Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit




Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Navigatie


Index » inginerie » Navigatie
» Descrierea porturilor


Descrierea porturilor


DESCRIEREA PORTURILOR

1 Portul Ras Tanura - Arabia Saudita



Localizare :

- Latiudine :    26°39'00 N

- Longitudine: 050°10'00 E

Terminalul Ras Tanura,rafinariile si parcurile petroliere sunt asezatepe o peninsula,in sudul careia se formeaza o limba de nisip,al carui capat se afla la 32 de mile marine NW de Bahrain.

Ras Tanura are cel mai mare terminal de petrol din lume. Acesta are un chei cu 11 dane unde adancimea apei este de 12-15 metri. Portul dispune de instalații care permit incarcarea tancurilor petroliere de pana la 500.000 tone. Ras Tanura are o capacitate de incarcare totala de 6 milioane de barili/zi.

Hartile folosite pentru Ras Tanura Terminal:

BA charts no. 3776,3777,3788,3812

US charts no.62414,62415,62416

Ras Tanura terminal include Insulele Marii si digurile de Nord si Sud; Digul de Sud face legatura cu partea de est a peninsulei printr-o sosea de coasta.Digul are 4 dane care nu sunt folosite.

Digul de Nord este localizat la aproximativ 0,75 mile marine nord de digul de sud.Soseaua de coasta se extinde de la peninsula cuprinzand 6 dane,respectiv danele de la numarul 6 la numarul 11.Titeiul,produsele finite si LPG-urile sunt manipulate la digul de Nord.

Insulele Marii - este un complex de 4 insule conectate intre ele prin pasarele,localizate la o mile marina NE de digul de nord.Fiecare din cele 4 insule are o statie de incarcare si 2 dane,fiecare avand intre 2 si 6 piloti de legare a paramelor.

Documentele ;

toate contractele dintre nava , Guvernul Arabiei Saudite si oficialitati trebuie facute prin agent care va da informatii despre cerintele speciale si documentatia necesara.

La sosirea navei in port:

6 liste de echipaj

Certificatul de deratizare

Jurnalul de bord

Listele cu vaccinuri

Declaratiile de sanatate

Certificatul de vaccinuri Small pox

Agentul trebuie sa prezinte o copie a listei de echipaj cu 48 de ore inainte de sosirea navei in port.In plus,daca nu este scutita in scris de Saudi Arranco inainte de sosirea in port,orice nava care intra in porturile sau terminalele Saudi Arranco trebuie sa aiba la bord disponibile pentri inspectie urmatoarele documente :

un certificat original de asigurare sau alta garantie financiara in acord cu legea civila pentru distrugerile cauzate de poluarile petroliere,emis de statul de pavilion in acord cu prevederile art.7.

un certificat original prin care se atesta ca este mambru in clubul P & I.

Sau o alta documentatie originala ,acceptata de Saudi Arranco,prin care se dovedeste ca este membru P & I.

La plecarea navei din port :

Urmatoarele 3 documente trebuie sa fie la bord inainte de plecarea navei chiar daca acesteia i s-a dat aprobarea de plecare de catre Saudi Arranco.

- Bill of Landing - completat de Saudi Arranco cu exceptia cantitatii de marfa.Agentul va trimite comandantului o copie a acestui document iar acesta va trebuie sa introduca cantitatile de marfa dupa cum va fi instructionat prin radio telefon dupa plecare,comandantul autorizand-ul pe agent sa semneze originalul in locul lui.

- Permit of Departure - acest document este completat de agent cu informatiile furnizate prin mesajul radio de carantina si trimise navei inainte de plecare.

- Early Departure (EDP) - este obligatoriu pentru navele care opereaza sub EDP.

- Port Clearance    - este completat in araba cu informatii colectate de agent si trimise navei inainte de plecare.

Pilotajul ;

Folosirea pilotilor portuari este obligatorie pentru toate navele care sosesc in portul Ras Tanura pentru orice fel de operatiune.Pilotii portuari leaga,dezleaga si supravegheaza la miscarea navelor in apropierea danelor.

Pilotii de la Saudi Arranco sunt disponibili permanent si in prezent serviciile lor sunt furnizate fara costuri pentru operatiunile normale desi Saudi Arranco isi rezerva dreptul de a taxa pentru serviciile lor.Oricum o taxa va fi impusa pentru serviciile suplimentare sau neobisnuite.

Pilotii solicita suficient balast pentru manevravrea navei cu elica acoperita si un trim limitat la 1,5%.

2 Portul Constanta-Romania

Localizare:

- Latitudine:    44°10'00 N

- Longitudine: 028°39'00E

Situat pe coasta de vest a Marii Negre, la 179 Mm de Bosfor si 85 Mm de gura de varsare a fluviului Dunarea in mare prin bratul Sulina. Portul Constanta se afla la 250 km de spre est de capitala Romaniei, Bucuresti. Este un punct nodal important in Sud-Est-ul Europei aflandu-se situat la capatul coridorului IV paneuropean, asigura legaturi cu tari din Orientul Mijlociu, tarile transcaucaziene sau alte tari asiatice.

Date generale

Portul Constanta este cel mai mare port al Marii Negre implicit al Romaniei si al cincilea ca marime din Europa, este punctul terminus al caii de navigatie transeuropene Marea Nordului-Rin-Main-Dunare-Marea Neagra, facand legatura totadata cu Rotterdam, cel mai mare port al Europei. Suprafata totala a portului este de 3626 ha, din care 2532 ha este suprafata de apa.

Portul este impartit in doua zone:

- Constanta Nord - cu o suprafata de 789 ha din care 484 ha reprezinta uscat si 305 ha acvatoriu, are 15 km de cheuri, 78 de dane, avand terminale specializate pentru operare produse petroliere, minereuri, carbuni, cereale, containere, laminate, marfuri generale.

- Constanta Sud - cu o suprafata de 2837 ha din care 610 ha reprezinta uscat si 2227 ha acvatoriu, are terminale specializate de marfuri generale, Ro-Ro, ferry-boat, containere, etc.

Pe danele bazinului fluvio-maritim sunt amenajate sectoare de transbordare a minereului, cocsului sau a carbunelui direct in barjele ce au acces pe Canalul Dunare -Marea Neagra.

Adancimea in bazinele Portului Constanta Nord este cuprinsa intre 7-13,5 m si intre 7-18m in Portul Constanta Sud.

Cele doua diguri de adapost insumeaza peste 12km, respective 6,97-Digul de Nord si 5,56 km Digul de Sud.

Traficul in 1997 era de 4400.000 tone operate, in portul Constanta Nord pot opera nave cu o capacitate de 65.000 tdw pentru marfurile solide si 80.000 tdw pentru marfurile lichide, iar in Portul Constanta Sud pot opera nave de pana la 150.000 tdw.

Conditii de navigatie:

Litoralul romanesc este orientat in mare parte de la N la S avand lungimea de 244 km si o inaltime de 25-30 m in zona Portului Constanta, platforma continentala permite o navigatie in deplina siguranta neimplicand ocolirea unor obstacole de navigatie, fara schimbari de drum dificile sau treceri periculoase.

Limita marii teritoriale a Romaniei este stabilita la 12Mm de coasta, dincolo de aceasta se extinde zona contigua pana la 24 Mm in largul marii, zona in care Romania isi poate exercita controlul in vederea respectarii legilor si reglementarilor sale in domeniul vamal, sanitar si al trecerii frontierei.

Curentii marini: nu influenteaza activitatea portuara sau manevrele in rada portului avand viteze variabile mici (0,5-1,5Nd), acestia actioneaza pe directia N-S in rada portului pe directia general a curentului de pe coasta de vest a Marii Negre viteza variand in functie de intensitatea vantului din sectorul Nord. In port se inregistreaza curenti slabi ce antreneaza apele spre Sud in directia iesiri din port in cazul vanturilor de N si NW caz in care nivelul apei poate scadea, sau antrenarea apelor spre Nord sub actiunea vanturilor dinspre S si SE cand nivelul apei poate creste in port.

Variatia nivelului apei pe coasta de W a Marii Negre: Se poate spune ca in aceasta zona nu avem maree, aceasta fiind nesmnificativa (30 cm), in port nivelul apei poate scadea uneori pana la 50 cm sub actiunea vanturilor de durata din sectorul N-NW si poate creste cu pana la 70 cm deasupra nivelului mediu in cazul vanturilor de S-SE. Aceste situatii sunt extrem de rare si nu poate avea nici o infuenta in desfasurarea activitatilor sau a operatiunilor la nave.

Regimul vanturilor:

Vanturile predominante sunt cele de N si cele de NE care se fac simtite mai ales toamna si iarna cand violenta acestora poate atinge forta 9-10 pe scara Beaufort, caz in care navele aflate in rada portului sunt puse in dificultate, din cauza valurilor puternice stationarea la ancora fiind pusa sub semnul intrebarii, situatia impunand masuri de precautie deosebite. Primavara si vara vanturile predominante sunt cele de S si SE care nu depasesc de regula forta 6-7 acestea nu provoaca valuri periculoase in rada.

Rada Portului Constanta este delimitata de coordonatele:

44°10'.5N - 028°44'.0E; 44°06'.5N - 028°44'0E; 44°10'.5N - 028°49'.5E; 44°06'.5N - 028°49'.5E.

Meridianul de 028°46'.7E si 028°48'.2E imparte rada in trei zone de ancoraj numerotate de la W la E astfel:

Zona I - ancoraj pentru nave de pana la 40.000 TRB (exceptand petrolierele)

Zona II - ancoraj pentru navele mai mari de 40.000 TRB (exceptand petrolierele).

Zona III - ancoraj pentru petroliere, nave cisterna (LPG, LNG, etc), marfuri periculoase indiferent de tonaj.

Rada permite un ancoraj sigur, cu adancimi cuprinse intre 25 - 30 m pentru un numar de 40 - 50 nave mari, cu posibilitatea de a face o giratie completa in cazul schimbarii directiei vantului sau a curentului. Pe vreme nefavorabila navele mici pot intra in acvatoriu portului numai dupa aprobarea prealabila a Capitaniei Portului Constanta.

Controlul supravegherea si dirijarea navelor de la rada este facuta de Port Control Constanta in canalul 67 VHF. Ordinul Port Controlului fiind obligatoriu.

Accesul in port - Navigatia spre si dinspre port se face conform drumurilor recomandate de" Avizele catre navigatori", trecand obligatoriu prin schema de separare a traficului.

Schema de separare a traficului pentru intrarea / iesirea navelor are trei zone:

Pasa de intrare in port, avand directia general NW ,Da=316° pe coordonatele :

44°00'.7 N - 028°50'.7 E

44°05'.3 N - 028°44'.5 E

Zona de separatie, cu urmatoarele margini :

44°04'.4 N - 028°43'.2 E

44°04'.8 N - 028°43'.8 E

44°00'.8 N - 028°49'.9 E

43°50'.8 N - 028°49'.4 E

Pasa de iesire din port, avand directia general SE, Da=142°pe coordonatele :

44°03'.9 N - 028°42'.4 E

43°59'.3 N - 028°48'.6 E

Lungimea unei pase = 6,4Mm /Latimea unei pase -0, 8 Mm /Zona de separare a traficului= 0,5Mm (latimea)

Respectarea regulilor, semnelor si semnalelor din COLREG este obligatorie: Navele care intra in port vor acorda prioritate navelor care ies, cu exceptia cazurilor de forta majora.

Navele comerciale vor acorda prioritate navelor de pasageri. Intrarea / Iesirea concomitenta a doua nave este interzisa.

Pilotajul:

Este obligatoriu pentru toate navele, cu exceptia navelor militare, nave aflate in serviciul de intretinere a sistemului de navigatie, nave aflate in servicii publice, nave de interventii. Pilotajul este deasemenea obligatoriu si pentru efectuarea manevrelor de schimbare a danei precum si pentru venirea sau plecarea din dana sau alte manevre, fiind valabil 24h.

Nava v-a anunta ETA agentului cu12h inainte de a ajunge, la 12Mm de Digul de Nord nava v-a contacta Constata VTS in canalulVHF-Canalul 67 in vederea informtiilor privind intrarea, contactul cu Pilotajul se v-a lua in Canalul 14.

In conditii meteo normale (forta 4 maxim) pilotul se v-a ambarca intr-o zona cu central in punctual de coordonate: Lat 44°05'.1N - Long 028°43'.1E de raza 0,5Mm, iar in cazul conditiilor meteo nefavorabile ( peste forta 4 ) pilotulse v-a ambarca in apropierea pozitiei:

Latitudine - 44°06'.2N / Longitudine - 028°42'.3 E

ISPS

In ceea ce priveste nivelul de securitate ISPS nava v-a fi anuntata inainte cu 24h de Autoritatea Portuara in cazul nivelului ( 1 ) si cu 48h inainte in cazul nivelului ( 2 si 3 ).

Infrastructuri portuare

Cai navigabile interioare: In Portul Constanta debuseaza Canalul Dunare - Marea Neagra acesta fiind o parte a importantei cai navigabile Dunare - Main - Rhin. Conform standardelor EEC - UKO, Canalul Dunare - Marea Neagra se incadreaza in clasa " f "de canale interioare ( Lungimea=64,4 km, adancimea =7m , latimea = 90m, doua ecluze, trei porturi fluviale convoi maxim 6 barje x 3000 t ).

Cai rutiere : Portul este conectat la sistemul national de transport rutier, acesta avand acces direct la reteaua de drumuri nationale, implicit la soseaua DN 60 care leaga orasul Constanta de Bucuresti si de aici mai departe la reteaua europeana de transport. In interiorul portului se afla o retea de sosele si drumuri insumand aproximativ 100 km care faciliteaza transportul direct al marfurilor la toate danele de operare.

Cai ferate: Portul Constanta este conectat deasemeni la reteaua nationala de cai ferate si in continuare avand legatura la reteaua europeana de transport feroviar.

Orasul Constanta este un important nod feroviar care se leaga de capitala tarii printr-o linie dubla electrificata care face parte din magistrala Est - Vest (Constanta - Oradea ) legandu-se la randul sau cu magistrala ce uneste Nordul de Sudul si Vestul de Estul, Europei.

Reteaua de cale ferata din ineriorul portului are o lungime de 144 km si este format din triaje si linii ce se intind dealungul cheurilor permitand transportul direct din nave in vagoane si invers precum si in spatele cheurilor facilitand transportarea marfurilor din vagoane in depozite sau pe platforme.

Transportul prin conducte: Se foloseste in general pentru transportul produselor petroliere, terminalele petroliere din port fiind sub administratia " Oil Terminal" acestea fiind conectate la rafinariile de la Borzesti, Ploiesti, Pitesti si Midia prin conducte mari pentru petrol brut ( diametrele fiind cuprinse intre 14" si 28") si conducte mai mici prin care se transporta produse petrochimice si petroliere rafinate.

Elementele de infrastructura care asigura functia de distributie: Pentru a-si executa functia de distributie, (marfuri-pasageri) Portul Constanta are toate elementele de infrastructura corespunzatoare ca orice port modern. Terminalele specializate pe categorii de marfa ofera toate conditiile necesare: echipamente portuare, dispositive specifice, forta de munca specializata, spatii de depozitare inchise si deschise si alte facilitati care conduc la realizarea unui nivel inalt al capacitati de operare, al productivitatii si prestatiei portuare.

Terminalele de marfuri din Portul Constanta pot fi impartite astfel:

Terminale pentru operarea marfurilor solide in vrac:    Terminalul de minereu, carbune si cocs, Terminalul de produse chimice - Terminalul de ciment - Terminalul de cereale.

Terminale pentru operarea marfurilor lichide in vrac:    - Terminalul petrolier - Terminalul de lichide vrac ( ulei comestibil si melasa )

Terminalul de marfuri generale

Terminalul pentru containere

Terminalul pentru masini

Terminalul pentru Ro-Ro

Terminalul Ferry Boat

Elementele de infrastructura care asigura functia de depozitare

In Portul Constanta, marfurile pot fi depozitate in scop tranzitoriu prin crearea unor stocuri de echilibrare a cantitatilor mari de marfuri descarcate de pe nave cu posibilitatea de preluare si stocare a acestor marfuri pana la incarcarea ulterioara pe alte mijloace de transport in scopul expedieri lor spre alte destintii. Dupa natura marfurilor depozitarea se face: pe platforme - in magazii special amenajate - in silozuri - in alte constructii special amenajate.

Portul Constanta are o suprafata de depozitare de aproximativ 220ha (190ha descoperite si 30ha acoperite) pentru marfuri generale, vrac uscate, containere, produse metalurgice, materiale de constructii, masini etc. De asemenea are tancuri pentru petrol si produse petroliere, tancuri pentru ulei comestibil si melasa, silozuri pentru ciment (40.000 t), silozuri pentru fosfati si apatite (30.000 t), siloz pentru uree (25.000 t), depozite frigorifice (10.000 t), silozuri pentru cereale.

Constructii si reparatii navale in Portul Constanta

In Santieul Naval Constanta se construiesc si se repara nave de pana la 200.000 tdw. Santierul are in dotare: - docuri plutitoare (unul de 8000 tf si altul de 15.000 tf) - docuri uscate ( unul pentru nave de pana la 150.000 tdw si un altul pentru nave de pana la 200.000 tdw ). In incinta portului in afara de S.N.C. se gasesc si alte firme de repartii care asigura o gama larga de servicii si reparatii.





Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate