Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Satisfactia de a face ce iti place.ascensiunea īn munti, pe zapada, stānca si gheata, trasee de alpinism




Alpinism Arta cultura Diverse Divertisment Film Fotografie
Muzica Pescuit Sport

Fotografie


Index » hobby » Fotografie
» Fotojurnalismul


Fotojurnalismul


Fotojurnalismul

Spre deosebire de fotografiile la comanda, multi fotografi se ocupa de fotojurnalism, "zboara"dupa noutati. Mai exact, daca fotografiati un eveniment exceptional care poate deveni interesant pentru un ziar sau alte mijloace de informare in masa, puteti oferi spre vanzare unei redactii materialul fotografiat. Oricine poate face fotografii pentru presa in schimbul unei sume de bani. De obicei, ziarele si revistele au un sistem bine pus la punct de recompensare pentru fotografiile facute si oferite de persoane particulare. Daca doriti acest lucru, trebuie sa realizati fotografii care sa prezinte interes pentru diferite publicatii, dar aveti nevoie de o anumita experienta. Fotojurnalismul nu este o activitate usoara. De multe ori evenimente considerate ca stiri nu pot fi trecute in randul vestilor bune. Proverbul "nici o veste nu este cea mai buna veste" se aplica, in cazul unui reporter, in sens invers; cele mai importante evenimente sunt de obicei socante sau au un caracter infiorator.

Sub aspect tehnic, putem spune suficient de multe lucruri despre cum va puteti croi un drum in fotojurnalism. Aproape toti fotografii care lucreaza pentru diverse cotidiene prefera materiale fotografice alb-negru cu fotosensibilitate mare, deoarece permit prelucrarea imediata a filmului si tiparirea rapida a acestuia.



Viteza de realizare a fotografiilor trebuie sa fie rapida. Un reporter are de obicei posibilitatea sa redea un eveniment exact asa cum s-a desfasurat, fara a se amesteca in faptele prezentate.

Atunci cand imortalizeaza un eveniment, fotoreporterul depune marturie despre desfasurarea faptelor si stabileste ce, unde, cand si cum s-a intamplat, oferind astfel toate informatiile necesare despre aceasta.

Daca un reporter si-ar pierde vremea cu masurarea expunerii si fixarea aparaturii fotografice, pur si simplu n-ar mai avea timp pentru fotografierea evenimentelor. Un film alb-negru de sensibilitate 400 ISO reda o gama larga de contraste si lumini ale obiectelor fotografiate, in conditiile unei granulatii acceptabile, care raspunde tuturor cerintelor unei tipografii de ziare si reviste. Fotoreporterii prefera sa foloseasca obiective superangulare pentru a evidentia mai puternic, in cadru, tema principala, dar folosirea obiectivelor superangulare presupune necesitatea de a fotografia obiectul de la distante foarte mici.


Folosirea lampilor fulger duce la o crestere a contrastului. Daca faceti acest lucru in mod voit, cu scopul de a intuneca planul secund fotografia va iesi minunata, dar daca il faceti involuntar, puteti obtine un plan principal luminos pe fundalul intunecat al planului secund, stricand astfel echilibrul subiectului. Daca fundalul intra in subiectul unei fotografii pentru presa trebuie sa fie redate bine detaliile.

In cazul folosirii materialelor alb-negru, puteti interveni asupra contrastului fotografiilor prin metode de marire si ecranare a copiilor fotografice, foarte raspandite in fotojurnalism.

Evident, pentru fotojurnalism prezinta un mare interes si montarea primului stalp al unei noi cladiri, inmanarea unei declaratii si dezvaluirea unui monument. Astfel de evenimente sunt foarte importante pentru mass-media, dar trebuie sa aveti in vedere in primul rand fotoreportajul, chiar daca acesta este compus dintr-o singura fotografie.

Inca un sfat util se refera la realizarea fotografiilor. Daca o fotografie este facuta de mai multi fotoreporteri in acelasi timp, incercati sa nu deranjati activitatea celorlalti fotografi ajunsi la fata locului. Vor fi prea putin incantati daca la un moment dat acoperiti subiectul, deoarece ati fixat la aparatul vostru un obiectiv suprangular si trebuie sa reglati bine cadrul.

La selectarea celor mai bine realizate fotografii, trebuie sa fiti cat mai exigent. Este mult mai bine sa faceti cateva fotografii foarte valoroase, decat multe fotografii de o calitate mediocra.





Politica de confidentialitate





Copyright © 2025 - Toate drepturile rezervate

Fotografie




Zece sfaturi utile pentru fotografia de iarna
DEVELOPAREA NEGATIVELOR (procesul negativ)
Asigurarea aparaturii fotografice
Istoria Fotografiei prezentata cronologic
Fotojurnalismul
Aparatul fotografic optic




termeni
contact

adauga