Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit




Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Constructii


Index » inginerie » Constructii
» Fose septice


Fose septice


Fose septice

Sfaturi practice pentru achizitia unei fose septice

La o simpla cautare pe google, pentru "fose septice" apar aproximativ 379000 rezultate. In ultimul an (2008) numarul celor care comercializeaza acest produs a crescut considerabil. Gama de modele este extrem de variata, la fel si materialele din care sunt fabricate aceste produse. O persoana neavizata este bulversata de multitudinea de informatii de cele mai multe ori contradictorii si cu caracter comercial. Ne propunem in cele ce urmeaza sa clarificam niste aspecte care trebuie luate in considerare atunci cand cumparam o fosa septica. Principalele lucruri de care trebuie sa tineti cont atunci cand achizitionati o fosa septica sunt urmatoarele : volumul fosei, conditiile de instalare/ montaj, respectarea legislatiei in vigoare si bineinteles pretul acesteia.

1. Cum alegem volumul fosei septice :




Dimensionarea fosei septice se face foarte simplu. Cunoscand faptul ca o persoana consuma intre 150l -200 litri de apa pe zi si ca timpul de stationare a apei menajere in fosa (necesar sedimentarii materialului grosier si particulelor in suspensie) conform calculelor de sedimentare trebuie sa fie de 3 zile, rezulta un volum de 500l/persoana (se inmulteste consumul zilnic mediu cu durata de retentie). In concluzie volumul fosei septice se stabileste inmultind numarul de persoane deservite cu 500 litri.Alegerea unor volume mai mari nu va afecta functionalitatea fosei septice ci din contra va prelungi intervalul dintre 2 vidanjari. Trebuie avut insa in vedere faptul ca alegerea unui volum mai mare atrage costuri de achizitie mai mari.Alegerea unor volume mai mici va afecta grav functionalitatea fosei septice. Un volum mai mic nu face decat sa reduca timpul de stationare (decantare) a apelor uzate in fosa. Acest fapt are drept consecinta antrenarea materialului grosier si particulelor in suspensie in drenaj si colmatarea drenului. De asemenea volume mai mici inseamna capacitati de stocare material grosier mai mici si deci vidanjari mai dese. Un alt aspect important in alegerea unei fose septice este volumul trapei de namol sau a compartimentului de stocare grosier. Practic acest volum determina frecventa vidanjarilor. Cantitatea de material grosier provenit de la o persoana ( dupa mineralizare si descompunere sub actiunea microorganismelor anaerobe) ajunge la 80-90 litri pe an (Cifre precum 20-50 litri/persoana/an sunt false si nefondate stiintific). Astfel pentru o perioada de vidanjare de 1 an se inmulteste numarul de persoane deservite cu 100 litri. Exemplu : pentru o locuinta cu 4 persoane volumul fosei septice trebuie sa fie de minim 2000 litri(4 persoane X 500 litri) . Din volumul total de 2000 litri, volumul trapei de namol pentru o vidanjare la un an trebuie sa fie de minim 400 litri (4 persoane X 100 litri ).

Veti mai gasi in cautarile dumneavoastra comecianti care afirma cu nonsalanta ca fosele septice puse in vanzare de ei "nu se vidanjeaza niciodata". Conform unuia dintre principiile fundamentale care guverneaza natura "nimic nu se pierde, totul se transforma", FOSE FARA VIDANJARE NU EXISTA.


2. Materialul din care este fabricata fosa septica : Acest aspect este foarte important pentru ca de materialul din care este fabricata fosa depind conditiile de instalare/ montaj.

In general fosele septice sunt fabricate din : beton, polietilena, poliesteri armati cu fibra de sticla. Din start vom exclude betonul datorita costurilor mari de fabricatie date nu neaparat de pretul materialelor ci de manopera foarte costisitoare. Raman deci in discutie polietilena si poliesterii armati cu fibra de sticla. Nu va vom plictisi cu caracteristicile acestor materiale, amandoua fiind in principiu mase plastice deci rezistente la coroziune,variatii mari de temperaturi, cu greutate redusa si durata de viata foarte mare (practic nelimitata daca ne gandim ca un pet se descompune in aprox .400 ani). Afirmatii precum "fosele din poliester nu sunt rezistente la degradarea fibrelor" sunt complet neadevarate deoarece rasinile poliesterice sunt in fond mase plastice( deci foarte greu degradabile) iar elementul de armare(aflat in stratul de mijloc al materialului) adica fibra de sticla, este asa cum sugereaza si numele, sticla sub forma de fire/fibre (deci cu durata de viata nelimitata ).Inainte de a cumpara o fosa septica este foarte important sa cunoasteti conditiile de montaj (ingropare) ale acesteia. Majoritatea modelelor de fose septice existente pe piata sunt fabricate pentru o adancime de ingropare de 30 cm (strat de pamant deasupra fosei). O adancime de ingropare mai mare determina deteriorarea produsului datorita presiunii pamantului. Din experienta va comnicam faptul ca nici un proiectant, instalator sau constructor nu scoate teava de canalizare din imobil la o adancime de 30 cm. Adancimea tevii de canalizare variaza in general intre 50 cm si 1 m sub cota zero a solului.

Deci, in cazul in care datorita tevii de canalizare a imobilului sunteti nevoit sa ingropati fosa mai adanc de 30 cm, producatorul/comeciantul va obliga sa protejati recipientul cu o structura monolita din beton. Intrebarea care se pune este urmatoarea : "daca tot sunt nevoit sa fac o structura din beton, de ce sa mai cumpar o fosa septica ? De ce sa nu fac fosa din beton ?"

3. Legislatia in vigoare :

Pentru a nu avea surpriza neplacuta de a cumpara o fosa septica pe care sa nu o putem folosi din cauza ca nu respecta normele legislative, este foarte important sa ne asiguram ca produsul pe care dorim sa-l achizitionam este in conformitate cu prevederile legale. Numerosi comercianti invoca respectarea unor norme precum : NF XP DTU 64 - 1, NF P 15 - 910, NF EN - 1085, legii 10/1995 etc. (mult prea multe pentru ale enumera aici) sau afirma ca fosele septice comercializate au "aviz de mediu", "agrement de mediu" , "agrement tehnic" sau ca au fost testate de institute de cercetari sau catedre ale unor universitati. Toate aceste documente (daca ele exista) au pur caracter comercial si nu au nicio valoare din punct de vedere legislativ. Odata cu intrarea Romaniei in UE suntem obligati sa respectam standardele europene. Standardul european care stabileste prescriptii generale referitoare la fose septice prefabricate si la echipamente auxiliare utilizate pentru epurarea apelor uzate menajere este standardul SREN 12566. Acest standard reglementeaza si diametrele conductelor, incarcarile, etanseitatea la apa, marcarea si controlul calitatii si a fost adoptat prin metoda confirmarii avand statutul de standard roman. In concluzie atunci cand cumparati o fosa septica, vanzatorul trebuie sa va faca dovada conformitatii acesteia cu standardul european SREN 12566 (nu cu alte norme). Atestarea conformitatii se face prin doua documente : a) declaratie de conformitate data de producator in baza testelor efectuate de catre un laborator certificat.b) documentul care sa ateste efectuarea testelor specificate in standard. Acest document trebuie sa fie emis de catre un laborator de incercari certificat de uniunea europeana. Atentie! La momentul actual(2008) in Romania singurul laborator certificat este ICECON - Institutul de Cercetari pentru Echipamente si Tehnologii in Constructii.





Politica de confidentialitate





Copyright © 2025 - Toate drepturile rezervate