus, se va dizolva in apa.
Produsele de protectie solara sau pentru orice alt tip de protectie, vor lasa urme uleioase pe suprafata planului apei.
Va vom mai vorbi de aceasta: dusul sau baia de picioare sunt salvatoare.
Uneori, dar destul de rar, chiar si produsele de tratament sunt nocive, trebuie sa fiti atenti la excesul de produse de sterilizare, dar pentru a ajunge la doze iritante trebuie sa puneti foarte mult, iar producatorii mentioneaza cantitatea excesiva pe produsele actuale!
CALEA DE ACCES A POLUARII - PLANUL APEI
Fie ca isi are originea in aer sau este de provenienta umana, poluarea asa cum a fost ea descrisa urmeaza intotdeauna acelasi drum: aceasta se integreaza in bazin prin suprafata planului apei. Acest lucru este primordial
Poluarea este asadar intr-o prima etapa concentrata la nivelul superficial al apei, urmeaza poluarea pe care o putem califica drept grea, particulele mai mici sau mai mari inainteaza spre fundul bazinului de unde vor trebui indepartate.
NATURA POLUARII
Poluarea este de natura organica sau minerala
Poluarea minerala precum: nisipul, pietrisul sau particulele argiloase, nu are consecinte, aceasta nu evolueaza si atrage doar o tulburare a apei 'tulburare'. In principiu, este suficienta o actiune mecanica de filtrare (cu floculare pentru filtrele cu nisip - vezi in continuare).Poluarea organica are mai multe consecinte: reziduuri si particule de origine animala sau vegetala, produse organice dizolvate, reprezinta focare de infectie si hranesc o intreaga fauna bacteriana sau vegetala (algele), care trebuie combatuta.
Actiunea mecanica de filtrare trebuie completata in acest caz de o actiune chimica impotriva infectiilor.
MENTINEREA LIMPEZIMII - FUNCTIONAREA PISCINEI
Functionarea generala a piscinei vizeaza mentinerea limpezimii initiale a apei din bazin. Aceasta limpezime contribuie la baie, este sursa unei placeri rafinate si intareste senzatia de purificare care rezulta in urma baii.
LUPTA IMPOTRIVA POLUARII
LUPTA SE ORGANIZEAZA LA DIFERITE NIVELURI: .La construire, cand trebuie luate anumite precautii (a se vedea
cartea piscinei, de acelasi autor) .La un bazin, principalele actiuni care trebuie retinute
si care sunt descrise in aceasta carte sunt: INVELITOAREA INTINSA PE BAZIN, care 'inchide ' mai mult
sau mai putin planul apei si creeaza un ecran. SISTEMUL DE FILTRARE care elimina impuritatile solide
in suspensie. CURATAREA care intervine pe langa filtrare si se
ocupa in primul rand de impuritatile grele care au
tendinta de a se depune rapid si care pot scapa la
filtrare. TRATAMENTUL CHIMIC care neutralizeaza poluarea prea fina sau
insidioasa pentru a putea fi oprita prin filtrare sau
curatare. De subliniat in plus: SCHIMBAREA APEI care se realizeaza la intervale regulate. REDUCEREA POLUARII
CELE TREI TIPURI DE FILTRARE SI DE CIRCULATIE A APEI
ALBIE TAMPON JGHEAB ECHIPAMENT DE FILTRARE FILTRARE PRIN REVARSARE ASPIRATIE REFULARE ECHIPAMENT DE FILTRARE
MONOBLOC PENTRU PERETI ECHIPAMENT DE FILTRARE LOCAL SKIMER REFULARE FILTRAREA CLASICA GRUP DE
FILTRARE INDEPENDENT
TEHNIC
Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate