Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit




Alpinism Arta cultura Diverse Divertisment Film Fotografie
Muzica Pescuit Sport

Muzica


Index » hobby » Muzica
» Remus azoitei


Remus azoitei


REMUS AZOITEI http://www.festivalenescu.ro/images/px_transparent.gif


http://www.festivalenescu.ro/images/artisti/remus_azoitei.jpg

Numit de catre revista britanica The Strad ca “un virtuoz incurabil cu suflet si tehnica fabuloasa”, violonistul Remus Azoitei a debutat la 8 ani cu orchestra simfonica din orasul sau natal, Galati. Dupa ce in 1995 a absolvit Conservatorul din Bucuresti la clasa lui Daniel Podlovski, Remus Azoitei obtine o bursa de studii la renumita Juilliard School din New York, unde are sansa sa studieze cu Dorothy Delay si Itzhak Perlman, la finalul pregatirii sale obtinand titlul de Master of Music. De-a lungul timpului a beneficiat de indrumarea unor mari artisti precum ar fi Ivry Gitlis, Mihai Constantinescu sau Menahem Pressler.



Remus Azoitei a concertat in sali de concerte prestigioase cum ar fi Lincoln Center si CAMI Hall (New York), St-Martin-in-the-Fields si Wigmore Hall (Londra), la festivalurile muzicale de la Tokyo, Cambridge, Londra, Berlin, Heidelberg si Santander. A colaborat cu artisti renumiti printre care se numara David Geringas, Gérard Caussé, Nigel Kennedy, Adrian Brendel, cvartetul de coarde Voces. Ca solist concertist a colaborat cu diferite orchestre si ansambluri din Europa (Londra, Weimar, Jena, Salzburg, Barcelona) si America (New Jersey). Cu ocazia debutului sau la celebra Wigmore Hall din Londra, ziarul Sunday Express scria ca “a cantat un concert de neuitat in fata unei sali Wigmore arhipline si a ridicat publicul in picioare. Iata un muzician exceptional.”



Distins cu numeroase premii, Remus Azoitei este laureat al concursurilor internationale de la Bucuresti, Milano, Weimar, Tokyo si Auckland. In 2001, a inregistrat concertul de vioara de Ceaikovski alaturi de Orchestra Nationala Radio sub bagheta lui Horia Andreescu, inregistrare ce a intrat in Fonoteca de Aur a Radiodifuziunii Romane. In 2005 a interpretat Dublul Concert de Bach alaturi de violonistul Nigel Kennedy in cadrul Festivalului International George Enescu, concert preluat de catre 19 posturi de radio si televiziune din Europa, incluzand BBC, Arte si Mezzo. In 1992 i s-a decernat de catre Guvernul Romaniei premiul “Cella Delavrancea” pentru contributii deosebite aduse culturii, iar in 2004 a fost decorat de catre Presedintele Romaniei cu titlul de Ofiter al Ordinului Meritul Cultural.


In 2006 el a inregistrat alaturi de pianistul Eduard Stan integrala lucrarilor pentru vioara si pian de George Enescu, pentru casa de discuri Hanssler din Germania, in colaborare cu Radio Bremen, un proiect in premiera mondiala. Pentru aceasta inregistrare el a cantat pe celebra vioara Stradivari ”Maurin” din 1718, cedata lui de catre Academia de Muzica din Londra. Primul din cele 2 discuri, abia aparut, s-a bucurat deja de cele mai entuziaste cronici in publicatiile de specialitate de pe mapamond. Revista americana Fanfare-Magazine noteaza: “o redare stralucitoare, din care izbucneste energie pozitiva intr-un parteneriat muzical autentic” si propune includerea proiectului in Classical Hall of Fame (mostenirea culturala mondiala in domeniul muzicii), iar cel mai important ziar german, Frankfurter Allgemeine Zeitung, recomanda cititorilor sai acest document sonor pentru “excelenta interpretare”, in care interpretii “satisfac intr-un mod exemplar intentiile lui Enescu si sunt gata de a-si manifesta virtuozitatea intotdeauna chiar si in pianissimo”.

Revista britanica The Strad spune ca “Azoitei are toate atuurile: sensibilitate marcanta, dulceata a sunetului (dar nu dulceag) si o paleta coloristica si dinamica imensa”. “Maiestrie interpretativa » (Fonoforum – Germania), “Nu se poate imagina o interpretare mai autentica” (Musik&Theater – Elvetia), “Interpretare uluitoare” (Muzyka21 – Polonia), “Virtuozitate grandioasa” (La Scena Musicale – Canada) sunt numai cateva dintre aprecierile despre acest disc. Classical Source UK noteaza ca “Remus Azoitei se identifica complet cu muzica sa, raspunzand fiecarei schimbari expresive cu subtilitate. El rezolva imensele probleme tehnice cu asemenea usurinta, ca nici nu stii ca ele de fapt exista, canalizandu-se pe frumusetea magica a muzicii”, iar revista Actualitatea Muzicala noteaza ca “Azoitei canta cu o frumusete aleasa - a tonului, a frazarii, a unui rafinament engramat insasi in substanta expresiei sale violonistice.”

Remus Azoitei este profesor de vioara al Academiei Regale de Muzica din Londra, fiind de asemeni cel mai tanar profesor din intreaga istorie a acestei institutii. In 2005 a fost distins cu titlul de Asociat al Academiei Regale de Muzica din Londra, pentru activitatea sa concertistica si pedagogica de exceptie de-a lungul anilor. In anul 2007, la initiativa sa, s-au pus bazele Societatii Enescu din Londra, aflata sub patronajul Casei Regale a Romaniei, Remus Azoitei ocupand functia de Director Artistic. Remus Azoitei canta pe o vioara Niccolo Gagliano facuta in 1753. In Noiembrie 08 el va interpreta toate concertele de Bach si Vivaldi, precum si Ciaccona de Bach la St Martin in the Fields, ca solist/dirijor al formatiei London Musical Arts.






Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate