Administratie | Contabilitate | Contracte | Criminalistica | Drept | Legislatie |
Bd. Coltei
Bulevardul Coltei, taiat in 1888, duce pana la Piata Victoriei (actualul bd. Lascar Catargiu). Pe acest bulevard se gaseste vasta cladire a Spitalului Coltea, intemeiat catre 1695 de spatarul Mihai Cantacuzino, care (ne spune o cronica contemporana) "in cuprinsul unei singure si aceleasi imprejmuiri, in acest de Dumnezeu pazit domnesc oras Bucuresti, pe locul numit al lui Coltea, cheltuind multa bogatie, a ridicat felurite si minunate cladiri, tari si incapatoare, adica lacasuri sfante, spitaluri, case pentru hrana saracilor si spitarii si scoale pentru felurite invataturi si de invatatura cantarii".
Biserica Coltea este unul din exemplele cele mai frumoase de arhitectura munteneasca de la sfarsitul secolului al XVII-lea. A fost zidita de acelasi spatar Mihai Cantacuzino, bun cunoscator in ale arhitecturii, in locul unei bisericute de lemn, ctitorie a boierului Coltea Doicescu.
Pe gardul din fata bisericii, catre strada, o piatra aminteste locul pe care se gasea vestitul Turn al Coltei, daramat in 1888. Acest turn care era pe atunci edificiul cel mai inalt din Bucuresti, forma motivul principal al intrarii in curtea bisericii, din 1715 inconjurata cu ziduri. A fost ridicat cu cheltuiala si sub ingrijirea aceluiasi spatar Mihai Cantacuzino. La lucrarile lui se pare ca au luat parte si cativa soldati suedezi, ratacitori prin Bucuresti in urma bataliei de la Pultava, sfarsita cu infrangerea si exilarea lui Carol al XII-lea la Bender.
Copyright © 2025 - Toate drepturile rezervate