Alimentatie | Asistenta sociala | Frumusete | Medicina | Medicina veterinara | Retete |
INFORMAREA COLABORATORILOR
Protectia consumatorilor cuprinde doua mari componente:
protectia consumatorilor pe care o asigura statul, prin legi, institutii de supraveghere si control pe piata si alte parghii si mecanisme de protectie a consumatorilor (protectie statala);
autoprotectia consumatorilor - care se realizeaza atat la nivel de individ (printr-o informare si educatie adecvata), cat si la nivel de asociatii ale consumatorilor.
Protectia consumatorilor reprezinta forta generata de un sistem complex de legi, institutii, mecanisme, parghii, capabila de a oferi indivizilor sau grupurilor de indivizi - consumatori de bunuri si servicii - siguranta personala si protectia drepturilor si intereselor lor legitime, in relatiile acestora cu agentii economici, intr-o economie de piata libera.
In Ordonanta Guvernului nr. 21/1992 privind protectia consumatorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, consumatorul este definit ca fiind persoana fizica sau grupul de persoane fizice (constituite in asociatii), care cumpara, dobandeste, utilizeaza sau consuma produse sau servicii, in afara activitatii sale profesionale.
Persoanele fizice sunt persoanele care participa la diferite raporturi juridice si civile, penale, administrative, de drept a muncii, care trebuie sa aiba un nume, un domiciliu.
Persoana juridica reprezinta o grupare de persoane fizice (o firma), trebuie sa aiba un nume, un sediu, patrimoniu, un scop declarat si o forma de organizare.
Daca produsele sau serviciile cumparate, dobandite, consumate, utilizate in scopul satisfacerii nevoilor proprii, personale ale individului atunci avem de-a face cu un "consumator" - protejat conform legislatiei protectiei consumatorilor.
Daca produsele sau serviciile sunt cumparate, consumate, utilizate pentru a fi folosite in activitatea comerciala, pentru nevoile firmei unui patron, atunci acel individ nu poate avea, in aceasta ipostaza calitatea de consumator in sensul legislatiei protectiei consumatorilor, fiind nevoit sa-si apere singur drepturile, desigur prin mijloacele legale ce-i stau la dispozitie.
Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate