Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Satisfactia de a face ce iti place.ascensiunea în munti, pe zapada, stânca si gheata, trasee de alpinism




Alpinism Arta cultura Diverse Divertisment Film Fotografie
Muzica Pescuit Sport

Diverse


Index » hobby » Diverse
» Inteligenta Materiei


Inteligenta Materiei


Recenzie

Inteligenta Materiei

MATERIA SI VIATA

INCEPUTURI

Dupa 5 milenii de evolutie stiintifica si culturala, omul tot cauta sa raspunda la intrebarea legata de originea vietii, de sensul ei. Multitudinea miturilor arata framantarile umane din aceasta privinta. Sunt doua opinii fundamentale: ca Universul a existat dintotdeauna (Finaly) sau ca Universul a avut un inceput si s-ar afla intr-o continua expansiune(Gamow). Conform conceptiei Universului in expansiune, la inceput nu ar fi existat decat o explozie puternica ce a determinat cresteri foarte mari de temperatura care au permis formarea unor protomerii nestructurate inca. Autorul explica formarea Hidrogenului. In gandirea hindusa, s-a descris conceptul unui Univers ciclic. De remarcat, indiferent de opinie, este ca evolutia materiei ramane certa. Privind evolutia, omul este vazut ca un ansamblu integrat de particule, atomi, elemente.



APARITIA VIETII - NECESITATE COSMICA

Elemente necesare vietii sunt: carbonul, lipidele, protidele. De luat in calcul este originea terestra sau cosmica a substantelor organice. Un lucru determinant pentru aparitia vietii a fost ADN-ul. Desi hazardul nu poate fi eliminat complet din calcule, se considera ca viata nu este o intamplare. Noi ne diferentiem din punct de vedere al modului de asezare al caramizilor' din noi (aminoacizii din structura proteinelor). Universul se rezuma la materie(substanta), energie si informatie.

EVOLUTIE SI HAZARD

S-a oferit o noua explicatie lumii vii, ideea de baza fiind hazardul, de catre Monod. Cam de 4 ori in ultimele 3-4 milioane de ani Pamantul a fost mai expus radiatiilor cosmice si astfel, practic printr-un accident, conditiile ar fi fost mai prielnice aparitiei vietii. Astfel, poate ca s-ar astepta noi evolutii umane. Este dezbatuta ideea de adaptare a functiilor organelor. Se disting mecanisme de adaptare la tot pasul. Cu toate ca noi evoluam, celulele raman cu aceleasi functii, dar se organizeaza in forme noi, mai complexe.

INFORMATIA SI VIATA

INFORMATIA - CONDITIE A VIETII

L. Prigogine a studiat termodinamica fiintelor vii si este de parere ca viata nu poate fi dedusa din aceste legi in totalitate. Notiunea de sistem a fost introdusa de L. Beratalanffy, care il defineste ca un ansamblu de elemente legate intre ele si aflate in interactiune. Se disting sistemele izolate, deschis si inchise. Sistemele vii sunt sisteme deschise, ele aflandu-se in echilibru dinamic. Sistemele biologice se opun dezordinii, dezintegrarii, deci au entropie negativa - negentropie. Wiener, Rosenblueth si Stefan Odobleja, fondatorii ciberneticii, au definit mecanismele de autoreglare (feedback). Creste capacitatea umana de a prelucra infornatiile.

CONCEPTUL DE INFORMATIE IN BIOLOGIE

Un organism viu primeste si emite informatia, fiind in acelasi timp si sursa si receptor. Cu cat o fiinta este mai evoluata, cu atat va dispune de un camp informational mai vast. In biologie, energiile ce servesc ca suport informational pot fi extrem de mici in raport cu efectul generat. Cauzele mici genereaza efecte mari. Fara informatie nu poate exista viata. Se prezinta un studiu bazat pe aceasta idee, prin protozoare, celenterate.

STRUCTURI CAPABILE SA PRELUCREZE INFORMATIE

Tot mai multe celule participa la indeplinirea unei functii. Toate actiunile organismelor umane sunt orientate spre rezolvarea scopului fundamental - auto-conservarea si perpetuarea. Viata nu poate exista fara schimb de substanta. Toate sistemele vii apar dotate cu posibilitati care corespund trebuintelor lor. Sunt examineaza organisme unicelulare: parameciul. Functia de integrare a organismelor in mediu ii este atribuita sistemului nervos.

UN MODEL INFORMATIONAL AL LUMII VII

Celulele izolate de organismul uman, pastrate in culturi de tesuturi, isi pierd cu timpul identitatea. Putem spune ca nimic din ceea ce se castiga prin evolutie nu se pierde, ci ramane fixat intr-o structura informationala. Prin acceptatrea notiunii de arhetip, putem intelege stabilitate a speciilor in timp, ca si pastrarea noilor achizitii ce se adauga in evolutia lor, am putea intelege modelarea formelor, a tesuturilor in functie de regiune si necesitati, incomplet explicate de genetica, fenomenul membrului fantoma. Omul si animalele nu ar dispune numai de structuri nervoase, ci si de un camp informational asociat. Am putea reprezenta organizarea materiei prin imaginea unei piramide construite de timp - piramida timpului.

ENERGIA SI VIATA

FIZICA VIULUI

Cercetarile actuale incearca sa exploreze structura energetica a materiei vii. Dupa spusele lui Max Planck, materia inseamna vibratie, de asemenea informatia. Sunt explicate biocampurile. Modificarile campului energetic al fiintelor vii care preced aparitia unei boli pot fi sesizate prin procedee speciale de inregistrare. Orice desfasurare alternanta a unui fenomen sau proces tranpusa in lumea vie se numeste bioritm. Variabilitatea ritmurilor de la un organism la altul determina si o variabilitate a timpului biologic. Gratie dezvoltarii cronobiologiei, solutia pe care o va aduce medicina viitorului va fi gasirea momentului uptim de administrare. Exista doua ritmuri in care se exercita o presiune de accelerare cu o extraordinara forta: ritmul de inmultire a celulelor in embrion si ritmul ce apare in procesele neoplazice. H. Burr emite ideea de matrice, de schema energetica dupa care s-ar organiza structurile vii. Thelma Moss se numara printre promotorii unei metode care selecteaza semintele viabile de cele neviabile prin inregistrarea campului bioelectric. Apare tot mai necesara munca in echipa. Se presupune ca intreaga energie umana poate fi redusa la energia electrica. Ceva in functionarea viului ramane inca necunoscut, neinregistrat de aparate.

BIOCOMUNICATIA - FENOMEN OBIECTIVABIL

Se discuta despre telepatie, despre acceptiunile actuale. Daca telepatia exista, atunci trebuie sa admitem in mod logic ca s-a transmis ceva intre emitator si receptor. Transferul de informatie presupune in mod obligatoriu un vehicul energetic, un camp energetic purtator de informatie, deci emis de organismul viu. In fenomenul telepatic poate fi implicata o gandire concreta, in imagini. Sugestia este capabila sa declanseze o actiune fiziologica, concreta in organism. Sunt prezentate experiantele lui Puthoff si Targ , in Laboratorul de electronica si biotehnologie al Institutului Stanford (S.UA.). Acestea au permis celor doi o investigatie a unor aspecte ale perceptiei umane care par sa iasa din cadrul normalului.Cercetatorii rusi folosesc pentru campul emis de organism termenul de radiatie biologica. Experimentele rusesti au aratat ca distanta nu influenteaza comunicarea biologica. Exista o comunicare constienta si alta inconstienta: amandoua traduc acelasi fenomen - prezenta unui mesaj, a unei informatii. Sunt descrise experientele lui Stanley Krippner, efectuate la Maimonides Research Center (New-York). Un studiu interesant al proceselor psihoinformationale au intreprins la noi in tara, G. Cartianu si Rodica Strungaru. Sunt prezentate diferite particule nou-descoperite. Telepatia s-a vrut o metorda de comunicare intre astronauti si terrani. Se transmite doar sensul dispozitiei, indiferent de limba in care se gandeste si vorbeste.

SENSIBILITATEA LUMII VEGETALE INTELIGENTA MATERIEI ESTE O REALITATE?

Plantele se integreaza complet in lumea lor. Se explica sensibilitatea la plante.

INTELIGENTA MATERIEI

ESENTA VIETII

Oamenii de stiinta au intrebari in legatura cu esenta vietii. Elementul cel mai frapant prezent in lumea vie este capacitatea de a comunica, de a stabili relatii, de a prelucra informatii. Prin termenul de inteligenta se au in vedere acte sau conduite adecvate, indispensabile vietii. Sensul care se acorda in primul rand conceptului de inteligenta in aceasta lucrare este capacitatea unui sistem de a rezolva problemele ridicate de existenta sa. Niveluri de organizare a inteligentei in natura: inteligenta cristalizata in materie(la nivelul atomului), inteligenta prezenta in structurile vii (inteligenta individuala a celulei vii) si inteligenta de tip uman (constienta umana). La triada ontologica - energie, substanta, informatie - ar trebui adaugata si notiunea de inteligenta implicata in organizarea materiei - inteligenta materiei. Drumul inteligentei umane este cautarea, eroarea, succesul. Caracteristicile inteligentei la alte niveluri de existenta: certitudine si eroare, inteligenta intrinseca si extrinseca, cimp universal informational, creierul invizibil, informatie inteligenta. Conceptia lui Jung si Pauli trimite la o lume acauzala situata in alta ordine a Realitatii, dincolo de Cauza, Spatiu, Timp. Este relatata legenda lui Hermes.

INTELIGENTA NATURII

Inteligenta la nivelul animalelor lipsite de limbaj articulat este definita prin capacitatea acestora de a-si adapta comportamentul la situatia existenta: instictiva sau deliberata. Instinctele sunt garantii pe care specia si le ia pentru ca perpetuarea sa sa nu se intrerupa si le intalnim la lumea vie. Sunt exemplificate conduite ale coloniilor de termite, ale albinelor, ale viespilor. Natura nu pare sa faca risipa de inteligenta. Se spune ca, spre deosebire de om, celelalte animale nu au capacitate intuitiva, unul din elementele cheie ale inteligentei. Sunt date contraexemple. La animale, comunicarea chimica se face prin mesageri chimici secretati de animale, numiti feromoni. Animalele folosesc ultrasunete pentru a comunica intre ele, precum liliecii, infrasunete, precum insectele si sunete accesibile noua, dar nu putem lua cunostinta de aceste "discutii". O alta forma de comunicare este cintecul pasarilor, sau emiterea de radiatii luminoase la unii pesti. Sunt prezentate conflicte intre diferite animale. Desi inteligenta animalelor nu se poate compara cu cea umana, ea totusi exista. Se face o diferentiere intre uciderea pentru satisfacerea necesitatilor si uciderea din placere.

EROS SI THANATOS

Sau sexualitatea si moartea. Ei sunt simbolizati in Biblie prin Adam si Eva. Intreaga noastra biologie penduleaza intre nasteresi moarte. Aceste fenomene sunt ecplicate prin exemple date din lumea animalelor. Se exprima cateva puncte de vedere privind educatia sexuala. Sunt prezentate nedumerirea si temerile umane legate de limitarea vietii.

MATERIE SI GANDIRE

BAZELE NEUROFIZIOLOGICE ALE CONSTIENTEI

Starea de vigilitate se numeste constienta. Pentru o mai ampla intelegere a fenomenului de constienta s-au facut studiile lui Bremer, Moruzzi si Magoun asupra formatiei reticulate. Percepem atat cat "filtrul" nostru ne permite. Se poate spune ca si constienta apare odata cu prima celula vie.

REZERVELE GANDIRII

Noi nu utilizam constient decat cel mult 10% din capacitatea de functionare a creierului. O circumstanta favorabila hipnozei este o inteligenta superioara. Intoarcerea inapoi a timpului prin hipnoza intr-un moment anterior socului poate avea ca rezultat redresarea bolnavului. Un proces impresionabil este sugestia posthipnotica, stigmatele fiindu un exemplu. Performantele in domeniul de sugestii posthipnotice au dus la aparitia unui roman , "Pontiful", de Henriette Yvonne Stahl.

EXISTA SI ALTE DIMENSIUNI PSIHOFIZIOLOGICE ALE CONSTIENTEI UMANE?

Se admit trei stari ale constientei: starea de veghe sau constienta propriu-zisa, starea onirica (de exemplu, in somnul cu vise) si starea de absenta a constientei (de pilda, in somnul fara vise). S-au dezvoltat conceptele de constient, stare intermediara si cel de inconstient. Prezentul nu este decat un viitor care devine trecut pastrat in memorie. Este dezbatuta ideea de timp. Daca admitem teoria lui David Bohm, fenomenele predictibile (clarviziunea) devin explicabile. Exista in mod cert si vise premonitorii: interpretari. Caracteristici ale extazului sunt: crearea impresiei ca nu exista decat timpul prezent, pierderea simtului polaritatii, simtul relativitatii, sensul energiei eterne.

PSIHOCIBERNETICA SAU AUTOPROGRAMAREA PE SANSA SAU ESEC

Desi este paradoxal, prima imagine pe care ne-o formam in constiinta nu este a noastra ci a celor din jur. Este analizata imaginea de sine: subaprecierea si supraaprecierea. Ne domina sugestia ca "nu se poate". Maxwell Maltz a dus la aparitia psihociberneticii atunci cand a inteles ca se poate sa modifici starea de spirit a unui pacient numai prin sugestie pozitiva. Trairea negativa sau pozitiva a propriei noastre imagini opereaza modificari in subconstient. Indemn la a ne cunoaste pe noi insine.

UNIVERSUL CUNOASTERII SAU DRUMUL SPRE NOI INSINE

CUNOASTEREA STIINTIFICA

Asemenea altor specii, noi percepem o lume utila noua, in acord cu conceptiile si sugestiile noastre. Este analizata fizica clasica. Intre lumea nemanifesta, acauzala si eterna, si lumea manifesta, cauzala si efemera la nivel terestru, exista o relatie de conditionare si suprapunere, de paralelism si de stransa conexiune. Fizica moderna aduce elemente noi.

RELIGIE SI CUNOASTERE

Trebuie explorat si domeniul religiilor. Prin respectarea moralei religioase si a ritualului specific, omul ar trebui sa obtina protectia divina si accesul in orizonturile eterate ale spiritului pur si etern. Exemplificari. Brahmanismul, crestinismul, codurile morale elaborate pe baze filozofice, rationale - toate sunt aproape identice. Difera doar in elemente ce tin de specificitatea culturilor din care provin. . Religia se ocupa de dimensiunea invizibila a spiritului uman, iar stiinta de aceea concreta, vizibila. Religia se adreseaza mai mult inimii, stiinta mai mult creierului. Si trebuie sa avem si inima si creier.

POSIBILE RASPUNSURI DESPRE NOI

Nu poate fi definita in termeni stiintifici sursa Universului, momentul Zero al Marelui inceput, vietii si a evolutiei, misterul mortii, armonia universului, mecanismele interne ale gandirii, ciudata lume a psihicului s.a. Exista doua moduri de accesare a adevarului: una experimentala si una relevata. Exista o singura Realitate, care are structuri vizibile (sesizabile) si invizibile ( matricea noastra primara). Exista doua moduri de exprimare:una rationala (constienta) si alta simbolica(inconstienta). Isus Christos este o entitate ambivalenta: om si Dumnezeu in acelasi timp. Viitorul va umple probabil aceste lacune si se va ajunge la o singura religie cu o singura fundamentare. Universul este un sistem informational ciclic. Dezbateri. Exista o singura realitate, vazuta din unghiuri diferite.

PASI SPRE UNITATEA COSMICA A FIINTEI NOASTRE

PASI SPRE UNITATEA COSMICA A FIINTEI NOASTRE

Calea spre perfectiune este de fapt drumul spre cunoastere. Trebuie sa ne conservam, utilizam, amplificam energia noastra biologica. Ritmuri cerebrale: delta (creier imatur), teta, alfa (stare de veghe si de repaus psihosenzorial), beta (activitate cerebrala). Este analizat biofeedback-ul. Sunt prezentate idei legate de relaxare. 

STRESUL IN LUMEA MODERNA

Reactia organismului la emotii si in general la evenimente care tind sa perturbe echilibrul intern al organismului a fost studiata de W. Cannon (frica, teama de pericole) si H. Selye (eustres si distres). Se urmareste o strategie de control a stresului. Omul apartine universului, deci si omul este o informatie. Tehnica imageriei mentale pozitive consta in formarea in timpul starii de relaxare a unor imagini care au ca obiect universul nostru interior, obtinand practic un dialog cu propriul subconstient. In stadiul actual de cunoastere trebuie sa spunem ca psihicul este in sine, ca si corpul, o sfera, un camp energetic. In plan energetic, depresia insemna un nivel scazut de energie. Furia, mania, panica intensa, agitatia, ura, invidia, gelozia, dorinta de razbunare au drept consecinta efecte immediate si tardive prin persistenta in timp. Viata poate fi traita in cel putin doua moduri: ca manifestare spontana, antrenat de evenimente, sau exercitand un control asupra lor. Pentru refacerea potentialului nostru energetic, calea fiziologica inventata de natura este somnul. Nevoia de somn este diferita ca durata de la om la om. Energia cu care functionam este dependenta de tipul de alimentatie si de modul in care ne alimentam. Cu sau fara voia sa, omul se implica in fizica Universului.





Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate