Administratie | Contabilitate | Contracte | Criminalistica | Drept | Legislatie |
Procedura falsului
Daca una din parti declara ca scrisul sau semnatura este falsa si cealalta parte nu este de fata, instanta va dispune infatisarea partilor in persoana, la alt termen, cand partea care a invocat inscrisul va arata mijloacele sale de aparare si va depune inscrisul spre verificare (art. 180 alin. l C. proc. civ. ). Din textul de lege mentionat reiese ca inscrierea in fals se poate face atat impotriva inscrisurilor sub semnatura privata, cat si impotriva inscrisurilor autentice. Daca, cu privire la inscrisurile sub semnatura privata, partea poate recurge atat la verificarea de scripte, cat si la inscrierea in fals, referitor la inscrisurile autentice, partea nu poate recurge decat la inscrierea in fals196, deoarece in acest caz constatarile personale ale agentului instrumentar fac dovada pana la inscrierea in fals197.
In cazul in care inscrisul sub semnatura privata a fost supus verificarii de scripte iar expertiza a concluzionat ca este real, aspectele verificate nu mai pot forma obiectul inscrierii in fals198. Totusi, inscrisul sub semnatura privata poate fi supus procedurii inscrierii in fals dupa verificarea de scripte daca:
a) verificarea nu s-a referit decat la semnatura;
b) verificarea a fost partiala;
c) dupa verificare, inscrisul a fost alterat sau falsificat materialul;
d) se invoca falsul intelectual199.
Procedura falsului se aplica indiferent de natura acestuia (intelectual200 sau material201) si este declansata prin defaimarea inscrisului de parti, personal sau prin mandatari cu procura speciala.
Presedintele va constata prin proces-verbal starea materiala a inscrisului defaimat, daca exista pe el stersaturi, adaugiri sau indreptari, apoi il va semna spre neschimbare si-1 va incredinta grefei, dupa ce va fi semnat de grefier si de parti. Daca partile nu vor sau nu pot sa semneze, se va face aratare in procesul-verbal (art. 181 C. proc. civ.).
La termenul fixat, presedintele completului intreaba partea care a infatisat inscrisul daca intelege sa se foloseasca de el (art. 182 alin. l).
in conditiile art. 182 alin. 2 si 3 C. proc. civ. sunt posibile urmatoarele situatii:
daca partea lipseste, nu vrea sa raspunda sau declara ca nu se mai foloseste de inscris, acesta va fi inlaturat;
daca partea care a defaimat inscrisul ca fals lipseste sau nu vrea sa raspunda, sau nu mai staruie in declaratie, inscrisul va fi considerat ca recunoscut.
Daca una dintre parti staruie in folosirea inscrisului ca mijloc de proba, iar partea care a defaimat inscrisul ca fals insista in acest lucru, instanta va incheia un proces-verbal si il va inainta procurorului pentru cercetari, in cazul in care inscrisul este declarat fals, va fi inlaturat din proces. Cand partea care defaima inscrisul ca fals arata si pe autorul falsului sau complicele acestuia, instanta poate suspenda judecata pricinii, situatie in care va inainta inscrisul procurorului impreuna cu procesul-verbal ce se va incheia (art. 183 C. proc. civ.). in situatia in care nu s-a procedat la suspendarea judecatii, iar dupa ramanerea definitiva a hotararii s-a constat ca inscrisul este fals, partea are posibilitatea sa solicite revizuirea hotararii in temeiul art. 322 pct. 4 C. proc. civ.
in cazul in care instanta penala nu poate solutiona cererea privind falsul inscrisului, intrucat autorul falsului nu a fost identificat sau actiunea penala s-a stins inainte de sesizarea instantei prin decesul autorului sau complicelui, prin prescriptie sau amnistie, falsul va fi cercetat de catre instanta civila, fiind admisibile orice mijloace de proba202.
Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate