Aeronautica | Comunicatii | Constructii | Electronica | Navigatie | Pompieri | |
Tehnica mecanica |
PROTECTIILE CALDARINEI
Schema electrica de protectie si semnalizare a caldarinei prezentata in fig. 12d semnalizeaza optic si sonor la depasirea parametrilor nominali. In situatia in care presiunea aburului sau nivelul apei depasesc limitele maxime si este in pericol funtionarea caldarinei, schema de protectie intrerupe automat functionarea caldarinei ti semnalizeaza cauza intreruperii.
In continuare se prezinta situatiile in care actioneaza instalatia de protectie si semnalizare.
1. Nivel ridicat apa caldarina
semnalizare optica si sonora.
Cand nivelul apei de alimentare a caldarinei este la limita superioara de lucru se deschide contactul traductorului e61 si se intrerupe alimentarea releului d61. Se deschide contactul d61 (5 - 6) se intrerupe alimentarea releului d62, se inchide contactul d62(31 – 32) si se aprinde lampa de semnalizare h63 nivel ridicat apa, totodata, se deschide contactul d62(23 – 24), se intrerupe alimentarea releului d80 si intra in functiune avertizarea sonora.
2. Nivel scazut apa caldarina
semnalizare optica si acustica.
La scaderea nivelului apei de alimentare a caldarinei sub valoarea inferioara de lucru se deschide contactul traductorului e64 si intrerupe alimentarea releului d64. Se deschide contactul d64(5 – 6), se intrerupe alimentarea releului d65, se inchide contactul d65(31 – 32) si este alimentata lampa de semnalizare h66 nivel scazut. In acelasi timp se deschide contactul d65(23 – 24) si se pune in functiune avertizarea acustica.
3. Nivelul de avarie apa caldarina
– semnalizare si blocare.
La scaderea nivelului apei sub limita minima de avarie se deschide traductorul e67a iar la cresterea nivelului peste limita maxima de avarie se deschide contactul traductorului e67b. In aceste situatii se intrerupe alimentarea releului d67 se deschide contactul d67(5 – 6) si se intrerupe alimentarea releului d68. Prin intreruperea releului d68 se realizeaza
intreruperea functionarii caldarinei prin deschiderea contactului d68(23 – 24) din circuitul releului d2 si scoaterea acestuia de sub tensiune. Se deschide contactul d2(33 – 34) si se intrerupe alimentarea programatorului LAE 1 sau a schemei de comanda in cazul in care se foloseste regimul manual de lucru.
aprinderea lampii de semnalizare h69 – nivel avarie prin inchiderea contactului d68(31 – 32).
prin inchiderea contactelor d2(51 – 52), d2(61 – 62) este alimentata lampa h4 blocare si functioneaza avertizarea sonora h5.
se deschide contactul d2(43 – 44), se intrerupe alimentarea releului d81 si intra in functiune avertizarea sonora la distanta.
4. Depasirea presiunii maxime a aburului
semnalizare si blocare.
La depasirea presiunii maxime a aburului se deschide contactul traductorului e72 si se intrerupe alimentarea releului d72, care realizeaza:
intreruperea functionarii caldarinei prin deschiderea contactului d72(23 – 34) si deconectarea alimentarii releului d2. Ca si in cazul anterior se intrerupe alimentarea programatorului sau a schemei de comanda si se pune in functiune semnalizarea optica si acustica.
aprinderea lampii de semnalizare h73 presiune maxima abur prin inchiderea contactului d72(31 – 32).
se deschide contactul d2(43 – 44) din circuitul releului d81 si intra in functiune avertizarea sonora la distanta.
5. Presiune scazuta combustibil
6. Lipsa flacara
semnalizare si oprire.
Aceasta protectie actioneaza numai in regim automat de functionare si este asigurata de releul programator LAE 1.
Daca in timpul functionarii se stinge flacara, pulverizarea in contiunuare a combusibilului in focar conduce la acumularea de gaze care pot provoca explozia caldarinei. In aceasta situatie, la disparitia flacarii, traductorul fotoelectric nu mai transmite semnal la blocul de amplificare si se intrerupe alimentarea releului AR care declanseaza si intrerupe functionarea caldarinei. Prin contactele releului BR se aplica tensiune la borna 12 a programatorului.
