Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit




Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Medicina veterinara


Index » sanatate » Medicina veterinara
» Endocrinologia reproductiei


Endocrinologia reproductiei




ENDOCRINOLOGIA REPRODUCTIEI

(REPRODUCERE ASISTATA LA ANIMALE)



Hormonologia reproductiei femelelor.



Pentru reaglarea functiilor sexuale sunt responsabile trei trepte functionale care se stimuleaza sau se inhiba reciproc: hipotalamus, hipofiza si gonadele.

Interactiunile dinte hormonii secretati la aceste niveluri sunt foarte precise, insuficienta sau excesul secretiei la aceste niveluri sunt foarte precise, insuficienta sau excesul secretiei unora dintre acesti hormone deregland intregul mecanism. Cunoasterea mecanismului de reglare a ciclului sexual, rolul hormonilor implicati in acest mecanism conduce la o dirijare eficienta a proceselor reproductive necesare trensferului de embrioni.




Gn-RH(gonadolioberina).


Hipotalamusul este centrul luarii deciziilor. La acest nivel sunt secretati si liberati cativa hormoni (RH) care sunt transportati prin sistemul vascular spre anterohipofiza. Cel mai important hormone este cel gonadotrop.

Gn-RH este secretat in mod pulsatil pe toata durata ciclului, cu o semnificativa crestere incepand cu a 17-a zi la rumegatoare. Gn-RH are rolul de a stimula activitatea de sinteza si eliberare a hormonilor de luteinizare (LH) si hormonului de stimulare foliculara (FSH) de catre hipofiza, initiind astfel debutul fazei estrogenice.

Rolul acestui hormone este esential in reglarea ciclului sexual si in ceia ce priveste calitatea ovulului eliberat. Functia hipotalamusului este reglata de factorii externi (lumina, temperatura, alimentatie etc.)ca si hormonii gonadotropi si steroizi, prin mecanismul feed-bac. Cea mai mica problema sanitara sau de mediu risca sa compromita echilibrul hormonal.

Gn-RH este un decapeptid, iar analogii sai sintetici sunt gonadorelinul  si buserelinul. Analogii exogeni de Gn-RH induc liberarea endogena de LH si FSH. In present sunt mai multe preparate hormonale care contin hormoni hipotalamici sau hormoni polipeptidici sintetici cu actiune asemanatoare celor endogeni din hipotalamus : Lutal, Cystorelin, Receptal, Dirigestran, Superdirigestran.


Gonadotropinele


Gonadotropinele sunt  glicoproteine sintetizate in hipofiza anterioara avand rolul de a regla functiile ovariene. Dintre hormonii secretati de hipofiza anterioara FSH-ul si LH-ul sunt cei mai importanti in functia sexuala. Ei regleaza activitatea ovariana prin urmare intreg procesul de reproductie.

FSH-ul favorizeaza cresterea si maturarea foliculilor si ovocitelor in stadiul final de crestere a foliculilor, contribuind la formarea antrum-ului si aparitia receptorilor la LH si totodata sustine cresterea hormonilor estrogeni. Secretia de FSH pe durata ciclului sexual, are un caracter continu, evitanduse doua varfuri secretorii: unul simultan cu descarcare preovulatorie de LH si al doilea la doua trei zile mai tarziu. Acest hormone este cel mai folosit pentru supraovularea la femelele donatoare. In present sunt comercializate preparate pe baza de FSH, de origine porcina sau ovina, care sunt extrase hipofizare partial purificate a caror activitate de tip FSH variaza cu lotul: FSH-p, Folligon, Stimufol, Super-ov Pluset etc.

LH-ul (lutropin) este de asemenea o glicoproteina. Concentratia hipofizara in LH este mai ridicata la vaca si oaie si cea mai scazuta la iapa si om.LH-ul nu este secretat de o maniera continua ci periodica, concentratia sa plasmatica creste pentru o perioada scurta de timp si apoi descreste progresiv pana la un nivel bazal stagnand pana la pulsul urmator. Fregventa pulsurilor secretate de LH variaza dupa stimularea celulelor anterohipofizare de catre Gn-RH, fiecare puls de LH corespunzand unui puls de Gn-RH. Pe timpul fazei preovulatorii, cresterea concentratiei de estrogeni secretati de foliculi exercita un retrocontrol pozitiv asupra axei hipotalamo-hipofizare. Acesta stimulare exercita o crestere a pulsurilor LH in plasma numit si pic preovulator. Efectul  combinat LH, FSH determina maturarea finala a foliculului, secetia de estrogeni, ovulatia, transformarea foliculului in corp galben (luteinizare). Dupa ovulatie, LH-ul are efect luteotropic stimuland secretia de progesteron de catre corpul galben.

PMSG (gonadotropina serica) este extrasa din serul de iapa gestanta, find secretata de formatiunile cupuliforme ale endometrului. Activitatea hormonala este asemanatoare cu a FSH-ului si cu a LH-ului. Este secretat de la 40 zile pana la 120 zile de la fecundatie, concentratia maxima fiind atinsa in a 60 zi. La iapa gestanta PMSG favorizeaza cresterea foliculara, induce ovulatiile pentru a se costitui al doile corp galben. (40-60) pentru mantinerea unui nivel rindicat de progesteron contracarand astfel efectul luteolitic al prostaglandinei. La iapa PMSG exogen este fara efect, oricare ar fi doza. La alte animale proprietatea dominanta este cea de FSH. Continutul redus de LH, din PMSG, induce ovulatia.fara alta administrare de LH. PMSG este folosit cu succes in inducerea supraovulatiei.


Progesteronul si analogii saii (gestagenii).


Progesteronul este secretat de corpul galben de placenta si corpul adrenal. El influienteaza organul sau tinta, uterul la nivelul caruia determina dezvoltatrea glandelor uterine si cresterea secretiei endometriale, care asigura substantele nutritive pentru embrion. Tonusul uterului este diminuat de catre progesteron. Ca urmare progesteronul este vital pentu mentinerea gestatiei. Dupa  ovulatie, cresterea concentratiei consecutiv formarii corpului galben, exercita un retrocontrol negativ asupta hipotalamusului care inhiba secretia de Gn-RH, pulsatilitatea secretiei de LH este blocata, deci si orice noua ovulatie.

Gestagenele sau progestinele sunt hormoni sintetici cu activitate progesteronica mult mai mare decat progesteronul si sunt active prin administrare orala, vaginala sau subcutanata. In afara de activitatea lor antigonadotropa, gestagenele sunt si progestagene. Ele induc stadiul asemanator gestatiei fara estru. Aceasta se datoreste mecanismului feed-back negative cu inhibarea secretiei pulsatila de LH. Gestagenele sunt larg utilizate pentru sincronizarea estrului la rumegatoare:

-acetat de florogestona

-acetat de medroxiprogesteron

-norgestomet

Se administreaza zilnic pe cale bucala, vaginala, sau subcutanat timp de 10-20 de zile. Estrul apare la 2-4 zile dupa terminarea tratamentului.

Prostaglandinele

Spre deosebire de alti hormone care regleaza fuinctia de reproductie, prostaglandinele (PG) sunt hormoni tisulari. In cea mai mare parte acesta actioneaza in locurile in care sunt sintetizate. Ca urmare, prostaglandinile nu se supun acelorasi criterii ca ceilalti hormoni. Prostaglandinele sunt metabolizate  si dispar rapid, ceea ce explica actiunea lor farmacologica scurta si concentratia sanguina scazuta. Acidul arahidonic este precursorul PGFsi PGE2 care sunt cele mai amestecate cu reproductia. Prostaglandinele PGFsi PGE2 sunt implicate In eliberarea de gonadotropine, ovulatie, regresia corpului galben,motilitatea uterina si transportul spermei. Activitatea luteolitica a PGFeste cea mai importanta. Uterul secreta substante cu efect luteolitic si contractilitatea proprie prin intermediul PGF2α. Cresterea secretiei de PGF2α  produsa de uter in a 16 zi a ciclului sexual, induce luteoliza, scaderea progesteronului si aparitia unei noi perioade de estru.

Prostaglandinele pot fi utilizate pentru inducerea parturitiei la majoritatea femelelor domestice, efect luteolitic la vaca si la iapa, in sincronizarea estrului la rumegatoare.

Analogii sintetici: cloprosteronul, flurosteronul.

Prostaglandina se foloseste fie la sfarsitul tratamentului cu progesterone sau progestine.



BIBLIOGRAFIE

Tanase Dumitru, Nacu Gherasim - Biotehnici si biotehnologii de reproductie - editura " ION IONESCU DE LA BRAD" IASI

Iolanda Margarint -Fiziologie animala- editura " ION IONESCU DE LA BRAD" IASI





Politica de confidentialitate





Copyright © 2025 - Toate drepturile rezervate

Medicina veterinara



SPORIDESMIOTOXICOZA
DEONTOLOGIA IN MEDICINA VETERINARA
NutriGest
PENICILINOTOXICOZELE
ERGOTISMUL
SLAFRAMINOTOXICOZA
TILETIOTOXICOZA
NutriCalm for Cats, NutriCalm for Dogs
PUCCINIOTOXICOZA
TRICOMONOZA - boala intalnita la porumbel, gaina, curca, fazan, gasca si rata




termeni
contact

adauga