Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit




Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Constructii


Index » inginerie » Constructii
» EXECUTAREA FUNDATIILOR


EXECUTAREA FUNDATIILOR


EXECUTAREA FUNDATIILOR

Fundatii din beton monolit

La executarea lucrarilor de beton si de beton armat, pentru fundatiile stalpilor liniilor aeriene si ale cadrelor pentru statii etc., trebuie respectate urmatoarele masuri:

- sculele, uneltele si dispozitivele folosite trebuie sa satisfaca conditiile tehnice prevazute in norme;

- muncitorii trebuie sa posede calificarea corespunzatoare sarcinilor primite si sa fie instruiți cu privire la normele de tehnica securitatii muncii;

- sunt interzise pastrarea sculelor, uneltelor si dispozitivelor, deasupra gropii, in timp ce se lucreaza in groapa, sau asezarea, agatarea sau infigerea acestora pe stalpii sau panourile cofrajelor.

Cofrajele (obisnuite sau panouri prefabricate, demontabile, interioare sau exterioare), sustinerile cofrajelor, precum si schelele cu podinele de lucru, necesare la montarea cofrajelor trebuie confectionate si montate in conformitate cu proiectul.



Montarea cofrajelor la inaltime trebuie facuta de pe podine de lucru, late de cel putin 0,7 m.

Este interzisa potrivirea panourilor prin rezemare pe varful piciorului.

Cofrajul fundatiilor trebuie bine fixat pentru a se evita deplasarea cofrajului sau a unor parți a acestuia. Se interzice coborarea si iesirea muncitorilor din groapa pe cofraje sau sprijiniri, pentru acces folosindu-se scari de acces.

La executarea fundatiilor supraanaltate, schelele si scarile vor fi facute din material solid iar la inalțimi peste 2 m. se vor folosi mijloace pentru lucrul la inalțime. Podeaua schelelor si scarilor trebuie curatate zilnic, iar cand timpul este umed sau geros, ele trebuie sa fie acoperite de mai multe ori pe zi, cu nisip sau cenusa pentru a se evita formarea poleiului.

Demontarea sustinerilor si a cofrajului se poate face numai cu aprobarea coordonatorului de lucrare si in ordinea prevazuta in proiectul de executie. La demontarea cofrajelor, executantii trebuie sa ia masuri impotriva caderiilor neprevazute.

Materialele provenite de la demontarea cofrajelor vor fi imediat sortate si stivuite in afara platformei de lucru, pentru a nu stanjeni desfasurarea procesului tehnologic. Este interzis ca, pe platforma de lucru, sa ramana scanduri cu varful cuielor iesite in afara.

Dupa demontarea cofrajelor, golurile ramase in jurul fundatiei, trebuie umplute imediat cu pamant; golurile interioare, in care urmeaza sa se introduca stalpii, vor fi acoperite cu panouri bine fixate (in special in zone populate), pentru a preveni accidentarea oamenilor sau a animalelor.

Indoirea manuala a barelor de otel, pana la 25 mm grosime, trebuie facuta cu chei speciale, in buna stare, pentru a nu se produce ranirea mainilor muncitorului. Uneltele si dispozitivele de indoire a armaturii vor fi verificate zilnic, inainte de inceperea lucrului de catre seful de echipa.

Inainte de montare, barele de fier trebuie curatate de rugina, prin frecare cu peria de sarma. Praful de rugina si cel metalic va fi indepartat cu matura sau peria. Se interzice indepartarea lui cu mana.

Montarea armaturii aferente piciorului stalpului se poate face numai de pe o podina sau schela lata de cel putin 0,7 m. Este cu desavarsire interzisa executarea acestei operatii de pe cutia cofrajului.

La montarea sau asamblarea armaturilor in apropierea liniilor sau a circuitelor sub tensiune, trebuie luate masurile de siguranta prevazute pentru lucrul in apropierea tensiunii.

Sudarea carcaselor pentru stalpi, grinzi si piloti trebuie facuta in pozitie orizontala sau pe suporturi metalice, respectandu-se NSSM pentru operația de sudura.

Este interzisa circulatia muncitorilor pe armaturile carcaselor sudate.

Prepararea betonului cu ajutorul betonierei poate fi facuta numai de muncitori care au fost instruiti pentru lucrul cu acest utilaj. Este interzis altor persoane accesul in imediata apropiere a betonierei, pe platforma de lucru.

La folosirea betonierei pentru prepararea betonului la borna se vor respecta instructiunile elaborate special pentru utilajul respectiv.

Transportul betonului la distante mari (la prepararea centralizata a betonului) cu ajutorul autovehiculelor (normale, basculante autobetoniere), se va face cu respectarea instructiunile elaborate pentru utilajele respective.

La distante pana la 100 m (in cazul prepararii betonului la borna), transportul se face cu ajutorul roabelor metalice sau al tomberoanelor.

Deplasarea pana la groapa se face pe dulapi pentru roabe si pe podine late de 1,3 m pentru tomberoane. Se interzice ca dulapii, respectiv podinele de circulatie, sa fie asezate pe marginea gropii. Golurile din podina prin care se alimenteaza sau se toarna betonul trebuie sa fie acoperite atunci cand nu se efectueaza operatia de turnare. In cazul in care este necesar ca anumite goluri sa ramana descoperite, acestea vor fi ingradite sau acoperite cu gratare cu ochiuri de maxim 7x7 cm.

La transportul si turnarea betoanelor cu ajutorul pompelor de beton, se vor lua urmatoarele masuri:

- pompa de beton va fi astfel pozitionata fata de punctul de turnare, incat mecanicul sa aiba

vizibilitate la locul de turnare.

- pornirea pompei se va face in urma emiterii semnalului sonor de avertizare.

- personalul care deserveste instalatia de pompare va trebui sa poarte si ochelari de protectie.

-Inainte de introducerea betonului in conducta se vor verifica de catre persoane instruite in acest scop toate imbinarile si racordurile tronsoanelor. Iar in fata orificiului de evacuare se va monta o aparatoare inclinata.

- Demontarea pompei sau a conductei pentru transportul betonului se va face numai dupa oprirea functionarii instalatiei.

- Curatirea conductelor pentru transportul betonului se va face numai dupa ce personalul muncitor va fi indepartat la o distanta de cel putin 10 m.

- In fiecare zi, la inceperea lucrului, se va controla buna functionare a manometrului de la pompa de beton. Pe manometru se va marca presiunea de regim.

- In cazul defectarii pompei sau a unui element oarecare al sistemului de pompare sau in cazul formarii de dopuri de beton in conducta, functionarea pompei va fi oprita imediat. Repararea defectiunilor va fi facuta numai de personal specializat.

- Nu se admite indoirea in unghi a conductelor (tuburilor) prin care se transporta betonul.

Inainte de inceperea turnarii betonului, conducatorul locului de munca este obligat sa controleze:

- cofrajele (dimensiuni. pozitie, mod de fixare si consolidare);

- armatura (pozitie, distanta intre bare si de la acestea la cofraje);

- schela de susținere, platforma de lucru, podina de deplasare (poziția, rezistența, existența ingradirilor de protecție).

Jgheaburile sau burlanele telescopice folosite pentru turnarea betonului trebuie bine fixate de schelele de sustinere ale cofrajului in asa fel incat sa se evite deplasarea acestora in timpul turnarii.

Compactarea betonului cu ajutorul vibratoarelor se face cu respectarea urmatoarelor masuri:

-Manevrarea vibratoarelor se va face numai de personal instruit pentru aceste operatii

- carcasa vibratorului trebuie legata la pamant, iar conductorii care alimenteaza cu energie electrica vibratorul, trebuie sa fie izolati in cauciuc si armati;

- muncitorii care munipuleaza vibratoarele trebuie sa poarte, in timpul lucrului, cizme si manusi electroizolante de joasa tensiune;

- In timpul schimbarii punctului de lucru sau la intreruperea - chiar temporara- a lucrului, vibratorul trebuie deconectat de la retea;

- instalațiile de alimentare cu energie electrica a vibratorului trebuie sa satisfaca regulile de tehnica securitații muncii prevazute pentru tipul respectiv de instalație.

- utilizarea vibratoarelor defecte nu este admisa; vibratoarele a caror functionare prezinta deficiente, trebuie deconectate imediat si predate pentru verificare.

Fundațiile de beton se pot executa si iarna, numai daca s-au luat masuri de lucru pe timp friguros.

Daca fundatiile sunt turnate sub acoperisuri provizorii - materialele trebuind sa fie incalzite - se vor lua masuri pentru evitarea accidentelor datorate aglomerarii oamenilor, iluminatului redus, posibilitatilor de incendiu si pentru evitarea arsurilor.

Fundații din elemente prefabricate

Montarea fundațiilor din elemente prefabricate se face mecanizat. cu ajutorul unui utilaj de ridicare.

La folosirea acestor utilaje, se vor respecta regulile de tehnica securitatii pentru utilajele respective.

Fundațiile prefabricate din beton armat se prind, la ridicare, de urechile de agațare. Dispozitivele de agațare si legare la carligul macaralei depind de forma si de greutatea elementelor care se monteaza.

Nu este admisa prinderea elementelor de beton armat cu dispozitivele de tip cleste.

Ridicarea fundatiilor prefabricate se va face pe verticala, incet, fara balansari, smucituri sau lovituri.

In timpul deplasarii orizontale a unui prefabricat, cu ajutorul macaralei, baza acestuia trebuie sa se afle la cca. 50 cm deasupra solului, a obiectelor sau denivelarilor de teren peste care trece la rotire.

In timpul ridicarii si al deplasarii orizontale a prefabricatelor, este interzis accesul oricarui muncitor in zona periclitata.

Coborarea fundatiilor prefabricate, in gropi, trebuie sa se faca cu atentie, pentru a nu prabusi peretii gropilor. In timpul coborarii, este interzisa prezenta muncitorilor in groapa .

In caz de defectare a macaralei, daca nu este posibila coborarea imediata a sarcinii, se opreste accesul in imediata apropiere a prefabricatului (eventual prin ingradire) si, dupa inlaturarea defectului, se continua faza tehnologica inceputa.

Dirijarea prefabricatului in planul orizontal se face inainte ca baza lui sa ia contact cu fundul gropii, cu ajutorul unei bile fixate orizontal pe partea. superioara a corpului prefabricatului. Muncitorii care dirijeaza prefabricatul vor sta lateral, nu sub bratul macaralei.

Accesul muncitorilor in groapa este permisa numai dupa ce talpa fundatiei se reazema pe fundul gropii. Este interzisa pastrarea uneltelor pe marginea gropii. pe talpile fundațiilor sau pe ramele de fundație.

Desprinderea prefabricatului din carligul macaralei se face numai dupa asezarea acestuia in pozitie definitiva si dupa controlul pozitiei.

Manual, fundatiile prefabricate pot fi montate numai cand utilajele grele nu pot. patrunde la borna, cand folosirea lor nu este justificata din punct de vedere tehnico-economic, sau cand echipa nu dispune de un utilaj corespunzator. In acest caz, coborarea in groapa a fundatiei prefabricate se face cu ajutorul macaralei-trepied sau a macaralelor diferentiale, montate pe un trepied de lemn sau metalic.

Fundații pe chesoane deschise

Evacuarea apei din interiorul chesonului se face cu ajutorul motopompelor cu un debit total destul de mare, pentru a asigura permanent mentinerea nivelului prescris al apei.

Saparea pamantului din interiorul chesonului se poate face manual sau cu mijloace mecanice.

Daca pamantul se scoate cu un recipient (hardau, galeata, cupa unui vagonet), pentru a se evita rastumarea lui, acesta trebuie prevazut cu un sistem de ghidare.

In timpul scoaterii pamantului cu graifarul, muncitorii trebuie evacuați la suprafața.

Pentru protejarea muncitorilor care lucreaza jos (care vor purta obligatoriu casti de protecție), pe partea interioara a perimetrului chesonului se va amenaja o copertina de protecție. Coborarea muncitorilor in cheson se face pe scari fixe.

Este interzisa coborarea sau urcarea muncitorilor folosind utilajele destinate evacuarii pamantului.

Cand in sapatura se gasesc pietre mari, care nu pot fi ridicate decit legate cu fringhii sau cabluri, muncitorii vor fi indepartati din chesoane, in timpul ridicar1i lor.

Materialul rezultat din sapaturi se va depozita la o distanta de minimum 1 m de marginea chesoanelor.

In chesoane mai adanci de 6 m se va monta obligatoriu un cablu de semnalizare. Acest cablu va fi prevazut cu un clopot jos si un clopot sus si va fi manevrat - dupa caz de sapatorul de jos (din cheson) sau de un lucrator de la suprafata. Semnalizarea se va face dupa cod stabilit de seful de echipa, cod ce va trebui sa fie cunoscut de toata echipa. In cazul in care se constata o stare anormala a sapatorului din cheson, se va proceda la scoaterea lui imediata si la acordarea primului ajutor medical, iar daca starea sa este grava, va fi transportat la spital.

In timpul lucrului in chesoane, muncitorul respectiv va purta centura de siguranta, legata in permanenta de cablul de salvare. De asemenea, se va urmari de sus lucrarea din cheson, pentru a se putea interveni imediat, in caz de pericol.

Inainte de introducerea unui muncitor in cheson, in caz ca se presupune prezența gazelor nocive se va proceda la ventilarea putului, astfel incit sa fie primenit intregul volum de aer al chesonului. De asemenea, se va proceda la evacuarea apei.

La chesoanele care au emanatii de gaze, se va lucra numai cu unelte de alama sau de bronz. In asemenea cazuri, se va mentine pe fundul chesonului un strat de apa de 5 cm. Șeful echipei de sapatori va lua masuri, inainte de introducerea lucratorilor in put, ca acestia sa nu aiba asupra lor chibrituri, brichete, etc

Se interzice aprinderea de focuri, faclii etc., precum si fumatul in chesoane.

Pompele folosite la epuismente vor fi astfel asezate, incat sa nu impiedice circulatia pe schela sau pe platformele de lucru.

In cazul in care sunt necesare mai multe pompe, se va lasa un spatiu suficient pentru executarea operatiilor de pornire sau de intretinere a fiecareia.

Daca pompele sunt asezate in interiorul chesonului, pe cadrele sprijinirilor, trebuie ca acestea sa fie consolidate si asigurate prin popi, care sa impiedice caderea lor in fundatie.

Cind procesul tehnologic cere ca pompele sa fie deplasate pe verticala, atunci acestea se vor monta pe un elevator (bob), care se ghideaza cu ajutorul a doua glilsiere, prinse in cadrele de sprijinire.

Carcasele motoarelor electrice ale electropompelor se vor lega la pamint. Se vor folosi numai cabluri electrice in manta de cauciuc si care vor fi asezate astfel incat sa nu poata fi calcate, lovite si sa nu vina in contact cu piesele in miscare ale mecanismelor sau utilajelor.





Politica de confidentialitate





Copyright © 2025 - Toate drepturile rezervate