Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit




Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Electronica


Index » inginerie » Electronica
» Curentul electric


Curentul electric


Curentul electric

În materialele conductoare exista purtatori de sarcina (electroni liberi, goluri, ioni pozitivi sau negativi) care se pot deplasa relativ liber dintr-un punct al corpului la altul (purtatori mobili de sarcina electrica -p.m.s.). În metale p.m.s. sunt electronii de pe ultimul strat, in semiconductoare p.m.s.sunt electronii si golurile (echivalente d.p.d.v. electric unor sarcini pozitiv de valoare +e), iar in lichide si gaze p.m.s. sunt ionii pozitivi (molecule cu un deficit de electroni), respectiv negativi (molecule cu un exces de electroni).

Datorita agitatiei termice, miscarea p.m.s. este haotica, astfel ca sarcina totala transportata de acestia, in medie, printr-o o suprafata, este nula (Fig.1a).

Daca in conductor exista un camp electric, fortele F=qE imprima p.m.s. o miscare dupa directia campului, astfel ca peste miscarea haotica se suprapune o miscare ordonata, numita miscare de transport sau drift (Fig.1b- pentru claritate componenta termica a miscarii p.m.s. nu a mai fost reprezentata). Ca urmare, sarcina totala transportata prin suprafata este diferita de zero- spunem ca suprafata este strabatuta de un curent electric de conductie.



a)

b)

Fig.1





Politica de confidentialitate





Copyright © 2025 - Toate drepturile rezervate