Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
E altceva mai important decat familia?desene, planse, jocuri de copii pentru copii




Animale pasari Casa gradina Copii Personalitati Poezii Povesti

Personalitati


Index » familie » Personalitati
» ADOLF HITLER (1889-1945)


ADOLF HITLER (1889-1945)


ADOLF HITLER

Trebuie sa recunosc ca 1-am inclus pe Adolf Hitler in aceasta carte cu o senzatie de dezgust. Influenta lui a fost aproape in totalitate daunatoare si nu doresc cu nici un chip sa omagiez un om a carui insemnatate consta in principal in omorirea a treizeci si cinci de milioane de oameni. Totusi, nu se poate omite faptul ca Hitler a exercitat o inriurire enorma asupra vietilor unui mare numar de oameni.

Adolf Hitler s-a nascut in 1889 la Braunau, in Austria, in tinerete, a fost un artist mediocru, si tot atunci a devenit un inflacarat nationalist german, in timpul primului razboi mondial, a servit in armata germana, a fost ranit si a primit doua medalii pentru bravura.



infringerea Germaniei i-a trezit profunde resentimente, in 1919, la virsta de treizeci de ani, s-a inscris intr-un partid minuscul de extrema dreapta din Miinchen, partid care curind si-a schimbat numele in acela de Partid National-Socialist al Muncitorilor din Germania (pe scurt Nazi). in doi ani, el a devenit liderul incontestabil al partidului (in germana: fuhrer).

Sub conducerea lui Hitler, partidul nazist s-a intarit rapid, iar in no­iembrie 1923 a incercat sa dea o lovitura de stat, cunoscuta sub numele de "puciul de la beraria din Miinchen'. Dupa inabusirea acestuia, Hitler a fost arestat, judecat pentru tradare si condamnat. Totusi, si-a recapatat libertatea dupa mai putin de un an de detentie.

in 1928, partidul nazist era inca neinsemnat. Dar izbucnirea marii crize economice a slabit increderea populatiei in partidele germane traditionale. Nazistii s-au intarit rapid, iar in ianuarie 1933, la virsta de patruzeci si patru de ani, Hitler a devenit cancelar al Germaniei.

Dupa preluarea conducerii, Hitler a instituit imediat o dictatura prin folosirea aparatului guvernamental pentru anihilarea oricarei opozitii. Nu trebuie sa ne gindim la acest lucru ca la o erodare treptata a libertatilor civile si a drepturilor acuzatilor in procesele civile. Nu, aceasta s-a reali­zat rapid, iar nazistii nu se dadeau in vint dupa procese. Multi adversari politici au fost batuti sau pur si simplu omoriti. Totusi, in perioada ante­belica, Hitler a beneficiat de sprijinul sincer al majoritatii germanilor,

itru ca a reusit sa reduca rata somajului si sa genereze un avint eco-nic.

Apoi, Hitler a condus Germania pe drumul cuceririlor, care aveau sa mineze cu izbucnirea celui de-al doilea razboi mondial. Primele achizitii itoriale le-a obtinut fara sa declanseze un razboi propriu-zis. Anglia si anta, preocupate de propriile probleme economice, doreau cu disperare cea, asa ca nu au intervenit cind Hitler a incalcat Tratatul de la Ver-lles, reconstruind armata germana, nici cind trupele lui au ocupat si au tificat Renania (martie 1936), nici cind a anexat cu forta Austria (mar-

1938). Cele doua tari au acceptat chiar (septembrie 1938) anexarea iei sudete, regiunea de frontiera, bine fortificata, a Cehoslovaciei. Un >rd international, cunoscut sub numele de Pactul de la Munchen, prin e Franta si Marea Britanic sperau sa cumpere "pacea vremurilor noas-', a lasat Cehoslovacia fara aparare, restul acestei tari fiind preluat de tler peste citeva luni. in fiecare etapa, Hitler a combinat in mod in-igent argumentele care ii justificau actiunile cu amenintarea ca va re-.ge la razboi daca nu ii erau indeplinite dorintele si, invariabil, nocratiile occidentale au cedat.

Anglia si Franta erau, totusi, decise sa apere Polonia, urmatoarea tinta ui Hitler. Mai intii Hitler s-a protejat, semnind, in august 1939, un pact

"neagresiune' cu Stalin (de fapt, o alianta, prin care cei doi dictatori u inteles cum sa imparta Polonia intre ei). Noua zile mai tirziu, Ger-nia a atacat Polonia, iar saisprezece zile dupa aceea, Uniunea Sovietica nvadat teritoriile poloneze. Desi Anglia si Franta au declarat razboi rmaniei, Polonia a fost infiinta rapid.

Anul culminant al lui Hitler a fost 1940. in aprilie, armatele lui au hitit Danemarca si Norvegia, in mai, au cucerit rapid Belgia, Olanda si xemburgul. in iunie, Franta a capitulat. Dar, spre sfirsitul anului, An-a a reusit sa reziste unei lungi serii de atacuri ale fortelor aeriene ger-me (celebra "Batalie a Angliei'), iar Hitler nu a ajuns niciodata sa /adeze Anglia.

In aprilie 1941, armatele lui Hitler au cucerit Grecia si Iugoslavia, in lie 1941, Hitler a incalcat pactul de neagresiune cu rusii si i-a atacat si

ei. Armatele lui au cucerit portiuni imense de teritoriu, dar nu au fost )abile sa infringa opozitia rusilor inainte de venirea iernii. Desi era deja razboi cu Anglia si Rusia, Hitler a declarat razboi si Statelor Unite, in ;embrie 1941, la citeva zile dupa ce japonezii atacasera baza navala ericana de la Pearl Harbor.

La jumatatea anului 1942, Germania stapinea o portiune a Europei i mare decit controlase vreodata o natiune; in plus, ocupase o mare te din Africa de Nord. Momentul de cotitura al razboiului s-a inregis-t in a doua jumatate a anului 1942, cind Germania a pierdut bataliile ciale de la El Alamein, din Egipt, si de la Stalingrad, din Rusia. Dupa

aceste mfringeri, situatia militara a Germaniei a inceput sa se degradeze treptat. Dar, desi infringerea Germaniei parea inevitabila, Hitler s-a mentinut pe pozitie, in ciuda unor pierderi ingrozitoare, Germania a continuat sa lupte timp de inca doi ani dupa Stalingrad. Sfirsitul amar a venit in prima­vara lui 1945. Hitler s-a sinucis in Berlin, pe 30 aprilie. Sapte zile mai tirziu, Germania capitula.

in perioada in care s-a aflat la putere, Hitler a dus o politica de geno­cid fara precedent in istorie. Era un rasist fanatic, animat de cele mai virulente resentimente impotriva evreilor. Scopul lui declarat public si fara echivoc era exterminarea tuturor evreilor din lume. in timpul regimu­lui sau, nazistii au construit uriase lagare de concentrare, prevazute cu imense camere de gazare, special in acest scop. in toate teritoriile aflate sub ocupatie germana, barbati nevinovati, femei si copii au fost luati pe sus si imbarcati in vagoane de vite pentru a fi omoriti in acele camere de gazare, in citiva ani, au murit in acest fel aproape sase milioane de evrei.

Evreii nu au reprezentat singurele victime ale lui Hitler. in timpul regimului sau au fost masacrati enorm de multi rusi si tigani, ca si multi altii, considerati fie de rasa inferioara, fie inamici ai statului. Niciodata nu ar trebui sa ne inchipuim ca aceste crime au constituit acte spontane, comise in focul si emotiile bataliei. Lagarele mortii erau organizate cu grija, ca o mare intreprindere industriala. Se tineau socoteli, se lucra pe loturi, iar cadavrele se examinau sistematic pentru a nu se pierde lucruri pretioase, cum ar fi dintii de aur sau verighetele. Cadavrele multor victime se foloseau pentru fabricarea sapunului. Programul lui Hitler era respectat cu atita strictete, incit chiar si spre sfirsitul razboiului, cind Germania se afla in plina criza de combustibil, carutele nu conteneau sa strabata lagarele mortii in misiunea lor oribila, dar inutila din punct de vedere militar.

Faima lui Hitler se va pastra peste veacuri, din citeva motive, in primul
rind, el este considerat in unanimitate cel mai rau om din intreaga istorie.
Daca oameni ca Nero sau Caligula, ale caror nelegiuiri au fost mult mai
mici decit cele ale lui Hitler, au ra­
mas ca simboluri bine cunoscute ale
cruzimii chiar si dupa douazeci de
secole, pare destul de putin hazardat
sa spunem ca Hitler, a carui reputatie
de cel mai rau om din istorie nu este
contestata, isi va mentine faima timp
de secole, in plus, Hitler va fi intot­
deauna considerat principalul instiga­
tor al celui de-al doilea razboi mon­
dial, cel mai mare razboi prin care a
trecut omenirea pina acum. Aparitia
armelor nucleare a facut putin proba-

ca a reusit sa reduca rata somajului si sa genereze un avint eco-

oi, Hitler a condus Germania pe drumul cuceririlor, care aveau sa

eze cu izbucnirea celui de-al doilea razboi mondial. Primele achizitii

ale le-a obtinut fara sa declanseze un razboi propriu-zis. Anglia si

preocupate de propriile probleme economice, doreau cu disperare

asa ca nu au intervenit cind Hitler a incalcat Tratatul de la Ver-

reconstruind armata germana, nici cind trupele lui au ocupat si au

at Renania (martie 1936), nici cind a anexat cu forta Austria (mar-

8). Cele doua tari au acceptat chiar (septembrie 1938) anexarea

udete, regiunea de frontiera, bine fortificata, a Cehoslovaciei. Un

iternational, cunoscut sub numele de Pactul de la Mimchen, prin

inta si Marea Britanie sperau sa cumpere "pacea vremurilor noas-

asat Cehoslovacia fara aparare, restul acestei tari fiind preluat de

>este citeva luni. in fiecare etapa, Hitler a combinat in mod in-

argumentele care ii justificau actiunile cu amenintarea ca va re-

a razboi daca nu ii erau indeplinite dorintele si, invariabil,

atiile occidentale au cedat.

[lia si Franta erau, totusi, decise sa apere Polonia, urmatoarea tinta Ier. Mai intii Hitler s-a protejat, semnind, in august 1939, un pact gresiune' cu Stalin (de fapt, o alianta, prin care cei doi dictatori eles cum sa imparta Polonia intre ei). Noua zile mai tirziu, Ger-atacat Polonia, iar saisprezece zile dupa aceea, Uniunea Sovietica it teritoriile poloneze. Desi Anglia si Franta au declarat razboi ei, Polonia a fost infrinta rapid.

culminant al lui Hitler a fost 1940. in aprilie, armatele lui au anemarca si Norvegia, in mai, au cucerit rapid Belgia, Olanda si rgul. in iunie, Franta a capitulat. Dar, spre sffrsitul anului, An-|usit sa reziste unei lungi serii de atacuri ale fortelor aeriene ger-lebra "Batalie a Angliei'), iar Hitler nu a ajuns niciodata sa Anglia.

aprilie 1941, armatele lui Hitler au cucerit Grecia si Iugoslavia, in H, Hitler a incalcat pactul de neagresiune cu rusii si i-a atacat si matele lui au cucerit portiuni imense de teritoriu, dar nu au fost sa infringa opozitia rusilor inainte de venirea iernii. Desi era deja cu Anglia si Rusia, Hitler a declarat razboi si Statelor Unite, in e 1941, la citeva zile dupa ce japonezii atacasera baza navala a de la Pearl Harbor.

matatea anului 1942, Germania stapinea o portiune a Europei ; decit controlase vreodata o natiune; in plus, ocupase o mare Africa de Nord. Momentul de cotitura al razboiului s-a inregis-doua jumatate a anului 1942, cind Germania a pierdut bataliile le la El Alamein, din Egipt, si de la Stalingrad, din Rusia. Dupa aceste infringeri, situatia militara a Germaniei a inceput sa se degradeze treptat. Dar, desi infringerea Germaniei parea inevitabila, Hitler s-a mentinut pe pozitie, in ciuda unor pierderi ingrozitoare, Germania a continuat sa lupte timp de inca doi ani dupa Stalingrad. Sfirsitul amar a venit in prima­vara lui 1945. Hitler s-a sinucis in Berlin, pe 30 aprilie. Sapte zile mai tirziu, Germania capitula.

in perioada in care s-a aflat la putere, Hitler a dus o politica de geno­cid fara precedent in istorie. Era un rasist fanatic, animat de cele mai virulente resentimente impotriva evreilor. Scopul lui declarat public si fara echivoc era exterminarea tuturor evreilor din lume. in timpul regimu­lui sau, nazistii au construit uriase lagare de concentrare, prevazute cu imense camere de gazare, special in acest scop. in toate teritoriile aflate sub ocupatie germana, barbati nevinovati, femei si copii au fost luati pe sus si imbarcati in vagoane de vite pentru a fi omoriti in acele camere de gazare, in citiva ani, au murit in acest fel aproape sase milioane de evrei.

Evreii nu au reprezentat singurele victime ale lui Hitler. in timpul regimului sau au fost masacrati enorm de multi rusi si tigani, ca si multi altii, considerati fie de rasa inferioara, fie inamici ai statului. Niciodata nu ar trebui sa ne inchipuim ca aceste crime au constituit acte spontane, comise in focul si emotiile bataliei. Lagarele mortii erau organizate cu grija, ca o mare intreprindere industriala. Se tineau socoteli, se lucra pe loturi, iar cadavrele se examinau sistematic pentru a nu se pierde lucruri pretioase, cum ar fi dintii de aur sau verighetele. Cadavrele multor victime se foloseau pentru fabricarea sapunului. Programul lui Hitler era respectat cu atita strictete, incit chiar si spre sfirsitul razboiului, cind Germania se afla in plina criza de combustibil, carutele nu conteneau sa strabata lagarele mortii in misiunea lor oribila, dar inutila din punct de vedere militar.

Faima lui Hitler se va pastra peste veacuri, din citeva motive, in primul
rind, el este considerat in unanimitate cel mai rau om din intreaga istorie.
Daca oameni ca Nero sau Caligula, ale caror nelegiuiri au fost mult mai
mici decit cele ale lui Hitler, au ra­
mas ca simboluri bine cunoscute ale
cruzimii chiar si dupa douazeci de
secole, pare destul de putin hazardat
sa spunem ca Hitler, a carui reputatie
de cel mai rau om din istorie nu este
contestata, isi va mentine faima timp
de secole, in plus, Hitler va fi intot­
deauna considerat principalul instiga­
tor al celui de-al doilea razboi mon­
dial, cel mai mare razboi prin care a
trecut omenirea pina acum. Aparitia
armelor nucleare a facut putin proba-

bila existenta pe viitor a unor razboaie atit de extinse. Prin urmare, chiar doua sau trei mii de ani de acum incolo, al doilea razboi mondial va fi probabil considerat ca un eveniment major al istoriei.

Mai mult, Hitler va ramine faimos pentru ca intreaga poveste a vietii lui este bizara si interesanta. Faptul ca un strain (Hitler se nascuse in Austria, nu in Germania) fara experienta politica, fara bani si legaturi politice a putut, in mai putin de paisprezece ani, sa devina liderul unei puteri importante a lumii, este de-a dreptul uluitor. Talentul lui de orator era extraordinar. Judecind dupa capacitatea lui de a pune masele in miscare, e posibil ca Hitler sa fi fost cel mai eficient orator din istoria omenirii.

Probabil ca nici o alta personalitate nu a exercitat o influenta mai mare asupra generatiei sale decit Adolf Hitler. Pe linga zecile de milioane de oameni care au murit in razboiul pornit de el sau in lagarele naziste de exterminare, au mai fost milioane care au ramas fara case, sau ale caror vieti au luat o turnura ca urmare a luptelor.

La estimarea influentei lui Hitler trebuie sa tinem seama si de alti doi factori, in primul rind, ceea ce s-a intimplat in timpul conducerii lui nu s-ar fi petrecut daca Hitler nu ar fi existat, (in aceasta privinta, el con­trasteaza puternic cu personalitati cum ar fi, sa spunem, Charles Darwin sau Simon Bolivar.) Desigur, este foarte adevarat ca situatia din Germania si din Europa i-a oferit un pretext lui Hitler. Discursurile sale militariste si antisemite, de exemplu, au atins cu siguranta o coarda sensibila la multi din auditorii sai. Totusi, nu exista indicii ca majoritatea germanilor din anii douazeci si treizeci ar fi vrut ca guvernul lor sa duca o politica macar apropiata de extremismul politicii lui Hitler si nimic nu ne indreptateste sa afirmam ca alti potentiali lideri germani ar fi procedat la fel. in rea­litate, evenimentele petrecute in era lui Hitler nu au putut fi prezise nici cu aproximatie de vreun observator extern.

in al doilea rind, intreaga miscare nazista a fost dominata de un singur lider, intr-un mod extraordinar. Marx, Lenin, Stalin si altii au jucat un rol important in ascensiunea comunismului. Dar national-socialismul nu a avut lideri importanti inainte de Hitler si nici dupa el. El i-a adus pe lazisti la putere si si-a mentinut pozitia de conducator pe tot parcursul razboiului. La moartea lui, au disparut atit partidul nazist, cit si guvernul De care il condusese.

Pe de alta parte, desi influenta lui Hitler asupra generatiei sale a fost tovirsitoare, efectele actiunilor sale asupra viitorului par sa fie mai de­graba slabe. Hitler a esuat total in indeplinirea scopurilor propuse, iar ipactul nesemnificativ pe care 1-a avut asupra generatiilor ulterioare ontravine scopurilor lui. De exemplu, Hitler era interesat in extinderea ifluentei si teritoriului Germaniei. Dar cuceririle lui teritoriale, desi foarte iitinse, au fost efemere, iar Germania de astazi are un teritoriu mai mic ?cit in momentul in care Hitler a preluat puterea. Pasiunea arzatoare a lui

Hitler a fost aceea de a-i distruge pe evrei, dar, la cincisprezece ani dupa accederea lui la putere, a aparut un stat evreiesc independent, primul dupa doua mii de ani. Hitler a urit atit comunismul, cit si Rusia. Totusi, la moartea lui, partial datorita razboiului pe care 1-a pornit, rusii si-au extins controlul asupra unei mari parti a Europei de Est, iar influenta comu­nismului in lume a crescut considerabil. Hitler dispretuia democratia si spera sa o distruga, nu numai la alte natiuni, ci si in Germania. Cu toate acestea, Germania este astazi o democratie functionala, iar cetatenii ei par sa fie mult mai putin toleranti cu conducerea autoritara decit orice generatie de germani dinainte de aparitia lui Hitler.

La ce duce aceasta combinatie stranie de influenta enorma in timpul epocii sale si de inriurire relativ scazuta asupra generatiilor urmatoare? Actiunile lui Hitler au avut un impact extraordinar de mare asupra lumii din vremea sa, dar el nu se ridica la inaltimea unor personalitati cum ar fi Augustus sau Genghis-Han, ale caror actiuni au influentat lumea timp de secole dupa moartea lor. Cei mai apropiati termeni de comparatie ar fi Napoleon si Alexandru cel Mare. Pe termen scurt, Hitler a bulversat lumea chiar mai mult decit acestia doi, insa a avut o influenta ceva mai redusa in perioada care a urmat. Deci, daca ar fi sa-i aranjez pe toti acestia in ordinea importantei pe care o au in istoria omenirii, Hitler ar figura sigur pe ultimul loc.





Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate