Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
La zi cu legile si legislatia.masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor proprii




Administratie Contabilitate Contracte Criminalistica Drept Legislatie

Administratie


Index » legal » Administratie
» Caracteristicile descentralizarii


Caracteristicile descentralizarii


Caracteristicile descentralizarii

Referitor la caracterele descentra-lizarii, trebuie retinute cateva aspecte. In primul rand, descentralizarea permite 'gestionarea de catre cei interesati' , aceasta insemnand accesul administratilor la luarea deciziilor care produc efecte asupra lor si a cadrului lor de viata in mod direct si imediat. Din acest punct de vedere, descentralizarea poate fi considerata un 'cadru comod de educatie politica' , pentru ca, fiind initiati in gestionarea problemelor comunitatii lor, cetatenii vor intelege mai bine problemele politice nationale si vor putea participa mai avizati la solutionarea acestora.

In al doilea rand, des­cen­tralizarea este corolarul indispensabil democratiei pentru ca ea permite crearea colectivitatilor locale (teritorial, vorbind), care sunt veriga intermediara intre cetatean si stat, veriga care limiteaza eventualele tendinte totalitariste posibil a fi manifestate la nivel central, limitare care se realizeaza, evident, intr-o societate democratica.

In al treilea rand, descen­tra­lizarea este un mod mai eficient de organizare a activitatii in stat. Aceasta caracteristica rezulta din aceea ca, de multe ori, administratia publica de la nivel central nu poate aprecia corect necesitatile specifice diferitelor categorii de cetateni si prin trans­ferul unor prerogative catre administratia publica de la nivelul comunitatilor locale se asigura o eficienta mai buna a acti­vitatii in acest domeniu, intrucat de la nivel local se pot iden­tifica exact si necesitatile si modalitatile de satisfacere a acestora. Ideea descentralizarii nu trebuie absolutizata pentru ca acest fapt poate duce la punerea in pericol chiar a unitatii macrocolectivitatii organizate in stat si la ingreunarea luarii deciziilor la nivel central. Trebuie facuta o corelare atenta intre centralism si descentralizare astfel incat sa se asigure realizarea in egala masura a binelui public si a binelui individual. Descentralizarea administrativa produce efect maxim daca este corelata cu autonomia locala si daca se dezvolta ambele forme: descentralizarea teritoriala si descentralizarea prin servicii.





Charles Debbasch, op. cit., p. 67.

Idem, p. 68.





Politica de confidentialitate





Copyright © 2025 - Toate drepturile rezervate