Pe panoul programatorului se aprinde lampa de semnalizare h11 – lipsa flacara.
Pentru deblocarea si reluarea de la inceput a ciclului de punere in functiune se apasa butonul EK-1 de pe panoul programatorului sau butonul b12 de pe panoul tabloului de automatizare.
CONDITII SPECIALE
constructia arzatorului va trebui sa respecte prevederile RNR A-X70-capitolul 5.
ansamblul arzator va cuprinde in constructie monobloc: electroventilatorul, pompa de combustibil, electrovalve, duze de injectie, releul de comutare, servomotorul pozitionarii clapetei de aer, termostat, detectorul de flacara si altele.
aparatajul folosit la constructia arzatorului (transformatoare de aprindere, electromotor, electromagnetul clapetei de aer, electrovalvule etc.) va fi in executie navala, omologata de RNR.
arzatorul comandat de automatul de ardere va efectua secvential urmatoarele operatiuni:
preventilarea focarului;
scanteierea electrozilor dupa preventilare;
deschiderea supapei duzei nr. 1 dupa aparitia scanteiei;
supravegherea automata a aprinderii si reducerea la zero a schemei in cazul rateului de aprindere;
deschiderea suplimentara a clapetului de aer si deschiderea supapei duzei nr. 2 in caz ca supraveghetorul automat a confirmat prezenta flacarii;
supravegherea automata a flacarii cu blocarea sistemului in caz de stingere;
mentinerea automata a presiunii vaporilor in caldarina in
limitele stabilite prin deschiderea si inchiderea automata a supapei duzei nr. 2 iar in cazuri extreme prin oprirea si pornirea automata si a duzei nr. 1;
mentinerea automata a temperaturii combustibilului in limitele stabilite, prin pornirea si oprirea automata a preancalzitorului de combustibil;
oprirea si blocarea automata a arzatorului la scaderea nivelului apei sub nivelul de alarma;
blocarea supapei duzei nr. 2 in cazul cand nu functioneaza duza nr. 1;
oprirea si blocarea automata a arzatorului la oprirea electromotorului arzatorului;
oprirea si blocarea automata a arzatorului la cresterea presiunii aburului peste valoarea maxima de protectie;
oprirea automata a functionarii arzatorului la scaderea temperaturii combustibi1ului greu din preancalzitorul arzatorului sub limita inferioara dinainte stabilita;
arzatorul va fi instalat in spatii sau punti inchise (ex. compartimentul masini), fiind respecta conditia ca axele motoarelor electrice sa fie paralele cu axul longitudinal al navei;
nu este permisa functionarea arzatorului in incaperi deosebit de umede, compartimente ce prezinta pericol de explozie, in medii instabile, sau continand pulbere buna conductoare de electricitate sau abraziva, in medii puternic corozive CU vapori de acizi sau baze;
arzatorul este prevazut sa functioneze si sa asigure caracteristicile nominale de functionare in urmatoarele conditii de lucru:
- temperatura mediului ambiant: -10 +45 C;
umiditatea relativa a aerului:
95 3 la 25 2 C;
80 3 la 40 2 C;
75 3 la 45 2 C;
- nivelul de vibratii admis : arzätorul trebuie sa functioneze fara defectiuni la vibratii cu frecventa de 5 30Hz dupä cum urmeaza:
cu amplitudinea de 1 mm la frecventa de 5 8Hz si cu o acceleratie 0,5g la frecvente de 8 30 Hz;
arzatorul trebuie sa functioneze fara intreruperi in cazul unor scuturaturi cu o acceleratie de pana la 3g cu o frecventa de 40 pana la 80 lovituri pe minut;
- arzatorul trebuie sa functioneze in siguranta la urmatoarele inclinatii ale navei:
banda permanenta in orice bord pana 15
ruliu pana la 22,5
asieta pana la 5
tangaj pana la 10
Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate