Animale pasari | Casa gradina | Copii | Personalitati | Poezii | Povesti |
Aleksandar Tabaković
Stramoșii familiei Tabaković au emigrat in Arad in secolul al XVIII-lea și reprezinta una dintre cele mai distinse familii din oraș.
Aleksandar Tabaković s-a nascut la Arad, in anul 1856 și este un cunoscut arhitect, pictor și literat. Bunicul sau, Jeftimije, era negustor, iar tatal sau Jovan era barbier.
Aleksandar Tabaković este unul dintre elevii care au beneficiat de bursele Maticei Srpska, din Fondul de burse a aradeanului Pavle Jovanović, de care a mai incercat sa beneficieze și cunoscutul om de știința Nikola Tesla; Bursa i-a fost atribuita totuși lui Aleksandar Tabaković
In anul 1874, Aleksandar termina școala primara și liceul la Arad, iar dupa aceasta pleaca la Viena unde se inscrie la Școala Superioara Tehnica, unde se va distinge prin notele mari obținute la examene. In 1876 a concurat alaturi de alți studenți pentru a obține bursa Matice Srpska din Fondul al lui Pavle Jovanović.
"Cu prilejul intrunirii Comisiei de Administrare și a Secției pentru Literatura a Maticei Srpska din data de 2/14 octombrie 1876 in ceea ce privește fundația de burse a lui Pavle Jovanović, s-au prezentat trei candidați:
1.Nikola Tesla din Gospić, absolvent al anului I tehnic la Graz, a absolvit cu rezultate excelente; tatal Milutin este preot la Gospić, nu are fonduri pentru intreținerea fiului sau.
2.Aleksandar Tabaković din Arad, absolvent al anului II tehnic la Viena; și-a luat toate examenele cu reușite de excepție; tatal Jovan este barbier la Arad, are șapte copii, și-a adus și desenele sale, in numar de 10.
3.Đorđe Bekić din Novi Sad, absolvent al anului I tehnic la Praga; și-a luat examenele cu rezultate foarte bune; mama este vaduva cu mai mulți copii."[1]
In procesul verbal incheiat cu prilejul acestei intalniri a fost luata urmatoarea hotarare: "Ședința comuna a Secției pentru Literaura și Comisiei de Administrare examinand toate cererile rand pe rand, impreuna cu toate anexele lor, și gasind ca toți cei trei solicitanți implinesc condițiile de bursier, in baza imputernicirii acestei principale intruniri a Maticei din acest an, a facut o alegere, și in unanimitate l-a ales ca bursier pe Aleksandar Tabaković."[2]
Aceasta hotarare, dupa cum rezulta din cele de mai sus, a fost luata respectand pe deplin procedura ofociala, și cu prezența majoritații membrilor Comisiei de Administrare și Secției pentru Literatura a Maticei Srpska, cate cinci membri de fiecare parte. Hotararea lor a ținut cont de faptul ca Aleksandar Tabaković terminase deja al doilea an de studii, iar ceilalți doi doar primul an de studii, ca Aleksandar Tabaković era cel mai sarac dintre ei, ți este posibil sa-ți fi atras voturile și prin schițele pe care le-a adus cu sine. Este posibil sa se fi ținut cont și de faptul ca in timp ce ceilalți doi solicitanți proveneau din zone in care elementul etnic sarb era stabil, in schimb in Arad, de unde venea Aleksandar Tabaković elementul etnic sarb disparea incetul cu incetul .
La varsta de 23 de ani, in anul 1879 termina școala cu rezultate excepționale, justificand astfel pe deplin hotararea Maticei. Dupa terminarea studiilor a mulțumit Maticei Srpska, declarand ca nu-și va uita niciodata poporul din care provenea și ca va depune eforturi sa fie și pe mai departe de folos poporului sau.
In anul 1880 Aleksandar Tabaković moare prematur, la doar 24 de ani, pe cand se afla intr-o perioada de inceput a carierei sale artistice. Intr-un caiet care i-a aparținut, datand din anul 1870, in timpul in care era la liceu, s-au pastrat schițe și versuri incepute și neterminate. Din anul 1875 s-au pastrat studii de desen și geometrie a corpurilor geometrice aflate in diferite poziții. Intr-un ornament cu specific oriental, ca și in capitelul baroc din anul 1877, a elaborat teme școlare ale desenului ornamental și arhitectonic.
Programa Școlii Superioare Tehnice Vieneze, orientata spre studierea disciplinelor tehnice și de specialitate nu l-a impiedicat pe silitorul Aleksandar Tabaković sa-și dezvolte interesul pentru diverse domenii ale arhitecturii.
Conceptul arhitectonic a proiectelor sale cu siguranța era rezultatul studiilor de la Viena, caci era prea devreme ca tanarul arhitect sa-și formeze o alta opinie fața de ceea ce a studiat și ceea ce la vremea respectiva era actual și modern.
Dupa regulamentul obligatoriu al lui Pavle Jovanović, la sfarșitul fiecarui an, studenții trebuiau sa pregateasca o lucrare tehnica ca o sinteza a celor studiate. S-au pastrat pana azi trei dintre proiectele lui Aleksandar Tabaković: un proiect de palat cu mai multe etaje in stilul renașterii, un proiect de vila și un proiect de reședința patriarhala. In aceste proiecte se poate observa inclinația lui de a imbogați detaliile cu motive picturale.
Cateva picturi pastrate pana in zilele noastre sunt: "Tabloul eroilor lui Goethe" (pictura realizata in timpul liceului, in anul 1872, prezinta simpatiile literare ale lui Aleksandar ), "Portretul nașei Marča Kujurski", "Legendele Sfantului Ladislau" (acesta salveaza o fata rapita de cumani), patru ilustrații și desenul de pe coperțile carții lui Arany Janos "Dragostea lui Toldi" din anul 1880.
Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate